První
Kiera Cass
Třetí kniha dystopické dívčí série. Dívce jménem America zbývá proti všemu očekávání jen krůček k vítězství ve hře o princovo srdce. Ten krůček ale nebude snadné učinit... Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
The One, 2014
Tato serie me vazne prekvapila, ze zacatku jsem od ni moc necekala ale kdyz jsem se zacetla uz jsem se nemohla odtrhnou, kdyy to slo dala bych vic jak 5 hvezdicek :)
Série Selekce je vážně báječná. Klidně bych to četla pořád dokola a pořád by mě to bavilo. Je to krásné nenaročné čtení. Doporučuju všem lidem na světě a těším se na pokračovaní.
Série Selekce rozhodně patří mezi nejoblíbenější knížky vůbec. Je to příjemné oddechové čtení s občasným naštváním se na činy hlavní hrdinky, ale jinak nemám co vytknout. ;-) Knížky se čtou velmi rychle a mnohokrát jsem se nasmála nad věcmi, které America zvládla vymyslet. Dokonce jsem si nedávno celou sérii přečetla znova a těším se, až si koupím další knížky od autorky. Rozhodně doporučuji nenáročným čtenářům, kteří hledají nějakou vtipnou romantickou knížku. :-)
Díky své práci se snažím mít přehled o literatuře pro mládež a musím přiznat, že série se mi četla velice lehko. Než jsem se nadála, měla jsem všechny tři díly přečtené. Tuto sérii bych doporučila mladým dívkám.
Podle mě zatím nejlepší díl celé série. Pořád jsem si říkala, jak to nakonec dopadne (i když obálka byla docela spoiler) a napětí bylo udrženo až do konce. Líbí se mi styl psaní, nemohla jsem se odtrhnout. Rozhodně skvělé oddechové prázdninové čtení.
Opravdu nádherná kniha je to zajímavé jak někteří lidé dokáží vytvořit něco tak krásného. Nikdy jsem se u ní nenudila a to hlavně proto, že jde o vyvrcholení love story America-Maxon. Jestli ještě váháte zda si tuto knihu koupit tak Vám dám radu: Mazejte do prvního knihkupectví o kterém víte a kupte si ji, protože se to opravdu vyplatí. DOPORUČUJI !!!!!!!!!!!
Knížka se mi líbila, ale čekala jsem trošku víc. Přijde mi, že se tam nic moc nového nestalo. Až ke konci jsem se nestačila divit, tam bych to více rozvedla, docela rychle se to ukončilo. Každopádně trilogie je to moc hezká.
Já si tuhle knížku zamilovala. Je mi jedno že tady každý píše jak to je předvídatelné a bla, bla... To je samozřejmě pravda, ale me to nevadí. Četla jsem podruhé a stejně brecela:D Celou sérii moc doporučují, byla úžasná!!!
Kniha byla pěkná. Žádný úchvatný příběh, nýbrž pohádka která vám vykouzlí úsměv na rtech. Konec byl opravdu nepředpovídatelný. Je všem nadmíru jasné jak to skončí, nicméně do pár posledních stran jsem byla na vážkách. Ovšem představovala jsem si, že konec nebude jen cesta k ženichovi, ale i pár dalších dní po svatbě. Za mě docela fajn kniha.
Tak přečteno podruhé. Je neskutečné, že i když jsem jí nečetla poprvé, tak se mou kniha opět pořádně zahýbala. Neskutečně plná emocí. Posledních 50-100 stran jsem se zase musela nutit nebrečet. Kniha vás prostě do sebe vtáhne a vy si emocionálně prožijete celou selekci jako by jste byli její součástí. Opět jsem jí zhltla během jednoho dne. A teď hurá na Dceru :D
Poslední díl série bych označila za tu nejvíce klišé knihu, kterou jsem za posledních pár let četla. Vše bylo tak umělé a dopředu přesně nalajnované, že po přečtení prvního dílu každý hned ví, jak to dopadne. Poslední díl mě zklamal a přestože napínavými situacemi jen překypoval, byl nudný a naprosto předvídatelný.
NEvím ale jak jsem dočítala první, začlo mně vše štvát. Přestalo se mi to líbit a nevim či se někdy podívám na Dceru. Mám ze všeho smíšené pocity..
Jediné, co bylo hezké byla obálka knihy. Jinak mi to přišlo jako hodně, hodně ubohá kniha. K tomuto příběhu se už nikdy nevrátím. Celá trilogie mě hodně zklamala.
Mixelle a Grafoy - Ámen! Napsali jste zhruba všechno, co chci napsat já, takže to zkrátím.
