Procitnutí
Michal Tulach
Policista Petr se svým parťákem převáží zatčeného, ale jejich cesta končí tragédií. Všichni se ocitají uprostřed noční dopravní nehody plné zraněných, ale i mrtvých. Záchrana nepřichází, a tak se Petr rozhodne odvést přeživší do nedaleké vesnice Nový Kmín, netuše, že ani tam žádnou pomoc nenalezne. Natali, která je také součástí skupiny přeživších a je vážně zraněná, balancuje na hraně života a smrti. Cestou do vesnice si skupina všímá podivných jevů – slunce nevychází a jsou evidentně něčím nebo někým sledováni. Kdo jsou siluety, které skupinu pozorují, a hrozí jim od nich nějaké nebezpečí? A proč je vesnice opuštěná? Jakou roli v příběhu hraje malá holčička Dominika, která se v opuštěné vesnici objevila a bojí se „zlých lidí“? A co skutečně znamená Nataliin stav mezi životem a smrtí?... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2024 , Klika (Věra Nosková)Originální název:
Procitnutí, 2024

Výborná knížka. Úžasný mysteriózní thriller, který vás nenechá vydechnout, dokud knihu celou nepřečtete (přečteno za jediný den). Propracovaných příběh i postavy a děj, který má spád. Hlavní příběh není natahován a má krásné svižné tempo a dobře budovanou atmosféru. Na prvotinu autora se jedná o neuvěřitelný počin. Nemůžu se dočkat toho, čím nás autor překvapí v budoucnu.

Knížku jsem si koupila na doporučení a musím říct, že jsem dobře udělala. Mám ráda, když je v knize několik dějových linií a tady se to prolínání opravdu povedlo. Dlouho jsem netušila co za tím vším je, proč slunce nevychází... je fakt, že jsem si všimla, že lidé v hostinci neřešili žádné jídlo (asi proto, že jsem žrout :-) ), říkala jsem si, jestli to autor vypustil. A ono ne, vše se pak vysvětlilo. Nechci prozrazovat detaily, doporučuji si knihu přečíst a udělat si vlastní názor. Líbilo se mi, že je psaná "normální" češtinou, že tam člověk nachází věci z dnešní doby, které mu jsou blízké. Byla to možná jedinečná kniha v mnoha směrech, ten nápad a zpracování mě prostě moc bavilo... (jen slovo mamka mi trochu "trhalo oči"). Každopádně by mě zajímalo, kde je Dominika???? Tak třeba v druhém díle (jestli bude a přimlouvám se za to)

Zde se autor tedy vyřádil. Z počátku skoro jako postapo, potom mysteriózní thriller, pak krimi a celkově pohádka s podumáním a slzičkami, co po nás tady na zemi zůstává. Nemyslím, že si kniha všechny čtenáře těchto žánrů získá, naopak ji mnozí jistě označí za slátaninu. Tak přísný nejsem, označil bych to jako inovativní experiment, který u mne ale příliš neprošel. Třeba příště.
Samotná zápletka s celkem svižným úvodem by byla dobrá, jen kdyby ... Už na střední (teda aspoň za mých studijních let), když se píše slohová práce, byla stylistika a opakování slov, krom pravopisných chyb samozřejmě, jedním z nejvíce hlídaných prvků během hodnocení, a to v knize výrazně pokulhává - posuďte sami např. cituji -
Radek pomalu vstoupil do MÍSTNOSTI a já s Dominikou, kterou jsem neustále držel za ruku, těsně za ním. V MÍSTNOSTI stál monumentální pracovní stůl, ke kterému Radek hned zamířil a začal kontrolovat šuplíky. Já jsem si prohlédl celou MÍSTNOST.
nebo - Teď už ale bylo načase věnovat se své práci, to znamená zabezpečit všechna okna a samotné POKOJE. Kdyby se dostali do POKOJŮ, tak zařídit alespoň to, aby se nedostali z těch POKOJŮ do chodby.
Takto bych mohl pokračovat dál a dál. Chvílema jsem chtěl knížku už i vzdát. Myslím, že nebudu sám, komu jména dvou hlavních protagonistů postupně začnou lézt krkem. On tam totiž ten Petr a Radek je na každé stránce snad v uvozovkách stokrát. No nevím kolikrát se v běžném životě bavíte se svým známým a během rozhovoru ho třikrát oslovíte křestním. No a ta poslední stránka - jestli chtěl autor šokovat, mohl přitvrdit děj, prostor na to měl. Ale zakončit to takhle, nevím nevím. Úsudek ať si nakonec každý udělá sám. Jinak, obálka nádherná, o tom žádná. A i celkový nápad a zápletka by nebyla vůbec špatná, však jsem za knihu zaplatil plnou palbu, žádný antík. Ale, z důvodů výše uvedených bohužel, Knihovrátek volá. Autorovi přeji vše nej ať se vypíše, třeba se v budoucnu sejdeme u jiné, lepší, knihy.