První křížová výprava 1096-1099 - Dobytí Svaté země
David Nicolle
V roce 1095 požádal byzantský císař Alexios I. křesťanské státy západní Evropy o pomoc proti vpádu Turků, kteří se po katastrofické porážce Byzantinců u Mantzikertu v roce 1071 stali pro jeho říši bezprostředním nebezpečím. První křížová výprava, která následovala, sestávala z několika armád „ozbrojených poutníků", pochodujících do Svaté země napříč Evropou. Když vpadli do roztříštěného islámského světa, dosáhli řady zdánlivě zázračných vítězství a dobyli samotný Jeruzalém. Toto první tažení křižáků spustilo dvě stě let trvající nelítostnou válku, jejíž stopy jsou v koloběhu dějin patrné dodnes.... celý text
Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: 2010 , Amercom S.A.Originální název:
The First Crusade 1096–99: Conquest of the Holy Land, 2003
K tématu křížových výprav jsem měl možnost už několik knih přečíst, v češtině už vyšlo určitě pár zajímavějších a ucelenějších titulů. Ale tato knížka (i přes svou útlost) přesto nabízí dle mého názoru jiná fakta a náhledy, takže je stále přínosem.
Je to dobré, ale lépe se mi popis událostí kolem 1. křížové výpravy četl v podání pana Jiřího Kovaříka v jeho cyklu rytířské bitvy a osudy. Konkrétně jde o svazek první Meč a kříž.
Čtivě napsané shrnutí první křížové výpravy v historických souvislostech. Autor píše objektivně, například armádu křížáků označuje jako hordu. Mapy jsou vynikající, ale nelíbily se mi ilustrace Christy Hook, po pravdě mi přišly příšerné.
Rovnako skvelé ako celá táto séria a možno aj lepšie.
Skvelé spracovanie, venujú sa veliteľom, armádam, plánom a aj samotnému priebehu ťaženia, bitky analyzované bod po bode a krásne obrázky aj mapky. Nemám čo vytknúť.