Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé
Jiří Žáček
![Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25063/pro-slepici-kvoc-25063.jpg?v=1264707470)
Humorné básně a krátká říkadla, v nichž autor využívá slovní a situační komiku i neobvyklou grafickou podobu básně. Ilustroval Adolf Born. Pro děti od 5 let. ŠKÁDLENÍ Radku, Radku, nenos bradku - v zimě bys měl na ní samou jinovatku! Zkrátka nenos fousy, ty jsou pro morousy.... celý text
![FMMMM FMMMM](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89085/m_89085-kwb.jpg?v=1459855067)
Je zajímavé, že 33 let po komunismu se ve školních osnovách objevují básnické „perly“ našich soudruhů, kteří ve svých dílech poručí větru dešti, díky moderní vědě našich soudruhů. Za mě neskutečná komunistická agitka, o které neměla být v učebnicích ani zmínka, natož o autorovi. Dušan Jasáně - Vlci z Vol Strýtu.
![Čtenářka73 Čtenářka73](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/262397/m_ctenarka73-LVY.jpg?v=1655919609)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásné, vtipné, nápadité verše. Spoustu si jich pamatuju ještě z dětství. Například básničku „Na Šumavě v hájí břízek zaběhl se pěkný řízek…“ dodnes odříkám zpaměti :-)
![Jadla Jadla](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29436/jadla-FbV.jpg?v=1542889263)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako děcko jsem ji dostala ve škole za výborný prospěch. Říkala jsem si tehdy, že se teda moc nevytáhli a mohlo za to vysvědčení být raději na zmrzlinu nebo tak, ale postupně jsem zjistila, že tehdy (první rok zase) pančelka měla šťastnou ruku a zvolila báječnou knížku. Čteme si ji teď s dětmi a znovu mi naskakují v paměti verše i celé básničky, předškolní dcera se některým mohla usmát, mají velký úspěch. Tehdy i dnes.
![chodícírohožka chodícírohožka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pěkná knížka, ale čekala jsem trochu víc. Básničky jsou jednoduché (někdy až příliš), ovšem nedá se jim upřít nápaditost. Některé jsou úžasné a trefné, jiné (podle mě) slabší - ale rozmanité tak, že si snad každý najde tu svou.
![Lucissia Lucissia](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/116517/m_lucissia-ltx.jpg?v=1540840706)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když nepočítám komiksové knihy, tak toto je první opravdová knížka, co přečetl náš prvňáček. A i když jsem některé básničky musela přečíst znovu, aby je pochopil, stejně z toho mám radost. Díky, vtipný pane Žáčku. :-)
![MartyMcFly MartyMcFly](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/5402/5402.jpg?v=1381127907)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vskutku, to samé co říká název. Moc si básničky nepamatuji, ale to málo co vím mi říká, že to nebylo špatné. Moc. Jsou asi hloupoučké a jednoduché (pro nejmenší), ale dokáží zpříjemnit dětský život. Nebo už ne ?
1983 | ![]() |
2010 | ![]() |
1996 | ![]() |
2015 | ![]() |
2007 | ![]() |
"Z pravěku"
Sbírka vtipných básní navazující na Aprílovou školu. Napsaná na jakékoliv téma pro děti s ilustracemi od známého českého autora.