Příživník
Geling Yan
Propuštěný tovární dělník Tan Tung se omylem ocitne na tiskové konferenci, kde je považován za novináře, a rozhodne se toho využít. Jeho jediným přáním je dosyta se najíst na opulentních rautech pořádaných pro média a inkasovat honoráře za účast. Ovšem díky falešné identitě novináře bezděky nahlédne jak do vysokých vrstev společnosti, tak i pod nablýskaný povrch čínského hospodářského růstu, kde se setká s korupcí a prostitucí a pozná osudy lidí na hranici holého přežití.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2010 , Kniha ZlínOriginální název:
The Banquet Bug, 2006
Pochopila jsem, co chce autorka knihou říct, ale nijak to na mě nezapůsobilo, vše bylo takové ploché a povrchní, přitom je to velmi silné téma.
Abych pravdu řekla, tak tato kniha mě nezaujala ani trochu. Nepamatuju si, kdy jsem se tak těšila na konec jako tady.Konce jsem se nedobrala, vzdala jsem to v půlce. Ovšem oceňuju snahu spisovatelky popsat současný stav Číny.
Smutná satira. Tan je poněkud zvláštní postava. Možná má představovat obvyklý typ čínské mentality, což je ovšem při nedostatku vědomostí o tamním prostředí obtížné poznat. Sympaticky působí prakticky založená Švestička.