Prokletý kraj

Prokletý kraj
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532211/bmid_proklety-kraj-65ccc1693a20e.png 4 2111 2111

I TEMNÁ MINULOST JEDNOU VYJDE NA SVĚTLO Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch. Autorka úspěšné detektivní série se v této knize místo krimi zápletky soustředí na mezilidské vztahy v prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost zdejších obyvatel odhaluje historii plnou zvratů, která někomu zabránila v těchto místech naplno zakořenit a jiné k Pošumaví neplánovaně připoutala.... celý text

Ristridin
22.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Možná jsem čekal větší “wow” na konci podle toho, jak bylo budováno napětí v průběhu knihy, ale jednoduše se mi líbil styl psaní i popisování mezilidských vztahů. Prostředí mě strašně bavilo a celá kniha mě vlastně velmi mile překvapila, jak hezky se četla. Klevisová si zaslouží být vysoko na žebříčku.
Mělo to zajímavý nápad a hlavně nevzniklo žádné hluché místo. Žena ze snu byla nejspíš v příběhu nevysloveně sestra Marie Rochové a Linda už asi podle detailu v závěru knihy ví, co si představuje od dalších let ve svém vztahu.
Fakt dobrý, vlastně i celkem odpočinkový, jasně doporučuji!

Gabi13
21.05.2022 5 z 5

Moc hezky se to četlo. Mám ráda pátrání v minulosti a společně s popisovaným prostředím to vytvářelo opravdu tajemno a očekávání. Příběh je v podstatě velmi jednoduchý, ale tak čtivě napsaný.

lapagerie
20.05.2022 3 z 5

Myslím, že si nebudu dlouho pamatovat, o čem příběh byl. Žádná z postav není výrazná, moc šokujících zvratů se také nekoná. Přesto se kniha čte hezky, pátrání v minulosti rodiny je zajímavé téma.

Jiparis
19.05.2022 5 z 5

Hezký příběh o hledání vlastních kořenů, které mnohdy znamená otevírání Pandořiny skříňky a je bolestivé.

Allla9
18.05.2022 5 z 5

Hezky napsaná knížka, kterou čtete jedním dechem. Šumavská vesnička, odtržená od světa, si žije svým poklidným životem. Sem přijíždí Linda, aby pátrala po kořenech svých předků.

mstychov
16.05.2022 5 z 5

Knížka se četla jedním dechem. Příběh mi přišel pohádkově hezký. I přesto, že se v něn vyšetřovala vražda a odhalovala se dávná rodinná tajemství.
Příběh vypráví o několika rodinách žijících u Jelenní hory. Autorka nás nechává nahlédnout do hlavy několika postavám. Tím je příběh zajímavější a napínavější. Parádní jsou její popisy prostředí. Čtenář se s dějem rychle sžije. Nejvíc jsme v knize s postavou Lindy, která do Jelenní hory jede hledat ženu ze snu a také minulost své rodiny. Ví, že její rodina tam dříve žila. Najde ji? Co se o své rodině nakonec dozví? Ví jen, že její babička o tamních lidech tvrdí, že jsou divní.

Havrnka
16.05.2022 4 z 5

Toto byla moje druhá kniha autorky. Trochu temný příběh odkrývající starou rodinnou historii.

MilaJ
15.05.2022 4 z 5

První kniha od autorky. Nemám ráda detektivky proto jsem si vybrala tuto knihu, která mi vysloveně sedla. Zajímavé téma, ale více mne zaujala krásně popsaná příroda a atmosféra místa. Skvělé napsané! Doporučuji!

jadwiga
13.05.2022 5 z 5

Kniha od paní Klevisové, kterou nebudete chtít odložit z rukou. Nyní se nejedná o čistý detektivní příběh, ale napínavý román s prvky nadpřirozena, tajemna a jednoho trochu záhadného úmrtí. Příběh je vystavěný v krásné přírodě nezničené lidskou zásluhou. Z knihy jsem nadšená. Osobně bych brala více takových knih, jelikož prostředí příběhu i styl vyprávění mně sedl jak "prdel na hrnec". :-)

maryska09
12.05.2022 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o zapomenutém místě i čase. Příroda pohladí po duši a příběh zaujme. Doporučuji

Christie2020
11.05.2022 3 z 5

Zpočátku jsem se nemohla začíst. Kniha nebyla špatná, jen jsem čekala větší Waw, tajemství, prostě něco víc.

