Loď v Bretani

Loď v Bretani
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314874/bmid_lod-v-bretani-avC-314874.jpg 4 151 151

Po bestselleru Dům v Bretani, který vyvolal velký ohlas u čtenářů, přichází autorka s dalšími příhodami ze svého bretaňského domova, ze svých cest do Česka a z dovolených po Evropě. Jako obvykle jsou její historky zábavné, mísí se v nich laskavý humor se sarkastickými postřehy, přičemž nešetří nikoho, ani sebe. Jednu kapitolu pojala ve formě fiktivního interview pro tisk. Odpovídá v něm na nejčastější dotazy, které jí její publikum klade, text však obsahuje i hlubší reflexe o lidském bytí.... celý text

Driftersoul
17.01.2017 4 z 5

Na knížku jsem narazil zcela nečekaně. O to víc mne, jako náhodný dárek, mile překvapila: Tři důvody: (1) příjemné vyprávění se spoustou niterných impresí, odkazů na reálie a zajímavých postřehů; (2) obohacující ženský pohled na svět kolem nás; (3) zasazení děje do nádherné Bretaně, kterou jsme měli to štěstí před lety autem procestovat - kamenné domečky i honosná sídla s upravenými dvory a zahradami, věčný vítr, modrozelené moře, dvojjazyčné nápisy, Saint-Malo, Cap Fréhel, Locronan, Belle-Ile-en-Mer,.... to vše mám hluboce pod kůží. Smekám před inteligencí, duševní kulturou a evropským "rozměrem" autorky.

ivanaga
11.01.2017 4 z 5

Tato třetí kniha autorky ve mně dopředu vyvolávala zvědavost. Jak lze navázat na předchozí dvě? Měla jsem za to, že náboje jsou vystříleny. V první shrnut život s dramatickým prvkem rozchodu, ve druhé jeho nová, až trochu exoticko-romantická etapa ve Francii. Co dál? Bude to stejně nosné? Z mého pohledu mohu říci, že je to opravdu znovu hutné, nabité životní energií, lehkým sarkasmem, nadhledem a vtipem, ale ne tím za každou cenu, který člověka do smíchu násilně nutí. Tady se spíše usmívám pod fousy a lehce v duchu pokyvuju, že tohle přece v nějaké obměně taky znám.
Přitom to vypadá tak lehce. Psát o tom, co člověk prožívá. Jak bydlí, vaří, uklízí, cestuje, jak vnímá lidi kolem sebe. Jenže to je právě to. Nejenže to paní Marta umí kvalitně napsat, ona to hlavně umí žít. Tak, jako málokdo. Má odvahu, šarm, praktické dovednosti, jaké se už dneska mezi mladou generací snad ani nenosí, je organizačně schopná, diplomatická, a k tomu všemu sečtělá a vůbec vzdělaná dáma. Prostě nedostižná kombinace. Takže s jejím nabitým programem se kapitoly píšou samy. Tedy aspoň to tak vypadá. Člověk po těch jejích story má okamžitě chuť někam vyrazit. Když ne na loď či jinam do dálek, tak alespoň na nákup nebo na kafe. Dostane chuť na cigáro, i když nekouří. Stejně si myslím, že další kniha, která bude nutně následovat, by měla být kuchařka. Ty recepty na mleté maso zkrátka musím mít! Paní Marta je prostě naše česká Betty MacDonaldová a hrozně mě baví.

hanča34
04.01.2017 5 z 5

Moc pěkné a čtivé, dala jsem si knihu pod stromeček a nelituji. Paní Marta má můj obdiv, mám vždy pocit, že jsem s ní v Bretani, na lodi, v domě, v zahradě. Doufám, že ještě něco napíše.

bookcase
21.10.2016 5 z 5

Skvělé, šarmantní, inteligentní. Stejně jako autorka.

MMacicekk
29.09.2016 4 z 5

Pokud se vám líbil Dům v Bretani, určitě si nenechte ujít i toto pokračování. Nejedná se o nastavovanou kaši, jak se původně autorka obávala, ale o rovnocenné pokračování na zkrácení dlouhých chvil :-)

Marta Davouze
česká, 1945 - 2018
2016  76%Loď v Bretani
2013  68%Dům v Bretani
2015  66%Vypadni z mýho života!
2017  85%Celej Franz!
2014  59%Zrcadlení