Příběhy ze světa prachmistrů

Příběhy ze světa prachmistrů
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465895/bmid_pribehy-ze-sveta-prachmistru-rmy-465895.jpg 4 78 78

Prachmistři série

Příběhy ze světa Prachmistrů - válka spiknutí, souboje a ta nejdivočejší magie, stejně jako nezlomná láska. Brian McClellan opět dokazuje, že patří k největším objevům fantasy posledního desetiletí. Kniha obsahuje čtyři novely apět povídek, jejichž pestrá koláž mapuje životy hlavních hrdinů trilogie Prachmistři před událostmi v titutlu Příslib krve.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Talpress

Forsworn, 2014

luculi
21.06.2024 5 z 5

Povídková kniha, která se vrací i desítky let před začátek Prachmistrů, do dob, kdy to celé začalo. Kdy byly některé z hlavních postav ještě mladí a naivní idealisté, kdy Tamás začínal svou vojenskou kariéru, kdy Adamat byl policistou po akademii a tak dále. Šlo o takové pěkné nahlédnutí do mladých let postav, do jejich začínajících životů, jak se vlastně seznámily mezi sebou, jak hledaly svou vlastní cestu životem a co předcházelo tomu, než jsme je mohli potkat v Prachmistrech.

Nešlo ani tak o zásadní podrobnosti, protože každý si při čtení obou sérií z tohoto světa dal ledacos dohromady. Ale bylo to příjemné zpestření a osvěžení a přece jen to tyto postavy více přiblížilo a polidštilo. A občas dokonce přineslo objasnění, proč se někteří změnili v to, co byli později...

Deia
03.05.2024 4 z 5

Na návrat do sveta prachmistrov som sa tešila a veru, nebola som sklamaná. Niektoré poviedky sa odohrávajú pred prvou trilógiou, niektoré medzi prvou a druhou a myslím, že čítať ich takto po oboch trilógiách bolo snáď aj najlepšie, určite neodporúčam týmito poviedkami začínať. Pre mňa to bol príjemný, trošku nostalgický návrat. Rada som si prečítala niečo viac o Tamásovom živote, o jeho predchádzajúcich bitkách a kariérnom postupe na poľného maršála, o tom, ako spoznal svoju ženu (Eriky tam teda mohlo byť viac, tá ženská mala štýl), či o tom, ako sa Vlora dostala k nemu do rodiny (aj Vlory tam mohlo byť viac). Prekvapivo ma najmenej bavili dve celkom dlhé poviedky, v ktorých hlavnú úlohu hrá Taniel, ten mi k srdcu až tak neprirástol, aj keď prostredie Fatrásty, kde sa poviedky odohrávali bolo zaujímavé. Bavila ma aj poviedka s inšpektorom Adamatom, jeho charakter som mala rada. Celé ma to bavilo, čítalo sa mi to skvelo, aj keď občas som mala pocit, že autor možno ešte nebol úplne vypísaný (alebo to bolo prekladom). Dúfam, že sa dočkáme aj ďalších autorových kníh, pretože sa začína radiť k mojim obľúbencom.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velmi dobrá kompilace krátkých příběhů, které výborně doplní trilogii Prachmistrů. Některé napínavé a geniální, některé trochu slabší, ale celkově asi solidní čtyři hvězdičky. Jednoznačně za mě nejlepší byl duch Tristanské pánve. Nejslabší byla jako i v trilogii část s inspektorem Adamatem, který mi k sedci příliš nepřirostl.

kuruteku
29.07.2021 4 z 5

Podobně jako u Zaklínače považuji i tady povídky za dobrý úvod do světa prachmistrů. Sice mi chvilku trvalo, než jsem do toho světa pronikl, ale poslední povídka už je té nejvyšší kvality - sebevražené mise, to je moje ;-)
Nicméně zatím v tom světě kromě drogy v podobě střelného prachu, odporu k privilegovaným (církev a magie v jednom) a šlechtě toho mnoho jiného není. Hlavní postava je sympaťák, jsou tu i možní následníci jeho cesty, setkávání s králem mne pobavilo, nicméně jsem zvědav na hlavní linii a pak její pokračování. A těším se.

Hellrampage
29.05.2021 4 z 5

Povinnosť pre fanúšikov sveta Prachmajstrov - jednotlivé poviedky pekne dopĺňajú svet a minulosť hrdinov trilógie. Už prvá poviedka Koniec nádeje je veľmi silná a výborné sú aj všetky ostatné. Autor opäť nešetril emóciami a skvelými epickými momentmi. Jediná slabá poviedka bola Vražda v hotelu Kinnen s detektívom Adamatom, pri ktorej som sa nudil. Inak tu je aj minulosť Tamása a ako sa stal polným maršálom a stretol svoju ženu, dosť priestoru dostane aj Taniel a Ka-poel, takže za mňa veľká spokojnosť.