Kochy84
09.05.2022 5 z 5

Vesnice kdesi uprostřed lesů. Jakoby mimochodem se tu dějí divné věci. Není to Twin Peaks, ale nějaké to zlo se mezi stromy taky najde. A kdo ho chce pochopit, musí začít pátrat v minulosti po Rumunských Slovácích.
Není to detektivka v pravém slova smyslu, v knize je jen jedna mrtvola a policisté, kteří to vyšetřují, jsou takoví, řekněme, ploší. Blíž než k severské krimi má kniha k takovým těm Hajíčkovo jihočeským tahanicím o grunty u lesíčka, bádáním ve starých archivech a hlavně snahou pochopit svoje kořeny.
V našem světě to není rozhodně samozřejmé. V Jelení hoře, malé vesnici mezi lesy, každý každého zná po celé generace. Přijíždí tam Linda, jejíž babička ve vsi kdysi žila, ale z nějakého důvodu se odstěhovala a nehce o tom mluvit. Linda pátrá po důvodech jejího počínání a přitom rozplétá složitého pavouka vztahů mezi vesničany. Poznává, kolik zlé krve může zasít důvod, že někdo mluví jiným jazykem, slaví jiné svátky a neustále si stěžuje, že mu na šumavě blbě roste víno a paprika.

jarmila7388
08.05.2022 3 z 5

Kniha docela dobrá čtiva docela obsáhlé prostředí zapletene docela jsem se nemohla v tom vyznat měna děti v rumunstine.

konicekbily
07.05.2022 5 z 5

Skvělý popis prostředí současné a minulé Šumavy, vztahů mezi lidmi - zejména těch, kteří přišli na toto území po druhé světové válce a také porovnání s dnešními vztahy mezi obyvateli a zjišťování, jak velký vliv má minulost (autorkou postupně odhalovaná) na vývoj vztahů až po současnost. Spíše než detektivka je to sonda do historie a moc hezký pohled na naši poválečnou minulost.

Zdekat
04.05.2022 4 z 5

Hrdinka hledá vlastní kořeny v podhorské vesničce. Atmosféra místa i příběhu je zdařile popsána. V příběhu bylo pro mě ale možná až moc jmen, postav a komplikovaných vztahů. Potřeboval jsem soustředěnou četbu, abych si příběh užil.

Lenka4
03.05.2022 5 z 5

Do prozářené idyly nenápadně vstoupí strach, zabydluje se v ní a spoutává hrdiny i čtenáře. Čtenáře někdy možná ještě více než hrdiny. Psychologie postav je výborně vykreslena, takže i ve své svéráznosti působí normálně a uvěřitelně.

hannina
02.05.2022 4 z 5

Linda přijíždí do zapadlé šumavské vesnice, z níž pochází její matka a babička. Obě jsou, co se toho místa a rodinné historie týče, skoupé na slovo. Linda pomalu proniká do místních poměrů a vztahů mezi lidmi a postupně skládá příběh své rodiny, sbližuje s matkou a babičkou, navazuje přátelství, kochá se přírodou ..... Dobře vystižená ponurá atmosféra místa....

nonaim
02.05.2022 5 z 5

Vždycky se těším na novou knihu paní Klevisové a ani tentokrát nezklamala..Dokáže navodit takovou atmosféru a vykreslit charaktery postav, že jsem si skoro připadala jako účastník děje..A už čekám na další knížku:) Dávám plný počet bodů:)

LeHor
02.05.2022 5 z 5

Mně se to také moc líbilo. Hezký příběh s trochou napětí.

LeserDe
25.04.2022 5 z 5

M. Klevisová opět dokázala přijít s něčím novým. Neopakuje se, i proto byl pro mě její poslední román zážitkem. Pokud jste milovníci detektivek nebo s nimi teprve začínáte, zkuste tuhle knihu. Víc neprozradím, detektivky jsou náchylné na jakékoliv spoilování.