Přezrálé moruše
Jana Klimečková
Patřili ke „šťastné generaci“, na rozdíl od svých rodičů a prarodičů nezažili hrůzy světových válek, ale ani jejich život nebyl jednoduchý. Eva, dcera komunistických rodičů, po setkání s pétépákem Vlastou přehodnocuje své dosavadní názory a postupně přichází o mladické ideály. Retro román plný vrcholů i pádů, štěstí i smutku, drobností všedního dne i převratných změn...... celý text
Mám ráda retro romány, i tento se mi dobře četl. Fakt jsme to asi zažili, jak je popisováno.
Zajímavé vykreslení komunistické éry - hlavní hrdinka z komunistické rodiny si vzala pétépáka, takže o paradoxy nebylo nouze. Myslím, že by nevadilo, kdyby příběh skončil v 89 roce. Fakt, že hlavní hrdinka skončila jako ředitelka pracáku, působil trochu jako karikatura (možná ale autobiografická?).
Popravdě řečeno, čekala jsem od této knihy něco víc. Sice hodnověrně popisuje dobu za vlády komunistů, ale hlavní hrdinka mi zrovna dvakrát sympatická nebyla. Její trochu víc promiskuitní styl života mě nenadchl. A na konci už nešlo ani o příběh, ale o strmý vzestup kariéry hlavní postavy románu.
2015 | Přezrálé moruše |
2017 | Kočárová cesta |
2010 | Chlebani |
2018 | Slib svatojánské noci |
2019 | Pod Zelenou bránou |
Kniha se mi vážně líbila - byla čtivá, vtipná. Pohled do nedávné historie Československa se mi zamlouval.
Eva mi byla sympatická, občas jsem nevěděla, jestli je to jenom koketa s nafrněným nosem nebo úplně obyčejná holka, ale postupem let jsem ji začala mít i ráda.