Principy kritického myšlení
Brandon Royal
Příručka kritického myšlení, tedy schopnosti kriticky zhodnotit informace a zasadit je do souvislostí, probírá základní oblasti, které se k tématu vážou: rozdíly v myšlenkovém a ideovém nastavení účastníků komunikace, odlišnosti tradičního a kreativního myšlení (inovativní způsoby zpracování informací, tzv. přerámcování, hledání alternativní cesty řešení problémů), proces rozhodování (rozebraný na modelových situacích) či analýzu argumentů (zákonitosti, logické kombinace a sekvence).... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2017 , Ikar (ČR)Originální název:
The Little Blue Book of Reasoning
Pro mně méně použitelná kniha.
Je tam několik dobrých pravd jako že:
-Při nabídce kreativních nápadů oslaví potenciální zájemce spíš hloubka autorova přesvědčení a síla jeho zaujetí než detailní a technicky dokonalá prezentace. ..Je třeba připravit se odpovědi na dotazy, nejlépe tak,že nápad s někým prokonzultujete a je třeba připravit se na to, ža bude nápad odmítnut
..dále
- utopené náklady by neměly být brány v potaz při budoucím rozhodování
-je tam vysvětleno " vězňovo dilema" (oba 3 leta když budou mlčet oba, oba 7 let, když budou mluvit oba a nic a 10 let když bude mluvit jeden)
-jsou zde praktické příklady jak napadat v argumentaci předpoklad,ak při argument, důkaz - bohužel ne příliš čtivé, alespoňh pro mne ne
Kniha se více zaměřuje na myšlení, než na kritické myšlení. 1/3 knihy je o kreativním myšlení, další část je o způsobu rozhodování a jeho metodách (např. napište si na papír pro a proti nebo popisuje matice na rozhodování) a poslední část je o základech logiky (pokud z A platí B, tak nemusí platit že z B bude platit A)
Čekal jsem trochu jiný typ knihy a způsob reprezentace znalostí, možná větší zásah do filozofie, ověřování faktů, práce s informacemi.
Na přečtení fajn, ale že bych ji musel vlastnit nebo ji někomu doporučit, to bohužel ne :-/
První kapitola začíná citátem „Řada lidí si stěžuje na svou paměť, málokdo na svůj úsudek“ (La Rochefoucauld), na konci knihy čteme slova „Nikdy jsem nepřipustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání“ (Mark Twain). A na zadní obálce stojí: „Nic se nám neprotiví tak moc jako rozum, když není na naší straně“ (lord Halifax).
Je mi sympatická autorova snaha předat čtenářům přehledně uspořádané informace k tématu i přiléhavé příklady ze života. Pročítání jednotlivých kapitol i řešení úloh se mi líbilo. Nestihla jsem to všechno a ráda si knížku vypůjčím ještě někdy znova, bude-li možnost.
Přemýšlela jsem, jakou vybrat ukázku, ale nakonec místo ní přidávám ještě jeden z citátů, jimiž B. Royal uvozuje jednotlivé kapitoly:
„Brutální sílu dokážu pochopit, ale brutální rozum je nesnesitelná věc. Je na něm něco neférového. Je to rána pod intelekt“ (Oscar Wilde).
str. 104