Temnoty hlubin

Temnoty hlubin
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540589/bmid_temnoty-hlubin.jpg 5 20 20

Přízraky noci série

< 2. díl

Volné pokračování slovanské fantasy Přízraky noci. Na rugijském knížecím dvoře si všichni myslí, že Noyiným posláním je bavit hudbou vybranou společnost. Nikdo netuší, že ve skutečnosti pracuje jako špeh pro odboj. Noa ví, že by se měla držet stranou. Touha zapojit se je však silnější. Jael nemá co ztratit. Jeho rodina se topí v dluzích, takže když přijde nabídka vydělat si, neváhá. Představa, že bude muset spolupracovat s Noou, ho dvakrát netěší. Oba však brzy zjišťují, že existují horší věci než staré křivdy...... celý text

Přidat komentář

Bookish_Adria
18.09.2024 4 z 5

Temnoty hlubin - jsou napsány českou autorkou, která nyní vydala volné pokračování. Hned na začátek bych chtěla říct, že pokud jste ještě nečetli první díl, je nejvyšší čas. Je důležité si jej přečíst, jinak budete hozeni do víru příběhu a nebudete se orientovat, co se děje. Zbytečně byste si také prozradili důležité informace.

I když autorka připomíná, co se v předchozím díle stalo, ti, kteří jej nečetli, to stejně nepochopí. Já jsem knihu četla už dávno a na spoustu věcí jsem zapomněla, takže oceňuji, že nám autorka osvěžila paměť.

Příběh je pomalejší, ale najdeme zde i menší milostnou linku! Knihu také doplňují krásné ilustrace, které při čtení dodávají tu správnou atmosféru. Vůbec by mi nevadilo, kdyby v knize bylo více akce, aby to příběhu dodalo pořádný šmrnc, ale to je můj názor.

Dále se mi líbilo, že hlavní postavy prošly změnou a osobním rozvojem. Dozvěděli jsme se o nich další zajímavé věci. Celkově mě příběh opravdu bavil a užívala jsem si ho. Autorka má podle mě něžný a klidný styl psaní, což je cítit i z jejích předchozích příběhů.

PS: Ocení milovníci Slovanské mytologie.
Hodnocení 4,5 z 5 #spolupráce

LucyEcstasy
18.09.2024 3 z 5

Temnoty hlubin - Kateřina Ševčíková

Volné pokračování Přízraků noci. Přízraky byly hezky uzavřené a neměla jsem pocit, že bych potřebovala sledovat linku rusalky i nadále. Ale dala jsem tomu šanci a jak to dopadlo?

Ne moc šťastně.

Určitě tuhle knihu nečtěte, pokud jste nečetli Přízraky noci. Vyzradíte si spoustu důležitých momentů a zvratů. A především závěr předchozí knihy.

Autorka tu udržuje stále stejné tempo děje. Vleklé, líné a ne moc akční. Tady mi to ale tolik nevadilo, protože se tu objevila minulost Henryka, potkala jsem mavku či slibku a víc se ponořila do magického světa. Nejvíce mne udržovaly při čtení právě tyto poznatky z bájí a pověstí. Dočkala jsem se tu i menší romantické linky. Dokonce se tu inspirací byla jedna známá lidová pohádka.

Postavy tu projdou velkou změnou. Najednou jsem měla pocit, jako by to byl někdo jiný, ale Jael s Noou jsou tu otevřenější, pracují na sobě a drží při sobě za každé okolnosti.

Ač se hodnocení může zdát pozitivní, tak musím přiznat, že Temnoty jsou opět takový průměr. Až na magické bytosti je hlavní linka slabší a opět jsem se málem nutila do čtení. Pokud ale máte rádi něco nového, tak to bude váš šálek kávy.


katerina1237
16.09.2024 5 z 5

Já nemám slov… to bylo tak úžasné, promyšlené, napínavé, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Sice byl začátek trochu pomalejší, ale pak to šlo samo
Dozvídáme se více o postavách, o jejich minulosti a také nové souvislosti. Tento díl je takový více politický, ale objevují se tam nové úkazy slovanské mytologie a to mě na tom hodně bavilo. Autorka si toho musela mnoho nastudovat a s její fantazií to vytváří překrásné dílo, co budu jen všem doporučovat. Má skvělý styl psaní a dost se vyžívá v brutálních popisech bojů a nepříjemných záležitostí, tady tomu není jinak, chvílemi jsem dokonce musela přestat číst, abych to vstřebala
Většinu zvratů jsem nečekala a konec mě zase překvapil, nejdříve jsem nic nechápala, a když mi to došlo, seděla jsem jen s otevřenou pusou.
Romantická linka je vykreslená hezky a věrohodně, úplně to miluju
Postavy mi byly sympatické a byla jen radost o nich číst, nějak mě moc neštvaly a to hned zlepší náladu
Doufám, že bude autorka psát dále a je mi jedno, jestli z tohoto světa, nebo něco úplně jiného, přečtu si to určitě všechno!
A ta poslední věta v příběhu? Co to jako byloooo?! Potřebuji vysvětleniiiii

nela3812
14.09.2024 4 z 5

Přízraky noci zbožňuji od první do poslední stránky, a nemohla jsem se proto dočkat návratu do tohoto světa. Tentokrát to ale nebylo takové jako poprvé, a trvalo mi začíst se.

