První pyramida: 3. Horovo světlo
Bernard Simonay
Džoser jakožto panovník musí zachránit Egypt před pětiletým hladomorem, který mu byl předpovězen a zároveň čelit skryté hrozbě, jež napovídá návrat Sutechovců. Do příběhu vstupují také životy jeho a Thanysiných dětí, které dospívají. Sourozence Chiru, která se zamiluje do záhadného Kypřana Taš Kora, a Sešiho, kterého považuje za bratra, čeká dlouhá a nebezpečná cesta...... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2000 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Lumière d'Horus, 1998
V závěrečné knize trilogie nás příběh provádí posledním obdobím Džoserovy vlády. Pod dohledem Imhotepa pokračuje výstavba první pyramidy, Egypt překonává období sucha i moru. Děti Džosera a Thanys podniknou dalekou dobrodružnou cestu, která je zavede na Krétu i k řeckým a maloasijským břehům. Poznáme zajímavé zpracování báje o Minotaurovi.
V závěru románu musí Džoser opět bojovat se svými starými protivníky i s Chetitskými nájezdníky, aby uhájil svou vládu nad Egyptským královstvím.
Simonayovo zpracování vlády krále Džosera vychází z pravdivých základů, ale vzhledem k velmi staré historii si autor pomáhal mnohými legendami či vymyšlenými postavami a jejich příběhy.
Celou trilogii považuji za velmi povedenou, která i laika čtivým způsobem seznámí se starověkým Egyptem. První (stupňovitá Džoserova) pyramida byl fenomenální stavitelský počin, který odstartoval stavbu dalších i ještě mohutnějších pyramid, na které se dnes jezdí do Egypta dívat celý svět. 75%
1999 | První pyramida: 1. Džoserovo mládí |
2004 | Tasmánští tygři |
2000 | První pyramida: 3. Horovo světlo |
2000 | První pyramida: 2. Imhotepovo svaté město |
Celá trilogie je velmi povedená, autor se drží těch mála historických faktů tam kde jsou známy, většina děje je ale pochopitelně fikce. Třetí díl je dějem podobný dílu prvnímu, opět na cestách, tentokrát s dobrodružstvím Sešiho a Chiry .