Případ Toman
Milan Krčmář
Záhada jedné vraždy, která měla zastřít pojišťovací podvod. Zákulisí vyšetřování hrůzného zločinu na Moravě Četníci v roce 1911 našli na Moravě mužské tělo s odseknutou bradou, nosem i přirozením. To, co zprvu vypadá jako čin psychopata, se záhy ukáže být pokusem o rafinovaný pojišťovací podvod. O zločinu píšou české i německé noviny po celém Rakousku-Uhersku, v Lidových novinách čtenáře o průběhu vyšetřování informuje Rudolf Těsnohlídek. Ten postupně zjišťuje, že už tak podivný případ má velmi tajemné pozadí. Román inspirovaný skutečným příběhem je doplněn dobovými novinovými články, fotografiemi a ilustracemi.... celý text
Musím říct, že autorovi se nedá upřít neskutečná schopnost poměrně náročné rešerše. Moc se mi líbí, že nalezne příběh z našich dějin a dokáže ho poutavou formou přinést i nám, čtenářům. Zároveň oceňuji i formu, kdy je románový příběh protknutý reálnými novinovými články.
Po dočtení ve mně ale zůstává částečné zklamání z konce. Vím, že autor zřejmě nechtěl fabulovat a něco si domýšlet. Myslím si ale, že zde by to bylo na místě. Takto máte totiž trochu pocit nedořešené věci a o všem se můžeme jen dohadovat.
Rakousko-Uhersko historické detektivky české detektivky a krimi podle skutečných událostí
2019 | Bezejmenní: Minulost, která měla zůstat skryta |
2018 | Žena z roku 1899 |
2021 | Případ Toman |
2012 | ...a duše zůstala celá |
Na jedné straně jsem ráda, že nás autor seznámil se skutečným příběhem, kterého se hned tak někde nedogooglíte, na druhé straně mně byl odporný formát knihy a tím pádem roztáhlý text - u tohoto vždycky dostanu deprese, že tu knihu nepřečtu ani za 100 let. Jsem velmi vytížená dnes a denně a můj čas je drahý. A tak jsem asi po 100 stranách skočila rovnou na Doslov a nechápu, proč v něm autor udává některé věci na pravou míru s tím, že v románu to bylo jinak anebo to tam vůbec nebylo. Ach schade, schade, schade.