Přitažlivost
Lucas Harari
Poutavý, noirový grafický román o odhalování mocných tajemství světa přírody je komiksový debut francouzského výtvarníka Lucase Harariho (* 1990). Pierre je mladý muž na rozcestí. Přeruší studium architektury a rozhodne se odjet do Vals ve švýcarských Alpách, kde se nachází komplex termálních lázní vysoko v horách. Komplex, který navrhl slavný švýcarský architekt Peter Zumthor, byl předmětem Pierrovy diplomové práce. Hora skrývá mnohá tajemství – říká se, že má ústa, která pravidelně pohlcují lidi. Pierre se skicákem v ruce objevuje záhadné síly hory a jejích pramenů a pokouší se odhalit pravdu, která se za nimi skrývá. Soupeře však najde v muži jménem Valeret, který je podobně posedlý a který si nepřeje nic jiného než konkurenta zlikvidovat.... celý text
Vše podstatné je napsáno v anotaci knihy.
Pierre, bývalý student architektury přijíždí do lázní Vals. Je jimi přitahován. Komplex se nachází vysoko v horách. Hora má však svá tajemství. Pierre prochází komplexem lázní se skicákem v ruce a snaží se zachytit vše, co mu přijde důležité. Není zde však sám.
Tak toto byl úplně nový styl! Takový jsem ještě nečetla. Barevná paleta se drží tmavých odstínů, obohacených o červenou. Celá atmosféra je ponurá, tajemná, záhadná. Stejně jako příběh sám. Nečekané.
Celý komplex je krásně zachycen, koukala jsem se na fotky a je to do detailů přesné.
Pokud chcete něco, kde číhá jedna velká záhada, zároveň se budete kochat krásným grafickým zpracováním a v průběhu knihy vás čeká pár tajemství, tak směle do toho!
Francouzský architektonický komiks s lázeňskou záhadou Lucase Harariho je docela originální noirovou záležitostí. Tak trochu mi to připomíná Tin Tina na horách. Příběh o mladém studentu architektury Pierrovi, který se vydává prozkoumat slavné termální lázně švýcarského architekta Petera Zumthora ve Vals a přitom narazí na legendu „Der Mund des Berges“, vyprávějící o tom, jak si místní hora jednou za sto let vybere neznámého člověka, přiláká ho ke svému jícnu a pak ho pohltí. Pierrovo bloudění Zumthorovými záhadnými lázněmi jsou nejsilnějšími pasážemi knihy. Zbytku tak trochu chybí atmosféra i myšlenka, která by tomu všemu dala směr a nebyla jen samoúčelnou záhadou bez smysluplného vyústění. Kresba je skicovitá s jednoduchými linkami a osobitým kolorováním. Nemohu říct, že bych z ní byl uchvácen, ale nevadila mi a k lineárnímu nekomplikovanému příběhu ze Švýcarských Alp se docela hodila. Finále zklamalo. Konkurenční boj mezi Pierrem a Valeretem mi přišel přitažený za vlasy a nedával mi moc smysl. Oceňuji Přitažlivost jako umělecké dílo, pokud bych se k ní měl vyjádřit jako k zábavě, budu na vážkách.
Zajímavý příběh, ale tak nějak jsem nevěděl, kam chce autor směřovat. A nejsem si o tom jist ani po dočtení knihy. Prvek tajemna, s kterým se pracuje v průběhu celého vyprávění , tak nějak vyzněl do ztracena, resp. nebyl na konci knihy dostatečně úderný, aby finále gradovalo. Kresba hodně povedená, především lázně působí záhadně. Na fotkách jsem si našel, že takové jsou i ve skutečnosti a podnítilo to mou touhu se tam někdy podívat:). Hodn jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec dávám 4 za celkové zpracování knihy a za to, že Argo něco takového vydává.
Osviežujúce stretnutie architektúry, legendy, obrázkov a textu. Kúpeľné prostredie praje tajomstvám...
Kresba pěkná, příběh už trochu horší. Skoro to působilo, jako kdyby to skutečně bylo podle nějakého dopisu "dle skutečných událostí", protože to místy silně nedávalo smysl.
Pěkná atmosféra, akorát jsem se nemohla zbavit pocitu jak nápadně mi to připomíná A Cure for Wellness...
Krásný grafický příběh o tajuplných lázních a blízké hory, opředené dávnou legendou. Velmi zajímavý příběh s nečekaným koncem.