Metla
11.08.2020 4 z 5

Vycpávka pro příznivce světa "Prachmistrů", nevhodná pro neznalé. Čtenáři se dozví o některých více či méně podstatných detailech z mládí hlavních hrdinů série, občas se povídky věnují také postavám vedlejším (na část z nich jsem horko-těžko vzpomínala, jaká byla později jejich role). Obvykle fungovala úměra čím delší příběh, tím lepší, propracovanější, napínavější. Výjimečný nebyl žádný z nich, ovšem Brian McClellan umí psát chytlavým stylem, představujícím nenáročnou relaxaci s přiměřenou porcí akce. Potěšilo mě seznámení s Tamásovou ženou, její šmrncovní charakter dodal událostem ze série nový rozměr. Zklamalo mě, že se autor neobtěžoval s popisem zrady, vedoucím k tragickému osudu Eriky ja Leory. Její život s polním maršálem by jistě poskytl materiál pro další novelu.
Hodnocení všech povídek střídavě mířilo mezi tři a čtyři terče, za příjemný odpočinek v mnou docela oblíbeném universu vystřelím Prachmistrům tu vyšší cifru. 70%

CharlesWard
16.02.2020 2 z 5

Z tuctu povídek bylo 5 naprosto průměrných, 2 dobré a 2 vyjímečné. Což mi ale přijde poněkud málo.

martina1199
21.11.2018 5 z 5

Po celé prachové sérii je čtení Příběhů jako návrat domů :-) Četlo se to dobře, klidně bych uvítala nějaký román ohledně Tamáse a jeho života s Erikou, nebo i volné pokračování o Tanielovi:-)

tartan
04.11.2018 4 z 5

Príjemné, hoci ničím výnimočné doplnenie a rozšírenie skvelej prachmajstrovskej trilógie v podobe piatich poviedok a štyroch noviel, ktoré sa všetky časovo odohrávajú pred románovou trilógiou. Pre fanúšikov série povinnosť, pre tých ostatných skôr fantasy priemer, ktorý sám o sebe len ťažko zaujme, hoci nejaké záblesky kvality (hlavne v dlhších novelách) možno pobadať.

Stellia
28.10.2018 5 z 5

Odkladala som to tak dlho ako to šlo, ale dosiahla som konca... A mrzí ma, že to bolo také rýchle :-( Prachmistri sú mojou najobľúbenejšou sériou. A hotovo!

Anyv
27.05.2018 5 z 5

Skvělé. Příběhy prachmistrů mě velmi baví. Škoda, že se jich do knihy nevešlo více :) doporučuji.

RottenLuck
22.04.2018 5 z 5

Konec naděje, Znovuzískaná čest a Vražda v hotelu Kinnen byly slabší povídky, ale stejně nemůžu jít pod pět hvězd.

Weezing
22.02.2018 4 z 5

Fajn čtení pro fanoušky Prachmistrů.

MisaSutcliff
26.01.2018 4 z 5

Povídky jsou milou chuťovkou při čekání na překlad další série, ale stejně jako u knih tu zůstává pocit, že chcete víc… Každopádně je kniha vítaným doplněním informací k hlavnímu příběhu, i když ne všech, co by mě zajímaly. Navíc se konečně seznámíme i s Erikou :).

KAREL6725
23.01.2018 4 z 5

Z původní série jsem byl nadšený. Tohle je opravdu slabší , příliš krátké povídky a novely celkově takové neuspořádané.

Turlogh
22.01.2018 5 z 5

Vskutku vydařená kniha, která velmi vhodně doplňuje trilogii o prachmistrech. Kdo by se chtěl dozvědět něco o životě polního maršála Tamáse před hlavním příběhem o jeho mládí a vzestupu, či o činech jeho syna Taniela Dvě Kule ve válce s Kezem v někdejší provincii Adra nebo o jeho matce prachmistryni Erice, či o vyšetřováních mladého detektiva Adamata, nechť věru sáhne po této knize a neprohloupí. Snad jedinou chybu vidím v tom, že povídky i novely jsou příliš krátké, ovšem to je obecné pravidlo, které platí vždy, když nás kniha osloví a zaujme, v takových případech není nad pořádně dlouhý příběh, čím více, tím lépe. Jen proto dávám 90 v hodnocení a ne 100.

Knihomlok2015
16.12.2017 3 z 5

Bohužel pro mě trochu zklamání. Tak nějak mi to připadalo jako né příliš vydařená a ani příliš promyšlená prvotina jen velmi málo vypsaného autora. Ale je možné, že to z velké části bylo i tím, že jsem se těšila na příběhy až po Příslibu krve a né před ním.