Příběh levhartice Penny
Joy Adamson
Joy Adamsonová popisuje svoji práci s levharticí Penny. Joy dlouhou dobu čekala, kdy by se mohla ujmout opuštěného mláděte levharta. Jednou lovecká skupina našla mládě, které bylo zřejmě opuštěné matkou. Joy si vzala mládě na starost a pojmenovala ho Penny. Penny si brzy na Joy zvykla a brala ji jako náhradní matku. Penny rychle rostla a Joy jí musela urychleně najít nový domov. Stala se jím rezervace Shaba.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 1988 , PanoramaOriginální název:
Queen of Shaba, 1980
Když mám být upřímná, kniha mě až tolik nezaujala. Knihy o přírodě a zvířatech mám ráda. Samozřejmě je vždycky dobré se něco nového dozvědět a to mi umožnila. Ale toho nového nebylo moc a skoro mi přišlo, že to je víc o autorce a výčtu jejích zranění, než o životě levhartů.
Krásná knížka, nádherný příběh o soužití lidí a zvířat, úžasný popis a láska k přírodě, zvířatům.
Doplněné krásnými obrázky.
Ke knihám od Joy Adamsonové jsem se dostala kdysi, jakožto náctiletá, ,,nemožná puberťačka..." Každopádně to byla doba, kdy už jsem dávno věděla, že živá zvířátka, nejsou tak bezbranná a vždy soběstačná jako dříve, všichni moji plyšáci... ; )
Autorka mi v tomto příběhu, nejenom v tomto příběhu o zvířatech, krásným způsobem vylíčila, že ke každému živému tvoru a i přírodě, musíme přistupovat s láskou, ohromnou trpělivostí a respektem...
Knížka je doplněna nádhernými fotografiemi a kresbami zvířat. Nejvíce však ,,hlavní hrdinky" a to levharticí Penny.
Jen málokdo z mé generace by neznal příběh lvice Elsy, ať už z knížky, filmu nebo seriálu. Ten příběh jsme milovali. Proto jsem neváhala, když jsem narazila na audioknihu s dalším vyprávěním, tentokrát o levhartici, kterou chtěla Joy Adamsonová odchovat, zjistit co nejvíce o životě těchto divokých šelem a vrátit ji do divočiny. Z celé knihy dýchá její láska k přírodě, k divočině, ke zvířatům.
U této ženy, při všech jejích zraněních a po všech útocích ze strany zvířat, by člověk očekával, že se jí stane osudnou právě tato nebezpečná láska, ale nakonec ji bohužel udolal predátor ze všech nejhorší a to člověk. Po dočtení jsem zjistila, že Joy zabil její bývalý zaměstnanec. Smutný konec.
P.S. A velmi mě překvapilo, že Joy Adamsová se narodila v Československu, v Opavě!
Krásná kniha která ukazuje africkou přírodu, trochu jiným pohledem. Příběh nám ukazuje, jak se divoké zvířata jako velké kočkovité šelmy chovají s člověkem jako kamarádem. Moc se mi kniha od autorky líbila.
Moc krásný a dojemný příběh o soužití lidí a zvířat. Trochu zidealizovaný, ale doporučuju k přečtení.
Kdysi jsem knihu četla svým dětem a byly to příjemné okamžiky. Levhartice Penny nás spojovala, prohloubila u nás lásku a respekt ke zvířatům.
Knihu jsem četl jako kluk a za cca 3 roky jsem jí přečetl asi 4x (tak mě chytila). Nádherně dojemný a dobrodružný příběh. Krásně popsaný život v Africe a život šelem. Dnes už asi nechytí svým obsahem, dnes se čtenáři ženou za co nejoriginálnějším příběhem, rychlejším tempem atd. Je to ale velká klasika a kniha, která má co říct všem generacím. O to víc dnes, by si podobných příběhů lidé měli vážit a brát si z nich to dobré.
Krásně napsaná kniha, nádherná zvířata, nádherná příroda, nádherné obrázky a úžasný popis chování a život levhartice Penny. Škoda, že autorka nemohla dokončit další pokračování "královny ze Šáby"
Joy Adamsonová, to není jen lvice Elsa, ale i levhartice Penny. Nádherná oslava sepětí člověka s divokou přírodou.
Škoda, že nebylo Joy dopřáno dokončit sledování královny ze Sháby.
"...hnala jsem se za něčím, co jsem nenašla, a místo toho jsem objevila poklad daleko větší, než v jaký jsem se odvážila doufat."
Krásná procházka africkou divočinou. Četla jsem ji někdy strašně dávno ještě jako mládě školou povinné a líbila se mi tehdy i dnes, kdy jsem ji dostala ve formě audioknížky. Nadčasové zápisky životního projektu poloamaterského pozorování života divoké kočky s úžasnou slovní zásobou autorky, vyjadřovacích schopností a takové dávky empatie, že by se to mělo vyučovat na školách. Audioverze ve stylu babičkovského přednesu a chvilkové výpadky z kontextu byly spíše úsměvné, než rušivé, určitě to nebyla ztráta času.
Nádherná kniha,která se čte jedním dechem. V knize se projdeme přírodou i skutečným životem.Doporučuji si ji přečíst.
Tuhle knížku mi dal k přečtení můj manžel a já popravdě vůbec nevěděla, že existuje. Líbila se mi. Pěkně popsán a zdokumentován život s levharticí.
Velmi oblíbenou knihou pro mě vždy byla ta o Else, k ní přibyla i tato o Penny. Nechápu, jak někdo může napsat knihu o zvířeti a při čtení není možné se nudit. Člověk stále prožívá příběh s lvicí či levharticí.
Doporučuji všem, co mají rádi přírodu a především tu africkou!
Tak toto je nejkrásnější kniha, jakou jsem kdy četla.. Kniha, která je založena na skutečném příběhu.. Je napsána s láskou a takovým způsobem, že máte pocit, jako byste ten příběh sami prožívali..
Afrika životopisy, biografie zvířata, fauna divočina člověk a zvíře levharti
1972 | Příběh lvice Elsy |
1984 | Volání divočiny |
1988 | Příběh levhartice Penny |
1976 | Škvrnitá sfinga |
Knihu jsem četla před víc jak 30ti lety ještě na ZŠ a uchvátila mne. Fotografie a kresby jsem milovala a zkoušela Penny také tak malovat.
Proto jsem trochu váhala, když jsem ji v knihovně viděla, zda číst znovu. Bala jsem se ze uz to nebude ono. Ale své kouzlo a příběh ma stále. Takže 5 hvězdiček nechávám. I 37 let po vydání ma co nabídnout.