Prokletí svatých

Prokletí svatých
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533761/bmid_prokleti-svatych-65e8d2bd6e10d.jpg 4 33 33

Prokletí svatých série

1. díl

Je jejím posláním zachránit království, nebo ho zničit? Aja je vyzvědačkou královny a přísahala na svou krev, že bude bojovat, aby chránila nejenom svou zemi, ale také ty, kdo slouží po jejím boku, tedy i královnina vynutitele Willa, svého dlouholetého rivala. Když se začnou šířit zvěsti, že v nedalekém království chtějí probudit temné síly, pověří královna právě Aju a Willa, aby záležitost vyšetřili. Jenže během toho se ukáže, že Ajin zvláštní dar a síla se vymykají a chovají se nepředvídatelně. Aja se odváží stát se zbraní ve válce, kterou neumí vyhrát. A když se pak nečekaně změní její vztah s Willem, nikdo neví, jakému nebezpečí budou muset čelit... Svět, který Kate Dramis stvořila v Prokletí svatých, má vlastní zeměpis, vlastní kulturu a vlastní politické konflikty. Mohl by zaujmout čtenáře, kteří si oblíbili Leigh Bardugo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Red

The Curse of Saints, 2023

Meg1
12.11.2024 3 z 5

Nemám knize co vytknout, přesto na mě působila tak nějak placatě, hluše, černobíle......

virgo_books
11.09.2024 4 z 5

Tak tohle byla za mě pecka.

Kniha sice začíná trošku pomaleji, ale poté už ubíhá velmi rychle.

Máme tu spoustu zvratů, akce, tajemství a intrik, které nejdou vždy předvídat.

Magický systém je taky velmi zajímavý a hodně se točí kolem víry.

Naši hlavní hrdinové mají mezi sebou rivalitu a jejich popichování mě neskutečně bavilo.

Hlavního hrdinu jsem si zamilovala a jakmile přišlo na jeho kapitoly, tak jsem měla jasno.

I romantická linka je skvělá a připomínala mi právě knihu Sníh nebo popel, která u nás vycházela už nějakých pár let zpátky.

Není tam ani zbytečně moc popisů, takže se příběh spíše soustředí na ty zvraty a dialogy.

Já můžu knihu vřele doporučit a těším se na pokračování.

4,5/5

Knihu jsem měla v rámci spolupráce s Knihy Dobrovský

Ketrin02
09.09.2024 4 z 5

Velice příjemné čtení a výborný základ skvělé série. Bylo zde mnoho postav na seznámení a přestože jsem knihu přečetla do 3 dnů, pravdou je, že u některých jsem si nebyla stoprocentně jistá, o koho se jedná, naštěstí to šlo vždy spolehlivě odvodit z následujícího textu. Od knihy jsem se nedokázala odtrhnout a věřím, že to je znak dobré knihy. Proto hodnotím kladně a budu se těšit na pokračování.

DreamerX9
16.08.2024 3 z 5

Souhlasím s předešlím komentářem vlastně se nic tak moc neděje ale prostě chcete číst dál. Je vidět že si autorka dala záležet, líbí se mi postavy, magie i děj Aja a Will klasika hatelove. Jinak je kniha poměrně stereotypní i předvídatelná a celkově hodnotím jako průměr zato velmi dobrý začátek prvního dílu.
"To na čem lpíš tě zničí"

DorianaGrey
07.08.2024 4 z 5

Kniha, která klade hlavní důraz na emotivnost. Taková ta kniha, kdy se ze známých, trochu hate relationship stanou milenci.
plusy:
-bohatý jazyk
- líčení emocí
-zajímavá minulost hrdinky
mínusy:
-omílané politikaření, které nedává smysl
-málo bitev
-inspirace Grišou
Knihu bych spíš než k Maasové a Bardugo přirovnala k Mary E. Pearson.(nic se neděje, ale nutí vás to číst dál a dál). Kniha se mi ale četla dobře, pořád jsem čekala, kdy už nervy hrdinům povolí. Plot twist na konci nepřekvapil. Ano je to občas klišoidní, ale čtivé. Pokračování si přečtu ráda.

lena.o.knihach
28.07.2024 2 z 5

Novince v žánru romantasy jen těžko odolávám a tady mě zaujala i obálka a zkrácená anotace, kdy se dva bojovníci vydávají na tajnou misi do nedalekého království, aby zastavili zlo, jež se probouzí.

