Prošla jsem peklem
Hera Lind
Gertino poválečné dětství nebylo vůbec veselé, naopak, tolik strádání a útrap by jí nepřál ani nepřítel. Když se do ní zamiluje bohatý mladík Leo Wolf, cítí se Gerti jako v ráji a po narození dvou synů má dokonce pocit, že si takové štěstí ani nezaslouží. Lea ovšem zaslepí vidina peněz a donutí rodinu přestěhovat se do Afriky, což pro Gerti znamená návrat do pekla, na které tolik toužila zapomenout.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2024 , AlpressOriginální název:
Gefangen in Afrika, 2012
Kniha o neskutečné síle ženy a matky ! Je neuvěřitelné, co vše je matka schopná zvládnout pro své děti. Knihu nám vypráví Gerti, která se zrovna zotavuje v léčebně po celkovém psychickém kolapsu. Seznámí se zde se sympatickým mužem, kterému vypráví celý svůj životní příběh :-)
Gerti si v mládí prošla peklem. Rodiče ji nezahrnovali ani láskou ani teplem domova :-( Jako malá znala jen dřinu, bídu, hlad a bití :-(
A to se nezměnilo až do puberty, kdy ji osud přihrál do cesty strážného anděla v podobě vzdálené příbuzné, která se Gerti ujala, vykrmila ji a našla ji skvělou práci v jedné domácnosti.
Tam se Gerti měla skvěle, jakoby našla novou rodinu. A našla zde také lásku, okouzlujícího Lea. Ale jak už to tak bývá není všechno zlato, co se třpytí a když zamilovanost pomine, a spadnou z očí růžové brýle, může už být pozdě...
Gerti se nechá přesvědčit, aby se za svým mužem, toho času velmi známým a váženým podnikatelem přestěhovala i s dětmi do Afriky, ale opět se přesvědčí, jak důvěřivá a bláhová byla.
Kniha byla vážně skvělá, místy hodně drsná, místy k pláči a místy k smíchu, prostě plná emocí všeho druhu a takové knihy já miluju.
Pokud máte rádi skutečné příběhy ze života, určitě neváhejte a knihu si pořiďte a přečtěte, nebudete litovat :-)
„Je mi čím dál jasnější, jak je v životě důležitá harmonická rodina, v níž panují láska, tolerance, dobrá nálada a dobrosrdečnost. Žádné větší bohatství na světě neexistuje. Touha po penězích a moci je velká chyba."
Já půjdu proti proudu nadšených. Námět je zajímavý, zpracování by však zasloužil rozhodně pokornější. Letem světem prolétneme životem, který by vydal na knihy tři. Kapitoly ze sanatoria byly divná červená knihovna, kdy se hrdinka příběhu chovala jako tele, byť zpětně není moc divu, když o ní zjistíme víc. Rodiče byli vyobrazení jako tyrani, kteří - hlavně otec - poměrně brzy naprosto otočí, aniž by to dávalo logiku. Protože mám ráda takováto témata, čekala jsem, že se půjde do hloubky, ale nedočkala jsem se. Hlavně rychle, přišlo mi. Hodněkrát mi vylétlo obočí vzhůru. A proč se hrdinka ze své pozdější pozice zazobané paničky navzdory tomu, že byla vykreslená pomalu jako lidský anděl, ani myšlenkou nepokusila zlepšit život svým rodičům? Ne, nelíbilo se mi to, už jsem to chtěla mít za sebou.
