Prožila jsem si peklo
Andrea Claudia Hoffmann , Patience Ibrahim
Unesena islamistickými povstalci z Boko Haram mladá Nigerijka Patience si prožila skutečné peklo. V okamžiku, kdy se ve svých sedmnácti letech dostává do područí teroristické skupiny Boko Haram, začíná pro těhotnou ženu boj o život. V listopadu 2015 se s Patience setkává německá novinářka Andrea C. Hoffmannová, která přicestovala do Nigérie, aby získala o činnosti Boko Haram co nejvíce informací. Obě ženy se shodnou na tom, že neuvěřitelné krutosti této fanatické islamistické organizace musí být zdokumentovány. A tak Patience novinářce vypráví svůj traumatický příběh...... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2018 , Ikar (ČR)Originální název:
Die Hölle von Innen, 2016
Poutavý popis řady bolestných zážitků a hrůz, kterými si prošly ženy jako zajatkyně Boko Haram. Nám tady v srdci Evropy to může přijít, jako vyprávění z jiné planety, protože Patience v knize popisuje svůj každodenní život a způsob fungování vesnických společenstev v Nigérii, který je totálně odlišný od toho našeho. Nicméně při svých cestách po Etiopii jsem se s popisovaným způsobem života ve vesnických oblastech setkávala zcela pravidelně, není tedy důvodu Patience nevěřit vše, co vypráví.
Budu hodnotit knihu, ne to, co se děje v Nigérii. Vadilo mi, že text byl hodně upravován, nebylo to vyprávěno slovy Patience, víceméně to byl román, ne přepsaná výpověď ženy, což bych ocenila více.
Strašné, kruté, pro nás v Evropě celkem nepředstavitelné. Ať už mám na mysli způsob žití (chození pro vodu), a nebo hrůzy a zrůdnosti co dokázala a vlastně ještě dokáže Boko Haram udělat. Je k zamyšlení co dokáží někteří lidé, a hlavně tedy muslimové, kvůli víře způsobit.
KNIHA: K příběhům jako je tohle se opravdu nedá napsat nic moc jiného, než co už zaznělo. Je to hrůza, čeho je člověk schopný v 21. století kvůli náboženství. Nebo spíš ho používá jako výmluvu k tomu, aby mohl páchat zlo. Osud Patience vás pohltí. Druhá stránka věci je, že knihu sepsala dle jejího vyprávění novinářka, která nejen, že zpověď čtivě podala čtenáři, ale zároveň ho obohatila o kapitoly ze svého úhlu pohledu, opět skvěle zpracované. Dohromady to tvoří výjimečnou, leč brutální knihu o Boko Haram a Nigerii, která stojí za přečtení.
Do poloviny knihy je to o tom, jak autorka přijíždí do Nigérie, kde se seznamuje s místním prostředím a s rostoucí mocí a krutostí islámské sekty Boko Haram. Pak se setká s mladou nigerijskou dívkou Patience Ibrahim, jejíž srdcervoucí příběh se nám zde snaží převyprávět. To, co hlavní hrdinka zažila, je až neuvěřitelné. Několikráte měla štěstí v krutém neštěstí, čímž ale nesnižuji její prožité hrůzy. Od úprku do Kamerunu je to pro mě opravdu šílené. V době války na Ukrajině se mi některé části nečetli dobře. Díky četbě si chcete odpočinout od strastí a v mysli si najít něco příjemného a ne si lidské krutosti prožívat i v knihách. Měli bychom se radovat ze svých rodin, přátel, z toho, že je u nás mír. Žít každý okamžik a užívat si sebemenších radosti. Snad to zažije i Patience a snad to budeme prožívat i my všichni. To nám přeji.
Nečekala jsem, že ve mně kniha zanechá tolik pocitů. Je až neuvěřitelné, jakých činů jsou lidé schopni kvůli víře ještě v dnešní době. Tolik brutality a barbarství s odvoláváním se na Alláha...tolik zbytečně zmařených životů. Opravdu obdivuji statečnost hlavní hrdinky. Několikrát jsem knihu musela odložit a vrátit se k ní později. Myslím, že jí budu mít v mysli ještě hodně dlouho.
Zajímavé téma, šokující děj, ale moc dobře se nečte. Někdy mi vyprávění přišlo, až dětinské svým popisem.
(SPOILER) Děsivý příběh statečné ženy. Neumím si ani představit jaké to je, žít každý den ve strachu, že vás může někdo přepadnout a zabít. Očekávala jsem krutosti, ale při detailním popisu znásilnění mi běhal mráz po zádech. Na knize se mi líbilo dělení na dění v přítomnosti autorky a vyprávění Patience.
Tolik krutosti a brutality v 21. století. V těchto těžkých přírodních podmínkách je i tak tvrdé žití a místo toho, aby se spojili, tak vznikají takové nesmyslné boje kvůli náboženství. Muslimské organizace jsou zlo a života si neváží, dokážou zabít i své blízké příbuzné ve jménu Alláha.
Jsou autoři, kteří se ve svých vymyšlených příbězích snaží zaujmout a nalákat čtenáře na co nejvíc brutální a perverzní týrání a vraždy, detailně popisují všechny nechutné scény, až se zdá, že se v nich vyžívají. A čtenáři jim to žerou, knihy čtou, kupují a dělají z nich bestsellery... Tento příběh nic takového vymýšlet nemusí, tady je to prostě realita. Mrazivá, těžko pochopitelná, smutná. A je dobře, že tady žádné detailní popisy všech těch hrůz nejsou. I tak to totiž úplně stačí...
Tohle je šílené. Právě tím, v kolika knížkách už jsem četla totéž. Nepředstavitelné, čeho jsou "lidé" schopni, nepředstavitelné, že to překonají. A nešílenější je na tom to, že ta hrůza se odehrála před třemi roky.
Několikrát jsem se během čtení málem rozbrečela. Člověk si uvědomí, jakou hrůzu a nejistotu zažívají ve stejném čase, v jiné zemi. Hodně k zamyšlení.
Popsán život v Nigérii,kde jsou urcite zvyky dost kruté,ale na tu oblast asi normální.Dale dost hrůzostrašne zacházení s lidmi a hlavně s ženami,kde zadna nemůže mít svůj názor
Není to příjemné čtení a i kdyby nebylo vše pravdivě vylíčeno, i kdyby byla pravda jen pár procent, je to silné. Přeju všem ženám svobodu.
Je to o utrpení, právech žen, kniha vede ke srovnávání a vyhlížení hrozeb, které nás mohou postihnout.