Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537857/bmid_pulnocni-knihovna-663768a7d8a1c.jpg 4 3801 3801

Který život je pro nás ten pravý? Každý z nás už někdy přemýšlel nad tím, jestli ve svém životě nemohl udělat něco jinak a kam by ho takové rozhodnutí posléze nasměrovalo. Nora Seedová takovou možnost dostane, když se ocitne v tajemné Půlnoční knihovně – ale ruku na srdce, měnit by s ní chtěl asi jen málokdo. Aby se tam totiž dostala, musela se ocitnout na prahu života a smrti, a to v jejím případě vlastním přičiněním. Nořin dosavadní život byl plný zoufalství a výčitek a jednoho dne ji pocit, že všechny zklamala a nikdo ji nepotřebuje, dovedl až k pokusu o sebevraždu. Nyní to však vypadá, že dostala druhou šanci, respektive takřka nekonečné množství druhých šancí. Půlnoční knihovna tápající ženě umožní odčinit hříchy její minulosti a vyzkoušet si nejrůznější alternativní životní role – stát se starostlivou manželkou, slavnou zpěvačkou, uznávanou filozofkou, úspěšnou sportovkyní nebo milující matkou. Záleží už jen na ní, jestli mezi tolika životními cestami dokáže najít takovou, která by ji dovedla ke štěstí… Románový bestseller se stal v roce 2020 vítězem ankety Goodreads Choice Award v kategorii beletrie. „Strhující čtení, plné vřelosti a humoru, které opěvuje moc knih měnit lidské životy.“ – Ian Critchley, Sunday Times. „Vize neomezených možností, nových cest, nových životů, úplně jiného světa, který je nám někde otevřen – to by mohlo být přesně to, o co v této neklidné a znepokojivé době stojíme.“ – Karen Joy Fowler, The New York Times.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Midnight Library, 2020

Interpreti: Petra Špalková

Peťula96
12.11.2022 5 z 5

Na Půlnoční knihovnu jsem se neskutečně těšila. Od autora jsem již četla knihu Lidé, která byla naprosto dokonalá, a tak jsem od této měla vysoká očekávání. Má očekávání se ovšem nenaplnila, neboť tenhle příběh všechna má očekávání předčil. Čekala jsem, že mi toho hodně předá a předal mi daleko více. Je to krásný a dojemný příběh o hledání štěstí a dokonalého života, který je plný hlubokých myšlenek, které vám v hlavě zůstanou ještě dlouho po dočtení. S klidným srdcem mohu Půlnoční knihovnu označit za mou nej knihu tohoto roku a budu jí doporučovat všude možně a každému.

JPBelmondo
09.11.2022 3 z 5

Prvních pár kapitol je takové jednoduché, ponuré, základní info. Chytne Vás to zcela jistě až začne odpočítávání od 00:00:00. Knihovna a vše s tím spojené - možnosti, ideály, vzpomínky, filozofování. Skvělý nápad. Ale přiznejme si. Kolik z Vás by tohle skutečně chtělo zkusit prožít? Na první dobrou, by každý zareagoval okamžitě - no jasně, chci to! Ale myslím si, že skutečnost by byla jiná...nebo se mýlím?
(Nikdy se nestanu všemi lidmi, jimiž bych se chtěla stát, a neprožiji životy, jež bych chtěla prožít ...)

JoMia
08.11.2022 5 z 5

Jsem zvyklá na jiné typy knih, ale tahle změna žánru mě neskutečně bavila. Kniha se nádherně četla a moc se mi líbil celý námět a pojetí příběhu. Knihu jsem přečetla jedním dechem a mohu jen doporučit.

Nika.
07.11.2022 4 z 5

Moc pěkná knížka s velmi zajímavým námětem.

