Příběh jednoho muže a jednoho města
Josef Vaňhara
Kniha nás provází životem Tomáše Bati a zároveň historií Baťových závodů.
24.02.2023
Skvělá kniha pro všechny zájemce o historii nejen Baťovy firmy, ale rozvoje jeho Zlína. Přitom z pera jeho dlouholetého (mladého) spolupracovníka, který veškeré změny viděl na vlastní oči.
V letošním roce moje čtvrtá kniha, která je spojena s fenoménem nejen první republiky - Baťou.
Tato kniha není tak přísně zaměřena jen na Tomáše Baťu, ale více na region a také rozvoj firmy v Československu i ve světě. Také jsou zde popisovány problémy spojené s výstavbou továren i měst pro zaměstnance. Na mnoha krátkých příbězích spolupracovníků autor, blízký spolupracovník Tomáše Bati, ukazuje nezdolnost těchto lidí a jejich touhu něco dokázat.
Nebudu se zde dále rozepisovat o tom, co vše je v knize obsaženo. Jen za sebe mohu všem doporučit její četbu, stejně jako i předchozích knih, které jsem o Baťovi letos četl.
Je to velmi inspirující a zábavné čtení doplněné i o dobové fotografie. Je až neskutečné, jak Baťovci dokázali za pár desítek let vybudovat toto celosvětové průmyslové impérium a jak vždy měli na zřeteli dobro všech svých spolupracovníků.
Nemám nad čím přemýšlet - 5*.