Prokletí domu U Dvou růží
Jan Bauer
Případy královského soudce Melichara série
V době vlády Jana Lucemburského je v Praze ve vlastním domě U Dvou růží zákeřně zabit bohatý kupec a majitel kutnohorských dolů Walram z Weisburgu, nazývaný také Stříbrný kníže. Z Norimberku přijíždí jeho mladší bratr a zákonný dědic Eberhard a po doporučení královského podkomořího Jindřicha z Lipé se obrací na královského soudce Melichara z Roupova, aby dopadl Walramova vraha. Krátce nato je však záhadně zabit i sám Eberhard. Melichar se mezitím dozvídá o tajemném prokletí domu U Dvou růží, které údajně sahá až k dědovi obou bratrů. Odmítne však na takové prokletí věřit a dostane se na stopu dvojnásobnému vrahovi, byť se sám ocitne v nebezpečí života. Naštěstí mu pomáhá jeho pomocník Božetěch, kterému se časté zálety tentokrát kupodivu vyplatí.... celý text
A tak dalo se, Božetěch sice v mnohém připomíná Otu ze Zástřizlí od Vondrušky, o sexem nabité scény jako vždy též nouze není, myslím že police Jednou a dost má přírůstek, nic ve zlém pane spisovateli.
Ale na cenu a medaili to nebude....
Moje první kniha se soudcem Melicharem. Jak už zde několikrát zaznělo, příjemná oddechovka.
Místy malinko kostrbatý děj,ale to by mi ani tak moc nevadilo. Horší byly ty chyby v tisku. Jsem na tyto věci dost háklivá, úplně to ničí požitek ze čtení. Jinak fajn odpočinkové čtení.
Zatím asi nejlepší kniha o soudci Melicharovi. Dobrá zápletka, mazaný soudce a tentokrát ne tak hloupý Božetěch.
Přečetla jsem všechny knihy o královském soudci Melicharovi a i tato je pěkná. Od začátku do konce napínavá a nekončí jako "pohádka". Stále nepolapitelného Černého Fritze se ani tentokrát nepodařilo uvěznit. Tak se těším na další zápletku a k tomu i něco málo ze života v té době.
Toto je moje čtvrtá kniha ze série o královském soudci Melicharovi a zatím mi přijde nejlepší. Jako vždy je to taková nenáročná oddechovka, ale příjemná oddechovka. Zajímavá zápletka, závěr knihy i docela akční a k tomu nepolapitelný fantom zvaný Černý Fritz.
Sice jsem už četla lepší knihy od pana Bauera, ale jako taková rychlovka do čekárny k doktorovi to jde. Přečíst se to dá, ale....
Spíše než o historickou detektivku se jedná o frašku nebo crazy komedii ze středověké Prahy, kde soudce Melichar má vyšetřit, kdo zavraždil bohaté majitele stříbrných dolů v Kutné Hoře. Pan spisovatel vůbec nebere naše předky vážně a zvláště Božetěch jde z jednoho průšvihu do druhého. Celkem jde o příjemnou četbu do letních deštivých dnů.
Moc se mi kniha líbila. Tak akorát počet postav, děj nebyl přehnaně zamotaný, zároveň odhalení zločinců napínavé.
Poprvé jsem sáhla po detektivce, která byla vsazena časově do historie a musím říct, že to bylo fajn čtení. Kniha není nijak obsahově veliká a tak děj, až do odhalení vraha příjemně plynul... :-)
Nic náročného, spíš odpočinkové čtení.
14. století soudci, soudkyně historické detektivky české detektivky a krimi
2014 | Milenec rudé komisařky |
2009 | Pražský rozparovač |
2015 | Krvavé léto |
2009 | Vampýr z Koňského trhu |
2005 | Co v učebnicích dějepisu nebylo |
Další díl této série z doby Jan Lucemburského už je zcela bez nějakého pokusu o invenci a nějakých zajímavých reálií té doby. Stále se tedy zatýká Božetěch a probírají se jeho eskapády s dívčinami. Semotamo se vyšetřuje vražda dvou bratrů vlastnících kutnohorské stříbrné doly a jezdí na koních. No a vše završuje Černý Fricek, bez toho by to samozřejmě nešlo. Zajímalo by mne, za jak dlouho toto autor asi zplodil.