Hera Lindová ve své knize „Prošla jsem peklem“ přináší čtenářům hluboký a emocionálně nabitý příběh, který je nejen fascinujícím literárním dílem, ale i silným lidským příběhem. Kniha se zaměřuje na osud Gerti Wolfové, ženy, jejíž život byl poznamenán neuvěřitelnými těžkostmi a bolestmi. Příběh začíná v poválečném Německu, kde malá Gerti vyrůstá v extrémní chudobě a krutosti, které jí zanechávají v srdci jizvy na celý život. Srdcervoucí popis jejího dětství, kdy se musí potýkat s hladověním a brutálními podmínkami, je tak autentický a bolestivý, že vás nenechá chladným. Když se Gerti konečně zdá, že našla naději ve svém manželství s bohatým obchodníkem Leo Wolfem, její sen o lepším životě se rychle mění v noční můru. Leo, který se rozhodne přestěhovat rodinu do západní Afriky, ji odsuzuje k novým a dalším strádáním. V Africe, kde měla začít nový život, se Gerti ocitá v pekelných podmínkách – nejenže její manžel podvádí a ztrácí rodinné peníze, ale politická situace v zemi také přispívá k jejímu utrpení. S každou stránkou se zhoršuje její situace, přičemž Gerti musí bojovat nejen za svou existenci, ale i za bezpečí svých dětí. Kniha se vyznačuje silným emocionálním nábojem, kdy čtenář prožívá každé Gertino zklamání a každé malé vítězství. Gertin neuvěřitelný boj a její síla překonat všechny překážky vás doslova uchvátí. Hera Lindová mistrně zachytila komplexnost a hloubku Gertina příběhu, čímž čtenáře vtáhla do této strhující a dojemné cesty. „Prošla jsem peklem“ je kniha, která nejenže nabízí úchvatný literární zážitek, ale také zasahuje do hloubky lidských emocí a ukazuje neuvěřitelnou sílu vůle.
Kniha vypráví o životě od začátku dětství Gerti, kde vyrůstala,v jakých podmínkách, o její rodině,potom o období, kdy se dostala z malé zapadlé vesničky do města, kde začala pracovat, našla si manžela a když si myslela, že její život se konečně otočil,tak to jen tak pravda nebyla...
Autorka zpracovala a zbeletrizovala životopis Gerti Lindové, který ji přistál na stole. Gerti zažila velice těžké dětství ve velmi chudobné německé rodině v poválečné době. Je zde vidět obrovský kontrast mezi opravdu chudými lidmi, kteří pracovali v továrně nebo posluhovali a mezi statkáři a lidí, co měli mnohem vyšší životní úroveň. Gerti od útlého dětství neúnavně pracovala, byla houževnatá a nezdolná, i když k ní byl život opravdu nelítostný. Ona se nevzdávala a přes vše zlé stále důvěřovala lidem. Mohlo by se zdát , že naivně. Bohužel neměla ani dostatečné vzdělání, což jí také nepomohlo.
Přesto se zdá , že se její život obrací k lepšímu, když si ji za manželku zvolí muž, který ji dokáže ocenit. Bohužel i zde se po určité době karta obrátí.
Myslím, že pro mnohé čtenáře bude kniha šokující a možná neuvěřitelná, zejména pro mladší generace.
Gertin život je beletristicky zpracovaný přesto podstata zůstává.
A nejednou nás napadne : tolik neštěstí na jednoho člověka ani není možné.
V doslovu vypovídá sama Gerti , což celému příběhu dodává ještě více na autentičnosti.
V knize je krásně vykreslená německá povaha , urputnost a někdy bezohlednost. Je tu zobrazena, jak v tom pozitivním, tak i negativním světle.
Knížka se velice dobře čte a zpracované téma je pro mě originální a nové.
2021 | Staneš se mou další ženou |
2023 | Tisíc a jeden den |
2004 | Superžena |
2024 | Prošla jsem peklem |
Začátek knihy byl dost náročný co se týká chování k dětem. Zbytek knihy byl místy méně záživný, ale i tak to stálo za přečtení. Jen jsem si říkala, když byla několik let ,,za vodou" proč nepomohla svým rodičům a nechala je stále žít tak jak žili.... chápu že dětství doma neměla jednoduché, ale pořád jsem tu pomoc od ní nějak očekávala...