Vyprávění je hodně bohaté, květnaté. A proto lze velmi snadno ztratit pozornost a ztratit se v ději. Často jsem se bála, že mi mezi všemi popisy unikne nějaká důležitá část. A to byl také hlavní důvod, proč jsem se na putování za živou vodou dlouho nedokázala naladit.

Celkově je ale příběh skvěle promyšlený, napínavý, a v několika okamžicích i úsměvný. Nudit se tedy rozhodně nebudete a postarají se o to nejen hlavní hrdinové v podobě Jaela a Nou, které známe z prvního dílu, ale také množství vedlejších postav ze Slovanské mytologie. Všechny bytosti působí velmi reálně a rozhodně nepatří do pohádek.

Dlouho jsem nevěděla komu fandit, a kdo si živou vodu skutečně zaslouží. Každý úmysl měl dvě strany, a nic nebylo jen černé nebo bílé. Některé situace čtenáře vedou hodně do hloubky, a příběh dokáže předat i něco trochu víc, než jen originální vyprávění o slovanské mytologii. Rozhodně je o čem přemýšlet.

Hodnocení: 4/5
#humbookblogeri

Tereziee
12.09.2024 5 z 5

Kateřina Ševčíková je krásnou ukázkou toho, že i čeští fantasy autoři mají co nabídnout a jejich knihy můžou konkurovat i zahraniční tvorbě, která je u nás bohužel vidět někdy víc, než ta česká.

Temnoty hlubin jsou volným pokračováním Přízraků noci, ale není nutné je mít přečtené (ale doporučuji si je před Temnotami přečíst kvůli možným spoilerům). V Temnotách potkáváme Nou a Jaela z první knihy a sledujeme jejich nové dobrodružství v podobě putování za živou vodou. Přišlo mi, že se autorka v této knize nebála přitrvrdit. Příběh je drsnější, napínavější a místy i poněkud děsivý. Děj je opět inspirovaný slovanskou mytologií a starými pověstmi českými. Nejsilněji Dívčí válkou. Líbí se mi, jakou si Kačka dala práci s rešeršemi a vším okolo a že svoji knihou vzdává hold našim kořenům a tradicím. Kniha je doplněná krásnou grafikou, která příběhu dodává ještě něco navíc. Hlavně mapa se mi tentokrát velmi hodila, vzhledem k tomu, že se prakticky celou knihu putuje. Samozřejmě nechybí ani romantika, bez toho by to nešlo. Romantická linka se přirozeně vyvíjí, není na sílu a moc se mi líbilo jak se Noa a Jael snaží najít k sobě opět cestu.

Za mě Temnoty hlubin můžu opět jen a jen doporučit! Na tyhle podzimní dny to bude ideální čtení. P. S. Autorka má na Spotify i speciální playlist ke knize - ten také doporučují :)

andrejci
21.08.2024 5 z 5

Já jsem se moc těšila musím říct, že jsem nadšená. Abych se přiznala tak se mi to líbilo více než první díl. Nejdřív bych teda chtěla pochválit krásnou obálku, mapu a ilustrace uvnitř knihy. Líbilo se mi jak to je propracované. Ke čtení jsem si pustila i hudbu, kterou autorka při čtení poslouchala. Moc se mi to líbilo a k ději se to i hodilo.
Co se týče samotného příběhu tak ten nemá za mě chybu. Byl tajemný a každá z postav měla svoje chyby. Byla tam moje oblíbená mytologie, která byla moc dobře zpracovaná. Místy se to možná trošičku táhlo a konec byl na mě zase trošku moc rychlý. Co se týče konce tak ten byl skvělý. Autorka mě držela v napětí až do samotného závěru.
Za mě to je skvělý druhý díl u kterého si odpočinete. Rozhodně si myslím, že kdybych si ho přečetla na podzim tak by to mělo ještě lepší atmosféru. Rozhodně doporučuji i novelu na webových stránkách autorky o Kardenovi. Ta je za mě totiž taky skvělá.