EvaHonsová
07.11.2022 4 z 5

Čtivě napsané variace možných prožitých životů, kdyby se na rozcestí Nora rozhodla jinak a pro jiného. Zamyšlení nad duševním rozpoložením.

teeyinka
07.11.2022 4 z 5

Dobrý nápad, lehký styl, skvěle se četlo. Těšila jsem se na každou kapitolu, a i když se dá konec očekávat, kniha se mi líbila. Oceňuji autorův popis stavů deprese. Zajímavá sonda. Skvělá kniha pro ty, co mají splín, neví kudy kam nebo si myslí, že vše dělají špatně :)

danazeskolky
04.11.2022 5 z 5

Páni! Nejdřív jsem si říkala "jo, podobnou myšlenku už jsem v nějaké knize četla (tuším, že od Richarda Bacha)", ale nabralo to trochu jiný směr a na síle a já se těšila na každou další kapitolu. Tušila jsem, jak to dopadne, ale ten "prožitek" byl důležitý. Asi to neosloví každého, ale za mě naprosto skvělé. A od kapitoly s malou Molly už jsem se neubránila slzám. Měla jsem pocit, že jsem nějakou částí své duše přímo s Norou. Díky za tu naději.

marie2577
04.11.2022 4 z 5

Povedene ,originalni ,depresivi, napinave,trefnei a zaroven nadejny pripeh plny vsech moznych zanru. Ma to dobrou myslenku a drzi ji spravnym smerem. Jsem potesena

Vikinka224
03.11.2022 5 z 5

Tak toto bylo krásné, jiné, originální.
Kniha vás donutí popřemýšlet nad svým životem.

Lucieenka
03.11.2022 5 z 5

Kniha, která mě naprosto pohltila. Kniha, která není jen obyčejným románem, který zapadne v zapomnění. Ale kniha, která vás nutí nad jistými věcmi přemýšlet. Kniha zároveň motivační, která vám po dočtení nabídne vlnu pozitivní energie.

PeťkaW.
01.11.2022 4 z 5

Každá kniha, která pracuje s podobným tématem, je svým způsobem přínosná, protože se najde vždy někdo, komu by mohla pomoct. A to je super. Asi každý z nás se občas potýká s pocity marnosti, nenaplněnosti, nebo přímo depresemi a věřím, že je spoustu lidí, kteří si z příběhu Nory vezmou kupu ponaučení nebo zajímavých myšlenek. Kdyby měl každý člověk možnost nahlédnout na chvíli do své vlastní knihovny (jen teda bez toho, aby musel umřít), věřím, že by měli psychiatři o hodně míň práce. Takže námět jako takový hodnotím na jedničku, byť tu už párkrát byl. Ale zpracování už takové terno nebylo. Nevím přesně, co konkrétně mi na Půlnoční knihovně vadilo, ale nějak... asi nenaplnila všechna ta očekávání, co jsem od ní měla. Po tom obřím boomu jsem se připravovala na emoční smršť a místo toho příběh, v mých očích, jenom tak klouzal po povrchu. Z alternativních životů se dalo vytřískat tolik možností... a autor jenom nastínil "co by bylo kdyby", myšlenku nerozváděl a utekl dál. Stejně tak na zážitku ubírala velká předvídatelnost. Nechápejte mě špatně - knížka se mi líbila, však taky dávám 4 hvězdičky, ale asi jsem čekala mnohem větší hloubku. Například Veronika se rozhodla zemřít, či Budeš tam? jsou ohledně zážitku a prožitku z příběhu mnohem silnější a rezonovaly ve mně ještě řadu dní. Půlnoční knihovnu jsem zaklapla a šla číst prostě další knížku.

Vivetkav
31.10.2022 4 z 5

Přiznám se, že jak vidím fantasy, tak zrovna to není můj šálek kávy, ale hodnocení a ohlasy byly super, tak jsem si řekla, že knihu zkusím a nelituji. Kniha mě chytla hned na začátku což bylo super a vtáhla mě do děje a už nepustila..zhltla jsem za 2 dny a mile mi to v hlavě šrotí.. vždyť každý máme svůj život a můžeme si vybrat jak budeme žít.. stačí jen chtít .. chápu, ale že deprese má spoustu forem a není lehké se vymanit

Karola050716
31.10.2022 3 z 5

Zvláštní knížka, kterou hlavně zpočátku bolelo číst. Spousta zajímavých myšlenek a podnětů k zamyšlení s pro mě dokonalým koncem.

