Proč nemám jíst jen brambůrky?

Proč nemám jíst jen brambůrky?
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398357/bmid_proc-nemam-jist-jen-bramburky-QlJ-398357.jpg 4 4 4

Nezdravé jídlo je všude kolem nás. V obchodech, supermarketech a v restauracích s rychlým občerstvením. Je poměrně levné a spousta z nás ho ráda jí. Ale co přesně se pod pojmem nezdravé jídlo skrývá? Jsou všechny hamburgery špatné? Co jsou to přídatné látky? A co tedy jíst místo toho, co nabízejí fastfoody? Tato kniha je celá o jídle – o tom, co je dobré, co špatné a proč. Dozvíte se v ní, jak se zdravě stravovat, přirozeně pohybovat a cítit se fit.... celý text

Stellarium
19.10.2024 3 z 5

Hlavní postavy
Kniha nemá hlavní postavy, je to spíš návod/příručka.

Co mám s nimi společného?
Knížka hovoří k dětem o zdravém stravování a životním stylu.

Co se mi líbilo a bylo pro mě inspirativní?
Jak si vyrobit zdravý hamburger. Nekupovat si všechny věci, které jsou u pokladny protože jsou nezdravé.

S čím nesouhlasím nebo není pravda?
V knize se často mluví o tom, že máme jíst “cereálie. Tzv. snídaňové cereálie (slazený, extrudovaný a vysoce průmyslově zpracovaný produkt) ale nejsou zdravé a asi to není ani to, jak to bylo myšleno v originále knihy.
Anglicky se řeknou “obiloviny “cereals takže bych spíš řekla, že je to špatně přeloženo a je to takhle zavádějící.
Mělo by být napsáno, že máme jíst obiloviny (pšenice, rýže, špalda, pohanka). Během růstu by děti měly pít hodně mléka, protože je dobré pro jejich kosti.

Co mě ještě zaujalo?
Téma obědových balíčků - nelíbí se mi jaké varianty tam navrhují např. tortilla (v kupovaných tortilách jsou konzervanty) slanina (slanina je uzenina není to zdravé) smetanový sýr (ve smetanovém sýru je hodně soli a to není zdravé) . Největší zdroj přidaných cukrů představují zejména - slazené nápoje, jemné pečivo a cukrářské výrobky, džusy, sladkosti, jakékoli ochucené výrobky - ať už ty mléčné nebo varianty kávy.

Co bych všem doporučila?
Čtěte etikety na obalu potravin protože díky těmto etiketám zjistíte jestli jsou zdravé či ne.

katynka78
21.09.2021 4 z 5

Velmi hezky provedená knížka, která vysvětluje důležitost zdravé a vyvážené stravy.
Myslím si, že ač je to pro děti, tak si z toho mohou vzít informace i dospělí.
U kníh pro velké je totiž tolik okecávání, že zásadní informace zapadnou ve velkém množství nic neříkajících slov.
Ale v dětských knihách je vše tak krásně vysvětleno, stručně, přehledně a bez zbytečného textu.
Navíc moc hezké obrázky.
Za mě super kniha a doporučuju.

2006  100%100 pokusů pro šikovné děti
2012  88%50 věcí, které si můžeš vyrobit na Velikonoce
2018  80%Proč nemám jíst jen brambůrky?