Probuzení
Mirka Andolfo
Proti přírodě série
1. díl >
Ve světě obývaném antropomorfními zvířaty zákon povoluje jenom spojení mezi jedinci téže rasy. Ti, kteří zákon poruší, jsou potrestáni a uvězněni. Jsou obviněni z toho, že jednají… PROTI PŘÍRODĚ. Leslie je obyčejná prasečí slečna, která miluje suši a hudbu a živí se prací, již nesnáší. Táhne jí na pětadvacet a bydlí se svou nejlepší kamarádkou Trish. Sní o jiném živote. Sny ale mohou být nebezpečné, neboť se v nich vyskytuje svůdný vlk. Leslie se díky svému snu začíná zaplétat do tajemného spiknutí. Tady už nepůjde jen o lásku. Půjde o život.... celý text
Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: 2021 , CrewOriginální název:
Awakening, 2016
Antiutopický komiks Probuzení ze série Proti přírodě se odehrává ve světě, jehož obyvatele tvoří antropomorfní zvířata. Příběh je založen na bázi slavného románu George Orwella 1984. V prvním díle dochází spíše k jakémusi seznámení s daným světem, který se řídí takřka rasistickými a homofobními pravidly, přičemž lidé jsou sledováni na každém kroku a jejich rozhodnutí se musí podřídit vůli státu. Podle mého názoru to bylo seznámení velice úspěšné, a nová série má tak skvěle nakročeno.
Je libo sexy čuničici :). Hlavně, aby si to čuník nerozdával s jelenem. Jinak vláda zakročí. Bu Bu Bu
Nikomu to neříkejte, ale asi jsem zoofil. Já mám totiž pro tyhle antropomorfní příběhy se zvířátky slabost. Obzvláště, když jsou tak sexy nakreslené jako právě v albu Proti přírodě. Ještěže se ve světě komiksu pohybuje tak málo normálních lidí…
Mirka Andolfo představuje zajímavou sérii, která kromě podmanivé atmosféry nabízí i proklatě svůdnou zápletku, u které absolutně netušíte, jakým směrem se v následujícím sešitě vrtne. Tady nejde vůbec o lechtivou erotiku, ale postupně se odhalující skutečnosti, které zpočátku idealisticky šťastný svět barví pozvolna do sedmera odstínů totalitní hrůzy. Vlastně jediný důvod, proč nejdu na pět hvězd, spočívá v tom, že ty čtyři části, které první album obsahuje, jsou zatraceně málo na to, aby si člověk o příběhu udělal nějakou jasnější představu. Děj sice nepostrádá spád, ale prozatím mám trochu zmatek v postavách a jejich motivacích, které se ještě nestihly komplexně představit. Tož doufám, že nakladatelství Crew nebude s pokračováním otálet dlouho.
Tak tohle byl úvod do nové a velmi zajímavé série, která se podle mě bude pěkně vyvíjet, takže rozhodně spokojenost. Celkově ten nápad s antropomorfizovanými zvířaty není asi žádná novinka, ale přenést ho do světa, který se řídí homofobními a rasistickými pravidly, prakticky tak do fašistického světa plného nebezpečí a problémů, to je zkrátka originální na druhou a v dnešním světě přetrvávajících předsudků a nových fašistických tendencí ve společnosti se to skvěle hodí.
Leslie je dost rozporuplná postava, která je na jednu stranu sympatická a ví, jak to chodí, ale na druhou stranu je věčně nejistá a možná se za drsnou fasádu jen schovává. Víc mě oslovila Trish a její pátrání, ale tak víme, jak to dopadlo. Ostatní postavy ještě nic moc, první díl nabídl poměrně málo prostoru, klidně bych to o kapitolku dvě prodloužil. Celá ta tajemná zápletka s vlkem a tajemným městem svobody ještě potřebuje více přiblížit, ale doufám, že se ještě vrátí informace o tom, jak funguje svět Leslie, než se odeberou někam dál.
Úvod to byl tedy hezký, ale je spousta věcí (a to nejen hlavní zápletka), které je ještě třeba upřesnit a seznámit nás s nimi. Kresba je moc pěkná, příjemná a hodící se. Nahota a erotičnost komiksu je možná větší v očekávání než v reálu. Těším se na další díly. :)
2021 | Probuzení |
2021 | Štvanice |
2022 | Znovuzrození |
2021 | Harley vs. Apokolips |
Bez studu se přiznám, že důvodem k zakoupení této knihy byla kresba. Ta se rozhodně nebojí zvýrazněných ženských křivek a nějaké to vykouknuté prso jí také není cizí. Jenže najednou jsem doslova hltal příběh jak z pera Dana Browna. Plný nebezpečí, konspirací a temných postav pozadí. A také trochu té magie. Ale co mě dostalo nejvíc, byl svět, který si bere velkou inspiraci z George Orwella a jeho Farmy zvířat a 1984. Svět homofobní a rasistický, kde všechno, včetně výběru partnera, řídí a rozhoduje stát. Svět, ve kterém by jste rozhodně nechtěli žít, z kterého mrazí, ale kterému se ten náš začíná až nebezpečně podobat. A Já se nemůžu dočkat, až se do něj zase v kůži prasečí slečny Leslie vrátím.
pozn. Kvůli výrazné erotice jsem si vybral alternativní obálku od slavného Milo Manary, ale po přečtení bych nyní raději sáhl po té klasické.