Příběh samurajů: Život a svět válečníků starého Japonska
Roman Kodet
Japonští středověcí válečníci – samurajové – se stali jedním ze symbolů Země vycházejícího slunce. Jejich zobrazení v nesčetných filmech, knihách či komiksech jim propůjčilo téměř mytickou podobu neohrožených bojovníků, jejichž meče rozsévaly smrt na bitevních polích. Realita však byla mnohdy jiná než moderní představivost. I samurajové byli pouze lidmi z masa a kostí. Příběh samurajů proto tyto legendární bojovníky představuje v trochu odlišném světle. Nevyvrací pouze pověsti, jež okolo samurajů vznikly, ale především představuje japonské válečníky v jejich co nejvěrnější podobě. Autor se proto zabývá nejen dějinami samurajů, jejich válečným uměním či zbraněmi, ale i jejich soukromým životem, každodenností, náboženskými představami a duchovním světem. Současně čtenáři přináší barvitý obraz světa, v němž samurajové žili, bojovali a umírali. Světa, který tolik fascinuje generace čtenářů a fanoušků po celém světě.... celý text
Jednalo se o velice dlouhou a náročnou cestu, ale ne až tak náročnou jako samotná cesta samuraje. Tato kniha Vás provede celkovým historickým průřezem japonských dějin a vlastně vším, co by Vás o samurajích mohlo zajímat (zbraně, historie, vojenství, osobní život, náboženství, mentalita, geografie, ...). Také je zde mnoho zajímavostí.
Dobré na této knize je, že je srozumitelná i pro laika.
Musím vyzdvihnou grafickou stránku knihy, která je opravdu nádherná a vytváří lepší atmosféru při čtení. A tím jak kreslenou část, tak i část s fotografiemi.
Jestli se zajímáte o japonskou/samurajskou historii a nejste v tomto ohledu zběhlí, tak jedině doporučuji. Určitě Vám to udělá minimálně základní pojmy o této kultuře jako celku.
Jen jediná výtka jsou jména a vůbec si je zapamatovat (ale to se dá očekávat), nebo některé překlepy (př.: na straně 422 je slovo "kapitulovat" dvakrát).
Graficky velmi krásně zpracované, informace podané jímavě i zajímavě, s přístupností i pro naprostého laika. Určitě doporučuji každému milovníkovi Japonska a jeho nejslavnějších bojovníků!
Kniha náročná jako život samuraje. Odměnou čtenáře naštěstí není hrdinská smrt v boji s řádky, nýbrž mistrovsky ukovaná výzbroj moderní doby - informace :-)
tak..dočteno..pravda trvalo mi to doela dlouhou dobu, po první půlce (zaměřené zejména na historii a ekonomiku - louskalo se mi hůře) jsem knihu na několik měsíců odložila. A teď přišla chuť a prostor poprat se se samuraji dokonce. Část histoie mi nebyla neznámí díky Clavellovi a jeho Šógunovi, také své odvedli Taiko a Musaši. A čím víc jsem četla a četla (v druhém pokusu), tím víc mi vadily drobky zmíněné i v předchozích komentářích - že se vlastně hodně dějově skákalo, že spousta věcí byla zmíněná letem - světem a taky se dost věcí opakovali. respektive v daném textu - první odstavec - druhý odstavec - a šup zopakujeme několik vět z prvního. Informace dookola, akorát takové, které nás dál neposunou. Tak jsem se zamyslela, zda to nebylo právě to, proč mě text v první polovině neseděl a četl se těžce.
Když si ale odmyslím tyto moje výtky - celkově na všeobecný přehled o éře a životě samurajů určitě doporučuji. Ozdrojováno, takže můžete i sami zapátrat v originálech. A nebo se podívat na nějaký z doporučených filmů. (či manga/anime - moje dcera teď fičí na opětovně vzkříšeném a propagovaném Narutovi, který je v knize taky uveden :))
Co chválím velice - grafická stránka a ilustrace. I když bych jich uvítala klidně víc.
Celkově - velmi dobrá !
Pekelně obsáhlá kniha, která vás opravdu provede kompletní historií samurajů od jejich vzniku až po jejich dnešní kulturní a značně nepřesný odkaz. Je pravda, že při popisu obrovského množství znesvářených postav, vojevůdců, rodů a provincií se asi budete trochu ztrácet(nemluvě o tom, že řada slavných postav z historie používala několik jmen i přezdívek). Jakmile ale kniha opustí popisy bojů které utvářely velkou část japonské historii a zabrousí do duchovního, vojenského i běžného života samurajů, tak jde asi o nejlepší faktografické dílo jaké u nás můžete sehnat a člověk z něj získá velmi realistický a objektivní pohled nejen na kastu samurajů ale i na japonskou historii jako takovou. Klobouk dolů.
Krásně zpracovaná kniha, kapitoly dobře rozdělené a seřazené, mnoho ilustraci a fotografií též chválím. Knihu jsem si koupil po přečtení knihy Taiko, abych si dokázal oddělit fikci od reálií. Což kniha splnila na 100%
Krasna kniha, opravdu krasna… jak po vizualni strance, tak svym bohatstvim uvnitr, ktere vam ukaze cestu samuraju od A do Z.
