Průvodce lovce-sběrače po 21. století: Evoluce a výzvy moderního života

Průvodce lovce-sběrače po 21. století: Evoluce a výzvy moderního života
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525366/bmid_pruvodce-lovce-sberace-po-21-stolet-6540a49a6e82a.jpg 4 2 2

Lidé se nerodí jako nepopsaný list papíru, na který společnost píše podle své libovůle. Příroda nám dala do vínku povahu, s níž musíme umět pracovat. Zároveň jsou lidé úžasně flexibilní ve schopnosti adaptovat se na neznámé a využívat nově nalezené příležitosti. Ovšem tato schopnost má své limity. Průvodce lovce-sběrače po 21. století pojednává o výzvách hyper-novosti moderní společnosti a o tom, jak to, co v minulosti vedlo k ohromnému pokroku lidstva, může současného člověka vést k životu, který je zesláblý, zmatený a nezdravý. Heather Heyingová a Bret Weinstein jsou evoluční biologové, kteří nám připomínají, že ignorovat lidskou povahu se nevyplácí, pokud je naším cílem, aby společnost udržitelně prospívala do budoucna. V knize rozkrývají delikátní snoubení přírody a kultury a zabývají se praktickými důsledky evolučních východisek na celou řadu oblastí – výchova, dospívání, škola, vztahy a mnoho dalších.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Institute H21

A Hunter-Gatherer's Guide to the 21st Century, 2021

IHT
07.08.2024 4 z 5

Mam z toho smisene pocity. Urcite jsou oba autori skveli experti na evolucni biologii, mozna jsou dobri i v evolucni psychologii (na zadni strane knihy je doporuceni Haidta i Sapolskeho).
Kniha je skvela, informativni, inspirativni, ale i provokativni a poburujici - nektere pasaze jsou podle me prilis kontroverzni, respektive prezentuji spise zbozne prani autoru, nez objektivni pohled na problematiku. Prikladem budiz sexualni chovani - uvadeji tri typy (od monogamniho verneho az po zcela promiskuitni) a uvadeji, ze promiskutini je nevhodne pro spolecnost a je podporovano sledovanim porna... K tomu je jedna publikovana prace... - nemuzu rict, ze by me presvedcili. Sam jsem sice privrzencem monogamie, ale jsem dost stary, abych odsuzoval promiskutni chovani (pratel)... Jedna publikace nemusi navic ukazovat kauzalitu, spise bych si vsadil na korelaci. Ruku na srdce, Homo sapiens neni stvoren k celozivotni monogamii, takze snazit se z pohledu evoluce odsuzovat nemonogamni pristup povazuji za prilis nasilne.
Podobne pocity jsem zazival i u nekterych dalsich pasazi tohoto pruvodce - zavrhovat skolni vzdelavani s odkazem na kulturu lovcu perel, kde matky odmitaji sdelit dceram sve know-how (a dcery se to nauci samy a dobre) je take dost diskutabilni pohled.

V rade (jinych) veci vsak nezbyva nez s autory plne souhlasit :) Koneckoncu - provokativnost a vytlacovani mimo komfortni zonu, to autori zjevne pouzivaji cely zivot ;)