Princ z dřevěného hradu
Elek Benedek , Gyula Illyés

Výbor maďarských lidových pohádek.
Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1980 , Albatros (CZ)Originální název:
A deszkavári királyfi, 1975

20.09.2021

Pohádky netradiční, i když některé motivy známé. Text se čte dobře, není třeba při přednesu nic upravovat, jako tomu často je u některých pestrobarevných dětských knížek vytištěných na křídovém papíře (a překládaných hodně horkou jehlou). A ilustrace jsou nádherné! (Jediná vada knížky, kterou jsme zrovna my měli doma, je špatná vazba. Tedy spíš špatné lepidlo. Knížka se mi prostě rozpadla v ruce, snad 30 listů mi z ní vypadlo. Škoda. Ani nevím, jak bych tolik listů vlepila zpátky.)
Princ z dřevěného hradu je pohádková knížka a v ní je šestnáct pohádek od maďarských autorů. Najdeme v ní například i pohádky:
Princezna žába, O pastýři, který rozuměl řeči zvířat, O pasáčkovi s očima jako hvězdy, Den noc a vítr a další.
Kniha je určena pro děti od sedmi let, obsahuje moc hezké ilustrace, čte se velmi dobře, text je dětem srozumitelný, není co vytknout.
Pohádky se dětem líbily, na pět hvězd to u nich není, ale i tak dáváme vysoké hodnocení, protože jsou to pěkné pohádky, které rozhodně stojí za přečtení.