Průšvihářky z Dragomirovy akademie

Průšvihářky z Dragomirovy akademie
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540434/bmid_prusviharky-z-dragomirovy-akademie.jpg 4 4 4

Marie to vůbec nemá snadné. Zemi ohrožuje Děs, zabijácký oblak, který se pomalu šíří a pohlcuje vše, co mu přijde do cesty. Navíc rodiče ve všem upřednostňují jejího bratra Luku a na ni se dívají jako na prostořekou potížistku. Když pak Marie omylem naruší důležitou návštěvu, a znemožní tak bratrovi připojit se k čarodějům, kteří proti Děsu bojují, její osud je zpečetěn. Musí odjet do Dragomirovy akademie pro problémové dívky, kde se má naučit „slušnému chování“. V okamžiku, kdy ale některé dívky z Akademie začnou propadat podivné chorobě, o které vedení školy nechce mluvit, začne mít Marie podezření, že s magií i Děsem je možná vše trochu jinak, než jim jejich učitelky tvrdí…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Pikola
Originální název:

The Troubled Girls of Dragomir Academy, 2021


více info...

Přidat komentář

LucyEcstasy
16.08.2024 4 z 5

Průšvihářky z Dragomirovy akademie - Anne Ursu

Představte si, že vaši zemi ohrožuje Děs, což je oblak, který se pomalu šíří a pohlcuje vše, co mu přijde do cesty. Bojují prot němu vybraní čarodějové, které zvolí rada. Marie je sestra jednoho takového nadějného muže, ale omylem takovou schůzi překazí. Za trest je vyslána do akademie pro problémové dívky, kde se má naučit jak být dámou.

Věkově je kniha zařazena do kategorie 9 let a za mne je to fajn jako první setkání s fantasy žánrem. Děj je protkán magií, čaroději, mocí vyšší třídy a tajemstvím. Jsou tu kladné i záporné postavy, ale jsou popsány decetně, úměrně k věku čtenářů.

Celkem dlouho ale trvá než v knize započne akce a rozpletání zápletky. To ubírá čtivosti, ale vyplatí se vydržet. Já osobně bych chtěla poznat více do hloubky fungování rady, výuku pro čaroděje, ale i výuku na Akademii. Vše totiž bylo povrchové a nezabíhalo se do detailů. Závěr ale byl famózní a dovedu si představit, že se s Průšvihářkami ještě potkám.

Marie je dobrá duše, která je nedoceněná. Všechny oči se upírají na jejího bratra a její úloha je být defacto neviditelná. Kamarádí se proto s jejich zvířaty, především jedním kozlem. Je osamělá, uvnitř křehká, ale taky silná dívka. Po příjezdu do Akademie se ale její postava rozvíjí a mění a získává na sebevědomí.

Celkově z pohledu dospělého najdu pár chybek, ale z pohledu dítěte je to nadprůměr.

Autorovy knížky

Anne Ursu
americká
2024  75%Průšvihářky z Dragomirovy akademie
Skrýt reklamy