Skvělá kniha, která se nečte úplně lehce, ale kdo se nenechá odradit, dozví se opravdu hodně nejen o samurajích, ale i o dějinách Japonska. Některé pasáže popisující konflikty jsem četl opakovaně, těch jmen (často dost podobných) v nich bylo opravdu hodně a ztrácel jsem přehled kdo je kdo, případně kdo je s kým (ještě když čas od času někdo změnil stranu :). Autor se ale k některým událostem v knize vracel, a postupně jsem ten přehled získával. Dokonce mi několik významných jmen a událostí v hlavě zůstalo (k čemuž mi pomohlo i souběžné sledování dokumentárního seriálu Éra samurajů: Bitva o Japonsko, který není přes spoustu nedokonalostí a zjednodušení vůbec špatný) . Určitá výtka snad jen k obrazové příloze - zmenšený formát a černobílé provedení z některých obrázků dělá jen zbytečně zaplácnuté místo, a na přečtení názvů na některých mapkách bych potřeboval lupu. Celkový dojem to ale nijak zásadně nekazí, kniha je to velmi povedená, autor očividně opravdu ví o čem píše, takže koho samurajové nebo Japonsko zajímá, ať neváhá a knihu si pořídí.
Japonské dějiny mají příchuť exotiky, vzrušení, cti a krutosti. Na rozdíl od evropského prostoru, kde na vrcholu společenské pyramidy sedí monarchové a šlechtici, v Japonsku se před tisícovkou let k moci dostala společenská vrstva vojáků - samurajů. Kdo to byli samurajové, jak žili, jak přemýšleli, jak bojovali, čím bojovali a jak nakonec skončili - to vše se dozvíte. Takže pokud vás jen trochu láká Japonsko nebo neotřelá historie, knihu si přečtěte.
A navíc, ta kniha je opravdu nádherná.
Po vizuálnej stránke ide o veľmi peknú knihu s kvalitným papierom dostatočným množstvom obrázkov a nákresov. Čo sa týka obsahu, tak som sa v knihe strácal. Zatiaľ čo prvé kapitoly hodnotím, ako veľmi dobre spracované, nakoľko opisujú prírodné podmienky, obyvateľstvo, hospodárstvo starého Japonska a podobne. Tak v ďalších som sa začal miestami strácať, keďže autor veľa krát skáče z jedného obdobia do druhého. Je to spôsobené obsahom kapitol, keďže jedná kapitola je historicky prehľad a ďalšia napríklad umenie vojny, pričom sa v nej autor veľa krát vracia a rozoberá bojové situácie z historického prehľadu, alebo uvádza úplne nové bojové stretnutia. Autor sa mal radšej zamerať na kapitolu historický prehľad, kde by boli opísané a rozobraté jednotlivé bojové stretnutia a historické momenty v časovej postupnosti. Ďalšie kapitoly, ako zbrane a život samurajov hodnotím, ako veľmi dobre spracované, aj keď by som ich umiestnil na začiatok knihy a nie na konci.
Celkovo ide o dobrú knihu, ktorá poskytne čitateľovi množstvo zaujímavých informácií.
Je to skvělá kniha, hodně odborná, ale výborně napsaná, čtivá a krásně upravená. Vlastně paradoxně její jedinou slabinou je její délka. Je znát, že pan Kodet si dal neskutečnou práci do té knihy vtělit co nejvíc a co nejlépe přiblížit svět samurajů. Těch cca 600 stran se ale ukazuje jako málo. I když je toho, myslím těch informací, strašně moc, tak občas je to jen takové letem světem, aby se dostalo na to "podstatné". Jenže právě někdy to letem světem jakoby ochudí o tu náladu a o tu možnost si vychutnat život středověkého samuraje se vším všudy. Ale i tak skvělý počin a moje výtka ani není výtka, spíš jen povzdech nad tím, že toho nebylo ještě víc, a že je už konec. Spolu s knihami Antonína Límana je pro mě zatím Příběh samurajů tím nejčtivějším a nejzajímavějším o japonské kultuře v českém jazyce. Doporučuji.
Uff, vyčerpávají kniha plná skvělých informací. Nejen o samurajích. Dozvíme se mnoho o životě v Japonsku, dějinách, geografii, kastovním systému, velkých bitvách. O tom jak zemi ovlivnil příchod cizinců a hlavně o povaze Japonců. Průvodce životem přes rod, sňatek, výchovu až ke smrti samurajů. Nechybí rodokmeny, krásné ilustrace.
Krásne spracovaná kniha. Hromada poznámok pod čiarou, ešte väčšia hromada informácií, nejaká tá obrazová príloha, pár rodokmeňov, všetko písané zrozumiteľne.
námořnictvo historie, dějiny náboženství smrt zbraně válečnictví samurajové války japonská kultura pevnosti, opevnění životní styl geografie každodenní život japonské dějiny bojovníci
Souhlasím s předchozími komentáři, jedinou výtku bych měl k mapám, které v zásadě dodržely grafickou úpravu ilustrací, ale to jim ubralo na přehlednosti.