Příručka první pomoci

Příručka první pomoci
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108227/prirucka-prvni-pomoc-108227.jpg 5 2 2

Přehledný průvodce první pomocí pro všechny věkové skupiny ve všech situacích. Nové vydání je uspořádáno tak, aby umožňovalo okamžitý přístup ke všem základním informacím o první pomoci. Text pro toto vydání byl aktualizován podle nejnovějších směrnic pro resuscitaci. Celá kniha je ilustrována názornými fotografiemi a anatomickými vyobrazeními.... celý text

Literatura naučná Zdravotnictví
Vydáno: , Český Červený kříž

First Aid Manual, 2002

bytost
21.04.2014

Nevím, jak je to nyní, ale dříve se na základní škole vyučovala tzv. první pomoc. Byl to praktický nácvik na různé nehody a zranění, které se mohlou stát každému, nejen školákovi. Vzhledem k tomu, že naše mamka byla aktivním členkou červeného kříže a vedla kroužky pro mládež, kde první pomoc vyučovala, tak mám v této oblasti ,,náskok,, a kniha je tedy pro mne opakováním.

Jen jeden případ za všechny: - naši dobrovolní hasiči pořádali cvičení, kde se k nám sjelo asi 10 různých dobrovolných hasičských sborů. Byla to velká událost, počasí příjemné a tak na akci bylo asi 350 - 400 lidí. Najednou se v amplionu ozvalo:,, potřebujeme akutní lékařskou pomoc pro kojence který se dusí, kdo je zdravotník ihned se hlaste!,, Co myslíte, že se stalo? Já letím a vidím jak zoufalí otec klečí na zemi u dítětě cca 9 měsíců, které je v bezvědomí a namodralé. Doběhla jsem ve stejnou dobu, jako žena proti mě, obě jsme padly na kolena, já dítě zvedla, servala mu čepici, nohy vzhůru, hlavičkou dolů a plácám mezi lopaky. Přitom řvu, co vdechlo, dudlík? Jedlo křupky... Kolem nás se shlukli lidi a čuměli jak to dopadne. Já řvu volejte záchranku!! Všichni stojí jak opaření, nakonec mě jadna žena poslechla a běží volat. Položit dítě, podložit hrudníček, zaklonit hlavičku a rázně zavelím klečící ženě proti mě:,, Ty dýcháš a já provádím masáž!,, Naštěstí ona poslechla a tak se dáváme do práce. Shluk čumilů si typuje jak to dopadne. Dokonce zaslechnu: ,, To už je zbytečné,, Žena co vdechuje zvedne hlavu a zadívá se na mě tázavě. Já zavelím: ,,Pokračujem!!,

Po několika dlouhých minutách, první náznak zrůžovění a první samovolný nádech dítěte! Když dorazila záchranka, dítě už bylo z atukního ohrožení venku. Odvezli ho jen do nemocnice na pozorování.

Přestože nejsem vystudovaný zdravotník, tak mě samotnou překvapilo, jak rychle se mi vybavily potřebné znalosti a vše jsem dělala rychle, rázně a s jistotou, že vše dobře dopadne. Můžete to umět každý, stačí jen nastudovat potřebné informace. Je super že tato kniha vyšla a měli by ji mít všichni. Není nic horšího, než lhostejnost lidí a neznalost. Myslím, že znalost první pomoci by měla být povinná a měla by se vyučovat na všech školách, od základní počínaje a vysokými konče.

LordSnape
30.01.2012 5 z 5

Kniha, která by neměla chybět v žádné domácnosti, kanceláři či autě a jenž by se měla stát povinnou četbou!