Profesionálky
Louise Bagshawe (p)
Román pro ženy od anglické autorky je příběhem dvou ctižádostivých dívek z odlišného společenského prostředí. Jedna je chudá židovská dívka ze které se stane vynikající obchodnice, druhá je anglickou šlechtičnou ze soukromé školy a obě mají společnou touhu uniknout své minulosti a prosadit se ve svých oborech. Nejdříve se stanou přítelkyněmi, později se spojí jako obchodní partnerky, rozhodnuté dosáhnout úspěchu. Obě dívky, kterým štěstí v lásce příliš nepřeje, mají řadu nepřátel, jejichž intrikám úspěšně čelí a nakonec se jim podaří zakotvit i v pevném citovém vztahu... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1998 , BB artOriginální název:
Tall poppies, 1997
Souhlasím s předchozími komentáři... konec knížky měl moc rychlý spád... Je to škoda, autorka zajímavě popsala začátky obou hlavních hrdinek, jejích vzestupy a pády.... Knížku hodnotím ale jako celek kladně.
Posledních asi 40 stran, kdy se ty dvě skamarádí, mi přijde divně přitažených za vlasy. Jako by najednou chtěla autorka knihu rychle ukončit. To mohla spíš vyškrtnout některé nudné pasáže z prostředku knihy.
Tak jsem na rozpacích..knížka byla docela fajn, ale klidně o polovinu bych ji zkrátila, místama byla až moc popisná, podrobná, některé části bych úplně vynechala .. a dala tam trošku více záživnějšího děje .. toť můj názor ..
Velice čtivě napsaný příběh, který nepostrádá humor, napětí, vzrušení, erotiku i uvěřitelné životní trable. Odpouštím i to, že se opakuje téma nešťastného dětství a moci a bohatství u imponujícího muže. Vytýkám velice špatný překlad a mnoho gramatických chyb (to náručí, to bakalářství, oslovení pane Geller, Welšanka, bobysté, rugbysté a těch interpunkčních znamének!). Za to však Louisa nemůže :-)