Slib svatojánské noci přehled
Jana Klimečková
Tři venkovské děti z Moravského Slovácka se ocitnou v císařském městě Vídni. Mají štěstí, start do nového života se jim zdaří. Shodou náhod, ale i vlastním přičiněním se jejich vzletné dětské sny postupně mění ve skutečnost. Život se s nimi přesto nemazlí, prožívají jak přátelství, tak lásku a úspěchy, ale i nenaplněná očekávání, okusí i zradu a bolestná zklamání. Jsou svědky tragických událostí, které těžce poznamenají jejich osudy. Slib, který si daly o svatojánské noci, své první noci ve Vídni, se přesto snaží dodržet, i když podmínky, za kterých ho uzavřely, se během let v mnohém změní.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slib svatojánské noci. Přihlašte se a napište ho.
Na to jak moc se mi od autorky líbila Kočárová cesta, se mi toto zase tolik nelíbilo, styl psaní byl pro mě trošku zvláštní, stavba vět byla pro mě utrpením, ale líbilo se mi jak autorka vše prokládala lidovou moudrostí, zvláště pak pranostikami.
Kniha Slib svatojánské noci v seznamech
Vídeň česká literatura osudy lidí Rakousko-Uhersko Slovácko úspěch Češi historické romány české rományAutorovy další knížky
2015 | Přezrálé moruše |
2017 | Kočárová cesta |
2010 | Chlebani |
2018 | Slib svatojánské noci |
2019 | Pod Zelenou bránou |
Sirotci Jura, Johana a Mařka se v roce 1870 vydají do Vídně hledat štěstí. Ujme se jich Johanina teta, provozovatelka české hospody v Prátru. Trojice se sžívá s novým prostředím, tak odlišným od slováckého venkova a jde za svými sny. Mařka se touží stát tanečnicí v divadle, Jura členem císařské gardy a Johana panskou v lepší rodině. Jejich cesty se tragicky rozcházejí v roce 1881. Autorka umně vykreslila život české menšiny ve Vídni v 70. letech 19. století, včetně okupace Bosny a Hercegoviny v roce 1878. Vyprávění plyne pomalu bez větších zvratů. Všichni si pomáhají a radují se z drobností. Příběh končí svatbou. Nenáročné starosvětské čtení ve stylu večerů pod lampou.