Bílé kosti
Graham Masterton
Případy komisařky Katie Maguirové série
1. díl >
Jednoho deštivého listopadového rána vydá pole na Meagherově farmě kosti jedenácti žen. V této části Irska jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti se však datují do roku 1915, do doby dlouho předtím, než začal konflikt mezi katolíky a protestanty. A co víc, zdá se, že jejich kat odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly téměř jistě zaživa staženy z kůže. Inspektorka Katie Maguireová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je hotová řezničina. Její tým je přesvědčen, že je to jen mrhání časem, že nemá cenu zabývat se dávno mrtvými ženami. Avšak Katie je rozhodnutá pomoci jim dojít spravedlnosti. A pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, pečlivě zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
White Bones, 2003
Na tuhle serii jsem si brousila zuby uz nejako dobu. A ano, skvely prvni dil. Mam rada zahady a stare pohanske ritualy v knihach a hlavne v detektivkach. Knihu jsem nemohla odlozit, stejne mne prekvapilo, jak rychle jsem ji mela prectenou. Katie mne bavi, je takova docela normalni, jen si rikam, jestli ji autor v sokromym zivote nenalozil az prilis na jeden dil. Tesim se na dalsi knihy, libi se mi, ze tady je vic ze soukromi vysetrovatelky.
Hodně zajímavá knížka. Napadá mě, jestli by dívky po tom masakru byly schopny komunikovat.... Ale jinak dobré, jen jsem konec předpokládal. Ale rozhodně doporučuji
To jako vážně? Po přečtení jsem měla pocit, že nevím, jestli jsem těsně před koncem nezačala číst jinou knihu.
Čtivá ta kniha určitě byla, Irsko mám moc ráda a mytologii také. Ovšem to rozuzlení? Z toho jsem tedy byla velmi zklamaná. Že nikdy vraha neuhodnu, to mě nemrzí, aspoň jsem pak překvapená. Ale že dojde až na tak za vlasy přitaženého vraha a vyvrcholení celého příběhu?
Celá kniha po rozuzlení působí hrozně nekompaktně a po jejím dočtení jsem byla zmatená a celkem zklamaná. Vyobrazení hlavní hrdinky mi přišlo poněkud nereálné.
Velmi zajímavý námět a i zpracování. S podobným typem knih jsem se ještě nesetkala, ale byla to "příjemná" změna.
Popisy vražd, obětování a následné rozuzlení bylo na vysoké úrovni a do příběhu jsem se ponořila skoro hned.
Jediné co mě mrzelo, že jsem věděla skoro v půlce knihy kdo za vším stojí, což se mi často nestává..
Za mě napínavá, neobvyklá krimi. :))
Příběh zajímavý, moc hezky se poslouchal. Jen postavy bych vylíčila víc do hloubky. Baví mě příběhy, kde mystično staré rituály ovlivňují současnost. A tady v tom příběhu jich bylo dost. A Irko jich je jak koukám plné. Je někdy až k nevíře, jak jsou podobné těm našim. stačí jen pozměnit jméno
Čtivý drsný příběh z Irska, ale velmi přitažený za vlasy. Nemohu uvěřit tomu, že by si mladá dívka poté co ji udělal s ním tak rozprávěla. Dále se mě nelíbila mytologie ohledně Moringy a do toho všeho ještě připletená ponorka Luisiana. Navíc jsem pachatele vytušil.
Kniha na mě působila velmi zmateně, asi i díky podivně vykonstruované časové ose. I když svým způsobem dobře, že tak - jinak by obětí bylo zbytečně více. A přesto všechno, o čem všem se v knize psalo, se nakonec ani nezjistilo, kdo byl původce toho všeho. Tedy pachatele sympatická Katie našla, ale v knize nezjistila jeho skutečnou identitu. Dialogy obětí s pachatelem byly samoúčelně kruté a zvrácené - to, že se jednalo o naprostého cvoka, by bylo jasné i bez nich. K čemu tam byla celá linie s jejím manželem, jeho peripetiemi a osobami kolem něj, to jsem opravdu nepochopil. Snad jen aby byla knížka obsáhlejší.
Celkem vzato to byla dost slabá kniha, která nedostatky maskovala zmatkem a krutostí.
Opravdu mě chytila až druhá polovina knížky, spíš třetí třetina. Tu jsem zhltla na ex. Kdyby byla taková celá kniha, neváhala bych s 5*.
Obzvlášť ze začátku mě ale rozptylovala linie s Paulem (Katiiným manželem) a jeho průsery. Jelikož se nakonec ukázalo, že je pro příběh tato dějová odbočka zcela bezpředmětná (a já pořád čekala hlubší pointu), ubírá mi to z celkového dojmu z knihy. A pak ještě velké množství jmen, ve kterých jsem se občas ztrácela.
