Příběhy starých battledressů

Příběhy starých battledressů
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109556/pribehy-starych-battledressu-109556.jpg 5 9 9

Ve volném pokračování čtenářsky úspěšné knihy historika a publicisty Jindřicha Marka PÁTOU KARTU BERE SMRT využívá zkušený autor literatury faktu svou oblíbenou metodu historické reportáže k tomu, aby čtenáře provedl po nejzajímavějších stopách historického užití battledressu - blůzy britského polního stejnokroje - v bojích českých vojáků s německými nacisty v letech 2. světové války. Němý průvodce touto knihou - britský battledress - poznamenal nechtíc jeho české nositelem stigmatem “zápaďáctví”, které způsobilo, že drtivá většina hrdinů knihy skončila v komunistických kriminálech či v nedobrovolném exilu. Opožděným holdem jejich upřímného vlastenectví chce být proto i kniha “Příběhy starých battledressů”…... celý text

jan.para
01.03.2023 5 z 5

Četl jsem rozšířenou verzi a opět skvělá práce Jindřicha Marka. Asi nejvíc mě zaujala kapitola o 2. paradesantní brigáda, o 11. praporu u Tobruku a o "Vladařích" v Itálii. Zajímalo by mě, kdo dal rozkaz k nesmyslnému boji brigády v Karpatech, když mohla být jednotka dopravena na pomoc SNP. Možná se to někdy dozvíme.

Kakho-Oto
10.05.2019 4 z 5

Nejvíce se mi líbily kapitoly o Tobruku a o přeběhlících z vládního vojska. Šestá kapitola (o čs. kombinovaném oddílu, který se podílel na osvobozování západních Čech) pojednává o velmi málo známých událostech. Velmi zajímavý příspěvek k tématu 2. čs. zahraničního odboje (s přesahy do španělské občanské války a 2. čs. domácího odboje).

hoesch
04.01.2019 5 z 5

Jindřich Marek , Šluknovský rodák , pedagog a historik, jednu dobu poradce na úřadu vlády ( asi ten nejlepší ). Kniha je skvělá , geniálně napsaná jak píše Eridan do krásného jazyka . Kdyby z takovýchto knih byla školní výuka dějepisu a výchově k občanství , tak jsou mladí lidé větší patrioti a zároveň hrdý na národ.

Eridan
01.05.2018 4 z 5

Kniha je dobře napsaná. Autor je tak trochu poeta a umí zahalit hrůzy války do krásného jazyka. Obdivuhodná je jeho píle při shánění materiálů pro tuto knihu. Věřím, že za tím stojí stovky rozhovorů s pamětníky. Výsledkem tak nejsou jen suchá fakta, ale především spoustu autentických výpovědí lidí, kteří to zažili.
Založením jsem pacifista, a tak se mi některé pasáže těžko četly (kvůli rodinné historii to však byla téměř povinnost - jeden z pamětníků je právě můj děda). Pokud milujete téma druhé světové války, pak si ještě jednu hvězdu klidně přidejte. Dostane se vám do ruky kniha, která není ideologicky zatížená, snaží se uchovat vzpomínku na nelehké osudy jednotlivců v jednom z nejtemnějším období lidských dějin.