Morana
Susan Cooper
Probuzení Tmy série
Simon, Jane a Barney odjíždějí na pozvání svého prastrýce do malého pobřežního městečka v Cornwallu, aby mu pomohli znovu získat zlatý grál nevyčíslitelné hodnoty, který si přisvojily mocnosti Temna. Na místě se setkávají s Willem Stantonem, zprvu nic netuší o jeho mimořádných schopnostech a neradi ho přijímají mezi sebe. Postupně se učí spolupracovat na cestě za grálem a za tajemným ztraceným svitkem rukopisu, ukrytým kdesi na dně moře, který teprve dává grálu smysl. Přitom krok za krokem zároveň odhalují tajemný význam a podstatu Morany, kterou jako figurínu z větviček a listí každé jaro po mnoho staletí shazují místní lidé do moře, aby přivítali návrat léta a zajistili dobré úlovky rybářům a úrodu. V klasické britské fantasy se zázračně prolíná realita každodenního života s pověrami a folklórem, a to až téměř na hranici hororu.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2007 , Albatros (CZ)Originální název:
Greenwitch, 1974

nicandra:
Ano, máš pravdu sourozenci Drewovi už měli tu čest vystoupit v první knize této série, která u nás bohužel nevyšla, takže se dá očekávat, že mi, co nečetli úplně původní díl o Gralu, tak s toho budeme mít trochu guláš. Jinak právě jí čtu, tak jakmile Moranu dočtu dám vědět, jak se mi líbila :)

Proti Probuzení Tmy se mi to zdá výrazně slabší. Určitě spádu děje dost uškodilo rozdělení pohledu na dvě hlavní postavy, Zlo je přítomno jen jedním ne zcela zdatným zástupcem a Morana jako zástupkyně přírodních sil je tak nějak málo majestátní a mocná. A měla jsem podivný pocit, že čtu pokračování dvou různých knih, protože ta vývojová linka sourozenců Drewových má asi nějakého předchůdce.

Kniha se mi líbila, jediné co mne zklamalo bylo že kapitoly nebyly pojmenované a na konci uvedli jako název další knihy Šedý rytíř místo Šedý král a taky možná ještě to že tam nebylo moc věcí z pohledu Willa.
Od děje se nelze odtrhnout, kniha je poutavá a velice čtivá