Příběhy z hor
Charles-Ferdinand Ramuz
Trojice baladických příběhů z horského prostředí švýcarského kraje Valais: 1. Pronásledovaný Jan Lukáš (dílo z roku 1909), 2. Vláda zlého ducha (z roku 1914, knižně poprvé 1917), 3. Kdyby se slunce nevrátilo (z roku 1937) Doslov: Zdeněk Hrbata
Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: 1989 , OdeonOriginální název:
Jean-Luc persécuté, Règne de l’esprit malin, Si le soleil ne revenait pas
Ideální pro čtenáře starých vesnických příběhů. Příroda, střídání ročních období i mystika zasahují do života postav, které nejsou nikterak psychologicky přiblíženy. Také příroda a hory jsou popsány stroze a vystupují spíše jako temné síly v baladickém příběhu.
Mně se nejvíc líbila první novela Pronásledovaný Jan Lukáš, ovšem za přečtení stojí i další dvě.
Zajímavé, místy baladicky laděné příběhy z horského prostředí. Vynikající je především druhá novela-povídka Vláda zlého ducha, ve které se přichozí cizinec stává antikristem. Trochu mi to připomnělo Zemi snivců od Alfréda Kubina. Vyinikající vykreslení postav v horské vsnici odříznuté od okolí a vše pronikající hutná atmosféra blížícího se konce.
První a třetí novela mě příliš nenadchly, atmosféra dobrá, ale děj byl poněkud rozvláčnější. Doporučuji především si přečíst druhou novelu.
Část díla
1937 | Děs na hoře |
2003 | Kdyby se slunce nevrátilo |
1946 | Zpívající pastvina |
1939 | Adam a Eva |
Od doby kdy sem tuto knihu spolu s dalšími zachránil během brigády uplynulo deset let než jsem se k ní dostal. Rozhodně nelituji. Každá povídka má své kouzlo.