Přízraky a zjevení
Aniela Jaffé
Jde o psychologický výklad paranormálních jevů, který se soustřeďuje na otázku, co tvoří psychický základ jevů jako jsou zjevení duchů, předtuchy, jasnozřivost, kontakt s mrtvými, očarování apod.
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2000 , PortálOriginální název:
Geistererscheinungen und Vorzeichen
Kniha je přínosná zejména shromážděnými svědectvími, která vypadají věrohodně, a která jde těžko vysvětlit. Obávám se, že též jungovské vysvětlení je velice nedostatečné, ale je to daleko lepší, než se tvářit, že tyto jevy neexistují.
Podle mě výborná knížka, která se věnuje paranormálním jevům s patříčným nadhledem a přístupem, který si toto téma zaslouží. Žádné laciné démonizování ani snaha o racionální pozlátko, které v tomto případě selhává. Přístup založený na hledání arcehtypů, mýtů, legend a snových vizí úzce souvisí s přístupem analytické psychologie C. G. Junga. Chápat paranormální jevy racionálně, je jako snažit se pochopit život v oceánu jen z pohledu na jeho hladinu. Vědomí je jen malý ostrov v oceánu nevědomí. Doporučuji.
tajemno paranormální jevy zjevení
2017 | Člověk a jeho symboly |
1998 | Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga |
2000 | Přízraky a zjevení |
Jedná se o roztříděné para zážitky, o které se pro Junga (a ten přenechal autorce) podělili čtenáři jednoho časopisu, které se autorka snaží dát do souvislosti s archetypy a nevědomím. Je to pro mě takový zas nový pohled, i když jistě ne konečný. Zážitky se zde berou jako autentické. A přestože se tu hodně mluví o jungiánském pohledu, rozhodně nebyl kladen žádný důraz na to, aby byly beze zbytku vysvětleny.