Celá tahle série není žádný zázrak (jen ten námět je vcelku povedený a klasicky zabitý). Nicméně tenhle díl byl ubohý. Celá kniha v podstatě o ničem, jen vypatlané myšlenkové pochody Ameriky, které se hodí možná tak k dvanáctiletým dívkám. Spousta prostoru je věnována nereálným myšlenkám, dialogům a situacím a totálním hloupostem a když konečně přijde něco trochu zlomového, je to rychle zameteno pod koberec. Děj je nelogický, směšný a stále se opakující. Vše působí nedomyšleně a amatérsky. Při čtení jsem si přála mít po ruce razítko s raději nejmenovaným sprostým slovem, kterým bych mohla ozačit všechny odstavce hodny tohoto označení (a že jich bylo!).
O postavách už psali výše zmínění. Tak už si podám jen ten konec (!!???????????). Co to jako mělo být?! Fraška, fraška, blbost a ještě jednou fraška. V tu chvíli jsem si říkala, jak někdo může napsat takovou blbost.
Takže můj závěr: Pokud by mi bylo 10 - 15 let, asi by se mi kniha velmi líbila. Ale to mi není a kniha se mi nelíbí (až na obálku) a do dalšího dílu už nepůjdu.
!!! POZOR, může obsahovat spoilery pro ty, co nečetli !!!
I mně se trojka líbila asi nejvíce. Karty byly rozdané, velká část děje se točila kolem rebelů, takže to bylo napínavé, konečné vyvrcholení bylo sice očekávané, ale v danou chvíli nečekané a bouřlivé. Do toho téměř před koncem Selekce zvrat mezi Maxonem a Americou, který viděl to, co viděl neměl (což bylo od autorky trošku "laciné", ale efekt to mělo).
Přestože podle názvu bylo jasné, kterého ze dvou soků si America nakonec vybere, přesto byla cesta k tomuto cíli chvílemi zamlžená a nejistá, takže se to hezky četlo. A ty popisy citů obou hlavních hrdinů byly krásné, hned se mi zamžil zrak při vzpomínce na to, jak jsem to měla já v období největšího zamilování. Ovšem můj současný muž mi rozhodně neříkal tolik romantických vět, jako Maxon, natož aby mi věnoval nějaké skvostné šperky :-).
Čekala jsem trochu víc z dějin Illey nebo popisu světa, v němž se příběh odehrává, v tomto ohledu jsem ovšem byla zklamaná. Stejně jako u předchozích dílů, kterým by více slušelo rozpracovat téma soutěže jako takové, rivality mezi dívkami, popisy šatů apod. To, jak America vyřešila v rámci Selekce Tribunál, mi to i vynahradilo - tahle scéna se mi hodně líbila. A autorce jsem odpustila i to, že král byl napsaný tak černobíle, že jsem mu prostě jako postavě nevěřila - takového panovníka by nemohla mít ráda ani vlastní žena, natož poddaní, takže by dávno došlo k atentátu.
Z některých komentářů jsem si dovodila, že Celestě se asi nestane nic moc dobrého, takže jsem byla připravena na ledasco. Nicméně usmíření bylo poměrně "umělé" a Celestina náprava příliš jednoduchá, když vezmu v potaz to, jak se chovala v předchozích dílech a jak mne jako čtenáře štvala.
Shrnuto a podtrženo: celá trilogie byla velmi příjemnou oddychovkou. Kdybych byla mladší, tak b y mne sebrala podstatně víc a asi bych si ji i hned koupila. Takto jsem si ji přečetla, v některých momentech odhadla, jak skončí načrtnuté zápletky, místy byla zklamaná, že autorka něco nerozvedla (třeba Gregoryho deníky by si to vyloženě zasloužily), ale i tak se nenudila a chvílemi byla napnutá, že se to nějak - oproti mým očekáváním - zamotalo. A i když mi bylo jasné, jak to skončí, stejně jsem četla dál a přečetla každou z nich na jeden zátah. Knížky si do knihovny asi nekoupím, ale věřím, že se k nim ještě někdy ráda vrátím.
láska intriky pro dívky romantika reality show pro dospívající mládež (young adult) kasty, kastovní systém americké rományAutorovy další knížky
2014 | Selekce |
2015 | Elita |
2016 | Dcera |
2016 | Šťastně až navěky |
2020 | Zaslíbená |
Tak to bylo vážně něco! Dámy a pánové.. já nestačím zírat. Tolik emocí. Tolik.. všeho.
Jednu chvíli máte na Celestu takový vztek, že jí chcete něco udělat.. a v další chvíli.. panebože.. tohle bylo snad to nejhorší co jsem na tý knize našla! -_- chvílemi jsem i kroutila hlavou, protože jsem si to nechtěl připustit.
A konečně jsem si oblíbila Aspena ^_^ to ale bylo ve chvíli kdy svíral v náruči Lucy :3
Těch pár posledních kapitol jsem hltala a skoro nedýchala. Maxon jako nový král konečně zdá, že to bude to správný rozhodnutí. :)
I když.. možná jsem chvíli pochybovala, že to bude Mer. A chvíli jsem měla i vážnou konverzaci s Maxonem.. co si to jako dovoluje! :D spoileruje knihu a pak by si vybral jinak :D nene! Takhle by to být nemělo.. a taky nebylo ^_^