PosPol
31.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Úplně obyčejná kniha, nikterak výrazná, přesto mě uchvátila. Čím? Tou nosnou myšlenkou, že jsme často nespokojeni s tím co nemáme, místo vděčnosti za to, co máme. Nora se rozhodne zabít, protože tu nikdo není pro ni a ona pro nikoho. Dostane se do Půlnoční knihovny a může vyzkoušet jakýkoli život. A tak se stane olympijskou plavkyní, slavnou zpěvačkou, výzkumnicí, matkou i manželkou. Projde mnoho životů až nakonec zjistí, že už umřít nechce. Některé pasáže mi přišly nudné a zbytečné, naštěstí jich nebylo mnoho. Určitě doporučuji všem, ale především těm co mají pocit, že jejich život nemá smysl :)

Liduka
29.10.2022 5 z 5

SPOILER: Moc se mi to líbilo. Nora prožila nespočetně životů, díky kterým si uvědomila, že chce nakonec žít a to podle sebe a ne podle toho jak to chtěli ostatní. Jen nesnáším otevřené konce. Sice se tohle zakončení dost nabízelo, protože ani Nora nevěděla jakým směrem se bude její život ubíhat, ale ráda bych si spíš přečetla, že se nakonec Nora dala dohromady s Ashem.

Kathy77
29.10.2022 5 z 5

Po knize jsem sáhla ze zvědavosti a musím přiznat, že zpočátku mi nebyla hlavní hrdinka Nora vůbec sympatická a chtěla jsem knihu odložit. Pak ale nastal v příběhu zlom a její "putování vlastními životy" mě moc bavilo. A nejen to. Hodně věcí jsem si při čtení uvědomila a zjistila, že některé věci se promítají i do mého života. Moc hezky napsáno. A konec? Ten byl úplně luxusní. Nečekala jsem takové zakončení a líbilo se mi. Knize dávám plný počet hvězdiček a určitě zkusím ještě i jiné knihy od Matta Haiga.

Doubravka1975
27.10.2022 5 z 5

Mezi životem a smrtí stojí knihovna.

Hodně zajímavé čtení a téma i když uprostřed se příběh docela táhl a nudil mě a hlavní hrdinka Nora pěkně štvala, tak konec a poselství příběhu SUPER!!!

Učíme se pouze prožitkem. Životu nemusíš rozumět. Stačí ho žít

Jara.v
26.10.2022 5 z 5

Tak tohle byla KNIHA. Moc se mi do ní nechtělo už z podstaty depresivní anotace, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Ano je depresivní, a hlavně ze začátku, a ukápla i slza. Nakonec jsem knihu doslova zhltla. Ta naděje a prozření mysli bylo nádherně popsané. Navíc je tam napsáno hodně životních mouder, na která často zapomínáme v této uspěchané době.

Ristridin
26.10.2022 4 z 5

Hezky napsaná a čtivá knížka se zajímavým nápadem, místy originálním, a také hodně předvídatelným koncem. Líbilo se mi pojetí myšlenek hlavní hrdinky, která mi byla spíše sympatická.
Knihu lze doporučit, ale čekal jsem asi ještě trochu víc vzhledem k tomu, jaké haló okolo ní bylo. Pohladí však po duši a zapřemýšlíte sami nad svým životem a jeho směřováním.

ozzak
23.10.2022 4 z 5

Moc pěkná knížka. Hlavní hrdinka se po pokusu o sebevraždu dostává do kouzelné knihovny ve který jsou knihy co jí umožni žít spoustu možných životu