Psí šťastlivci a smolaři - Nalézání štěstí na obou koncích vodítka
Elizabeth Abbott
Příběh o velké lásce k malým čtyřnohým přátelům Elizabeth Abbottová vždy milovala zvířata a především psy, ale až když ji okolnosti donutily zanechat nejmilovanějšího psa Tommyho na zpustošeném Haiti, stali se právě psi kompasem jejího života. Pro Tommyho se vrátila, aby ho zachránila, a započala svou životní cestu, na níž zlepšila úděl mnoha psů i lidí. V této knize se Abbottová dělí o příběhy plné lásky, které podnítil jeden malý psík, o zážitky získané při zachraňování psů i o přátelství navázaná během její životní dráhy. Přesvědčí nás o síle pouta mezi člověkem a zvířetem i o tom, že díky takovému poutu mohou být překonány jakékoliv hranice.... celý text
Vyprávění Elizabeth Abbottové velké milovnice psů se mi velmi líbilo. Její velká láska byl pes Tommy ,kříženec labradora a německého ovčáka , který v ní probudil poslání a udělal z ní ochránce psů. Zajímavě jsou popsány programy pro problémové psy, které zkazily jejich páníčci a oni dostaly druhou šanci. Kdy byli zařazeni do výcvikového programu a pak se mohly vrátit do rodin , které je adoptovaly. Velice zajímavě je popsán vězeňský program výcviku psů, kdy mají psi vliv na nápravu člověka a odsouzený může denním výcvikem změnit povahu psa.
„Dokud si člověk nezamiluje nějaké zvíře, část jeho duše zůstává neprobuzená“ Anatole France
Spousta zajímavých věcí, ale neseděl mi styl někde napůl mezi pamětmi a dokumentem, proto o hvězdičku míň. Jinak rozhodně doporučuji a nejen pejskařům. Kniha o smutku i o naději. K obsahu stačí citát:
"Tomuto zvířeti se stala křivda; máte pocit, že byste s tím měli něco dělat. Dítě má svůj hlas, aby řeklo, že je něco špatně - chudák němá tvář musí trpět potichu. Je to hořké, moc hořké ticho."
Asi tak.
2005 | Historie celibátu |
2017 | Psí šťastlivci a smolaři - Nalézání štěstí na obou koncích vodítka |
Já nevím proč, ale autorka mi byla nesympaticka a ani styl jejího psaní se mi nelíbil.
Přeskakování z tématu, měst a zemi není pro mě oddychové čtení, což jsem od téhle knihy očekávala.
Určitě je milovníci psů a ukápla i slzicka, kdyz psi umreli ale jsou i líp napsané knihy než tato