Proti proudu řeky
Miloslava Šachová
Purkrabí tajemného Karlova hrádku marně vyhlíží císaře Karla IV. Čas neúprosně běží a hrad zasáhne série podivných úmrtí. Obětí stále přibývá a tragédie se nevyhne ani rodině purkrabího. Má vše na svědomí záhadný muž v černém, kterého se obyvatelé hradu i podhradí bojí a o němž nikdo netuší, odkud se vzal? A proč chce vidět všechny mrtvé a umírající výměnou za uzdravení nemocných? Je snad on samotná smrt? Historický román, v němž se prolíná skutečnost s fikcí.... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2018 , MottoOriginální název:
Proti proudu řeky, 2018
Po dlouhé době se mi dostala do rukou knížka, ze které jsem poměrně dost zmatená. Historický román si tedy představuji úplně jinak. Mystická linka mi způsobovala stavy, kdy jsem musela knížku odložit, zamyslet se, zamyslet se znovu a pak jen... "Cože?" Co musím pochválit je stavba příběhu - retrospektivní. Ale jinak opravdu nevím, co si o tomhle díle myslet. Když už se člověk konečně mohl něco dozvědět, něco, po čem toužil několik stránek, bylo to tak odfláknuto nebo přímo zazděno, že mě opouštěla chuť číst dál. Ale četla jsem a četla jsem... A dostala se až na závěr, který mě totálně zklamal... Sakra když už chcete zabít hlavní postavu, která tak moc otáčela celý příběhem, můžete to udělat prosím pořádně?
Naprostá ztráta času. Nevím, o co se paní autorka pokoušela, ale rozhodně jí to nevyšlo.
Tentokrát jsem došla pouze do třetiny. Mám ráda historii i detektivky. Pořád jsem doufala ale zbytečně . Nedalo se to číst dál. Pro mne ztráta času.
Je pravda, že každý má jiný vkus, ale toto pro mě byla nádherná kniha. Nemám ráda historické romány stylu - milostné aféry, politika... Ale to, jak se žilo, jak vypadala domácnost, jaké byly zvyklosti, do této knížky jsem se úplně ponořila a bylo mi až líto, že končí. I děj knihy se mi líbil, škoda jen, že paní Šachová nenapsala další podobnou knihu. Za mě doporučuji.