Aja a Will jsou už dlouho rivalové, ale když dostanou rozkaz od královny, jsou nuceni spolupracovat.
Ona je vyvolená, má dar od bohů, kterému sama ještě pořádně nerozumí, má podivný vztah s vlky, které dokáže přimět udělat, co chce.
On ji zas ochraňuje a jejich nepřátelství se postupně proměňuje v něco jiného… nepřipomíná vám to něco?

Hned v první části se dozvídáte tolik věcí a poznáváte tolik postav, že je toho až příliš a všechno je to dost zmatené. Po uplynutí sto stran se konečně dostáváme na již zmíněnou výpravu, která ale příběh bohužel vůbec nevylepšila.

Kate Dramis si ukousla moc velké sousto a nezvládla to. Autorka si vymyslela vlastní svět a magii, kterou jsem vlastně doteď pořádně nepochopila. Nic tu nebylo dotažené do konce a přišlo mi to zbytečně složité, nehledě na jedno klišé za druhým.

Děkuji @knihydobrovsky za knihu. #spoluprace

elle.horacova
19.07.2024 4 z 5

Prokletí svatých je nová romantasy od autorky Kate Dramis, která vás zavede do propracovaného světa plného magie, intrik a napínavých dobrodružství. Hlavní hrdinkou je Aja, mladá žena s mocí ovládat živly, která se ocitá v centru politického spiknutí a musí bojovat za záchranu svého lidu.

Jedním z největších kladů knihy je stoprocentně worldbuilding. Autorka stvořila komplexní a propracovaný svět s bohatou historií, geografií a magickým systémem.

Příběh knihy je napínavý a plný zvratů. Ze začátku se sice může zdát trochu zmatený, ale jak se čtenář seznamuje se světem a postavami, vše začíná dávat smysl. Kdybyste při čtení tápali, tak na konci knihy najdete slovníček s pojmy.

Pokud si chcete přečíst skvělou fantasy knihu, která nabízí intriky, tajemství, romantickou linku, milostný trojúhelník, zrady, opravdu kvalitní worldbuilding a politiku, tak Prokletí svatých je pro vás to pravé.

Matri
05.07.2024 4 z 5

Prirovnanie ku knihám Leigh Bardugo je v tomto prípade myslím úplne na mieste. Grišov nahradili višjovia, ktorí majú rovnako magické schopnosti, vládnu živlom, či emóciám. Pridajme k tomu silnú dávku politiky, intríg, tajomstiev, pomerne dobre spracovaný worldbuilding a dostaneme Prokletí svatých.

Priznávam, prvých vyše 100 strán som v tom pomerne tápala. Zoznamujeme sa s kráľovnou a jej triádou, ktorú tvoria generálka Tova, Vynutiteľ Will a "kráľovnine oči" špiónka Aja. Situácia v krajine je napätá a hrozí vojna s temnými dekaširé z Kakosu.

Aja a Will sa preto vydávajú do susedného kráľovstva hľadať spojenca, a zároveň pochopiť Ajinu narastajúcu silu. Nachádzajú tu starých známych, nových priateľov, ďalšie tajomstvá, ďalšiu politiku a množstvo nových otázok.

Záverečná časť knihy priniesla pár odpovedí a samozrejme nejakú tú zradu (priznám sa pre mňa nečakanú).

Romantická linka sa črtala od úplného začiatku. Avšak pomerne dlho si udržiavala vibe skôr "hate" než "love". Skutočná romantika nastala snáď až v záverečnej časti knihy, hoci náznaky (najmä zo strany Willa) sa objavovali oveľa skôr. Z ústrednej dvojice mi opäť vyšiel sympatickejší mužský hrdina.

Čo má ešte mrzí je trošku nevyužitý potenciál spätosti človeka s vlkmi, ktorý autorka spomína v úvode, kde to aj skončilo. Žeby viac v pokračovaní? ;)

Kniha končí viac-menej k mojej spokojnosti. Kľudne by som sa obišla bez pokračovania :)) Avšak, ak vyjde nevylučujem, že po ňom siahnem.

Hodnotenie u mňa nakoniec poskočilo trošku vyššie najmä vďaka záverečným 80 stranám a Willovi, ktorý bol fakt skvelý :)
Hodnotim nakoniec 3,75*

Majuš333
02.07.2024 3 z 5

Neurazí a ani nenadchne. Taký priemer. Po pokračovaní už nesiahnem...

Autorovy knížky

2024  76%Prokletí svatých