Popis zabíjení v přímém přenosu, kdy oběť mluví se svým vrahem, nejen že není pro slabší povahy, ale taky je dle mě již na hranici toho, co je ještě normální brát jako 'požitek z kvalitního počtení' a kdy jde už o zvrácenost. A nejsem si jistá, na které straně hranice se právě nacházíme. Jistá si jsem jen tím, že si půjčím další díl. A tím, že čtení těchto pasáží mi působilo úzkost a netěšila jsem se na ně. Snad se tedy ještě vlezu do skupiny těch 'normálních' lidí.
Jo a pachatele jsem tušila, myslím, že jsem nebyla jediná.
Napsané pěkně, čtivě, ale brutality tam bylo na mě až příliš a popis vrahova konání tak podrobný, že jsem měla problém tyto scény dočíst. Nevím, jestli sáhnu po další knize od tohoto autora.
Detektivka ne pro slabé povahy. Konec trochu přitažený za vlasy, ale četlo se to svižně, i když to bylo místy až moc mystičné, místy až moc často lilo a někdy jsem měla pocit, že toho krveprolití je také až moc. Ale autor si to očividně užíval.
Audiokniha. Kruté, zvrácené, nechutné a velmi napínavé. Dávám plný počet a jdu se odreagovat nějakou romantikou.
Je to jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední dobu četla, i když některé násilné scény pro mě byly na hraně toho, co jsem schopná přečíst.
Tak to bylo pěkně......
Pěkně nechutný, :)
Vybrala jsem si ji právě kvůli těm rituálním vraždám.
Legendy, rituály, pěkně jsem si početla. Autor má dar, jak čtenáře vtáhnout do příběhu, navodit příslušnou atmosféru, vše čtenáři detailně popisuje, oblečení, okolí, náladu zúčastněných. No jo, i ty nešťastnice zavražděné, a i ten samotný proces rituálu si umíte docela dobře představit, i když zrovna tomu se bránite. To úplně vidět a pocítit nechcete.
Z lidí, a teď myslím především z vyšetřovacího týmu, mi nebyl nikdo nijak zvlášť sympatický, ale ani nesympatický. Žádná extra výrazná osobnost, takže pravděpodobně v této sérii dál pokračovat nebudu.
Zápletka dobrá, Irsko a keltské motivy taky. Ale brutálnost trýznění obětí už bylo na mě trochu moc! Z tohoto důvodu nevím, jestli se do dalších knih ze série budou pouštět nebo raději ne...
Za líčení irského venkova a celkový námět, za napětí, zajímavou zápletku a sympatickou komisařku bych dala 5 hvězdiček. Jednu ale odebírám za velké množství postav, někdy jsem se musela vrátit, abych věděla, o koho vůbec jde. Dívka, která je krutě mučena, se svým vrahem hovoří. Tak to snad ne, tomu by snad neuvěřil nikdo. Autora to tak stálo další hvězdičku.
Jen tak mimochodem, to v tom Irsku opravdu pořád prší?
Některé části mírně nechutné, ale celkově se četla kniha fakt dobře :). Dlouho jsem ji měla připravenou a dlouho mě nelákala a nakonec fakt překvapila :).
Kniha splnila moje očakávania. Čakala som detektívku od ktorej sa nebudem môcť odtrhnúť a tak sa aj stalo, knihu som prečítala na jeden záťah. Prostredie Írska bolo veľmi zaujímavé, tak ako aj vystupujúce postavy. Nie všetky mi boli sympatické, napríklad manžel Kate mi prišiel ako strašný ťuťmák a dosť mi tam vadil, ako aj niektorí jej kolegovia. Kate mi ale bola veľmi sympatická. Samotný príbeh bol napínavý, téma rituálnych vrážd ma veľmi bavila (aj tá mytológia okolo toho), aj keď niektoré popisy mi naozaj prišli nechutné, našťastie ich tam nebolo veľa. Väčšinu zvratov som vôbec nečakala, v podstate každá kapitola končila tak, že som musela pokračovať v čítaní. Vraha som síce čiastočne uhádla, ale ten finálny zvrat by ma teda nikdy nenapadol. Z celej knihy dýcha taká ponurá, desivá atmosféra, daždivé Írsko tomu len pridáva. Časom si určite prečítam aj ďalšie časti z tejto série.
Brutální! Ty nechutný hnusoty jsem přeskakovala a nečetla. Jinak ostatní vyšetřování mě bavilo. Ale další pokračování mě už číst neláká.
detektivní a krimi romány rituální vraždy britská literatura
2014 | Bílé kosti |
2015 | Rozbití andělé |
2016 | Červená lucerna |
2017 | Krvavé sestry |
2017 | Výkupné pro krále |
Krimi příběhy téměř nečtu, ale tento mě absolutně pohltil a knihu jsem přečetl prakticky za několik hodin. Doporučil mi ji před lety kamarád a dobře udělal.