Pýcha a predsudok

Pýcha a predsudok
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470859/bmid_pycha-a-predsudok-AzU-470859.jpg 5 7505 7505

Slávny román anglickej prozaičky, klenot svetovej klasickej tvorby, o tom, ako môže príchod mladého muža prevrátiť hore nohami život v rodine s piatimi dcérami. V ovzduší sa vznáša pýcha, láska, predsudky, spoločenské konvencie, zlomené srdcia i spoločenský škandál, no aj sebapoznanie a pochopenie... Príbeh lásky a hodnôt odkrýva vzťahy medzi spoločenskými vrstvami Anglicka 18. storočia. Jane Austen sa pohybuje na hrane komédie a vážnosti, jej vtipné postrehy prezrádzajú bystrú a nemilosrdnú pozorovateľku. 2. vydanie... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovart (SK)

Pride and Prejudice, 1813

Marselle
09.06.2015 3 z 5

moc pěkný román :-)

marcela6183
07.06.2015 5 z 5

Tak na rozdíl od mladších ročníků, já tohle četla jako povinnou četbu krátce po revoluci (jo, to ještě pojem "povinná četba" něco znamenal). Film s Keirou nic moc, starší seriál s Collinem ještě ušel.
Jestli je někdo vypravěčka, pak Austenová a Bronëovou. Tohle se nečte jako vyprávění, ale spíš jako pohádka. Je to takové starosvětské, pomalého spádu ale velkolepých slovních obratů.
Teď jsem se ke knize vrátila v originále - nekriticky přiznávám, že ten se mi moc dobře nečetl.
Jsem pořád překvapená, kolik se toho za těch 200 let od vydání změnilo. A přece nezměnilo. Furt se v těch citech plácáme. Přibyl nám sex, ubylo nám okouzlení životem.
Opravdu pětka s jedním cudným polibkem mi dala víc, než dvacet posledních knížek s růměrem 2,5. Díky, Jane, žes to napsala!

Rose18
30.05.2015 4 z 5

Moc pěkné, zábavné a romantické čtivo! V knize je sice pár zdlouhavějších pasáží, ale i přesto toto dílo doporučuji všem čtenářům!

jorge98
15.05.2015 5 z 5

Stejně jako dalších x čtenářů jsem se k Pýše a předsudku dostal přes film s okouzlující Keirou. Příběh mě zaujal a proto jsem byl hodně zvědavý, jaká bude kniha. No a úžasné! Můj první přečtený román, jenž byl vydán dříve než ve 20. století, a jsem naprosto spokojený. Úžasný děj, nenudil jsem se ani vteřinu. Zasloužených 100% a neposlední titul od Austenové v mé knihovně.

KiyomiAsuka
12.05.2015 5 z 5

Kniha velice mile překvapila. Hrdinka knihy Elizabeth je jednou z nejlepších ženských hrdinek vůbec :) Celé dílo mě přimělo se podívat i na filmové zpracování, které je o něco slabší.

Kiyu
07.05.2015 5 z 5

Díky Jane Austenové jsem propadla tomuto žánru. I bez popisu sexuálních a líbacích scén je to nádherný román! :)

kklepkaa
06.05.2015 5 z 5

Tahle kniha se čte lehce a s úsměvem na rtech. Postava Liz je jedna z nejlepších hlavních hrdinek o kterých jsem kdy četla...

moonchild
02.05.2015 5 z 5

Kniha lepší jako film.Jako vždy.Líbí se mi jakým stylem a humorem Jane Austen knihu napsala.Patří mezi mé oblíbené

Palele
28.04.2015 5 z 5

Tahle kniha pro mě bude vždy závanem čerstvého vzduchu mezi dnešní produkcí mnoha odstínů hnoje. Dávám přednost mužům s charakterem, takže je mi líto, že takoví páni Darcyové mizí v propadlišti dějin. To byly časy, kdy ženy při pohledu na muže omdlévaly ovívajíc se krajkovými kapesníčky a než se muži vyslovili, mnohdy uběhlo několik desetiletí. Je fajn si to po dlouhé době zase připomenout.

Knížkařka
25.04.2015 5 z 5

Ke knize jsem přišla díky skvělému filmu s K. Knightley(2005). Film se mi tak líbil a zaujal mě, že když jsem zjistila, že máme doma knihu Pýcha a předsudek skočila jsem po ní...Flm je sice ochuzen o některé scénky z knihy, ale teď nechci hodnotit film nýbrž knihu... Z toho důvodu, že jsem viděla film, jsem tušila(cca.) kam se kniha zaobírá a co se teď a teď stane.. Psaní J. Austenové je typické jen pro ni a pro mě je dokonalé... Podtext knihy je ironický tedy celá kniha a vlastně i sama autorka(tedy tak mi to přišlo) píše s ironií... Nevím, zda by bylo reálné aby se toto doslova odehrálo a zda by to takto skončili, ale co... Tento konec byl tak nádherný... Ještě teď se rozplývám.
Kniha je taková oddechovka s romantickou a ironií. Je to má první kniha od Austenové a myslím, že né poslední, protože jsem zjistila, že v knihovničce máme i Rozum a cit..
Sama o sobě byla asi autorka podobná Lízince, ale o tom nasvěčuje film Vášeň a cit, který je o ní.
Scénky pana Darcyho a Elizabeth jsou jedinečné a vyjímečná je vrcholová věta Elizy:,, Ohlížej se jenom když ti to přináší potěšení." Toť věta kterou zbožňuji... Kniha patří mezi mé oblíbené a zaujala místa v mém srdci...

Nicol González
25.04.2015 5 z 5

Přiznám se- nemohla jsem se nějak ze začátku začíst.
Přiznám se podruhé- když jsem se však začetla, tak jsem to přečetla jedním dechem.
Přiznám se po třetí- ano, musím přiznat, že Darcy je absolutně dokonalý.

konvalinka2
22.04.2015 5 z 5

Má oblíbená knížka a pak samozřejmě jedinečné zpracování s Jennifer Ehle a Colinem Firthem - oni prostě jsou Elizabeth a Darcy.

eva1937
16.04.2015 5 z 5

Přečteno za jeden večer! Moc krásná knížka, hlavně pan Darcy s Elizabeth:) Viděla jsem i film (2005), ale ten mě neuchvátil tak jako knížka.

misha006
14.04.2015 5 z 5

Úžasná krásná kniha. Mám ráda příběhy z této doby, ale tenhle je jednoznačně nejlepší. Není to žádná hloupá romantická kniha. Je chytrá, zajímavá a krásná. Scény s panem Darcym a Elizabeth jsou nepřekonatelné. Ke knize jsem se dostala díky nádhernému filmu z roku 2005.

sakalik55
08.04.2015 5 z 5

Ze začatku trochu nudné s pomalé, ale nakonec sem si pana Darcyho naposto zamilovala.Krasna klasia.V dnesni dobe by byl problem Lydie temr banální.

Lily28
02.04.2015 4 z 5

Krásny klasický príbeh, na svoju dobu výnimočný, ale z dnešného pohľadu mi príde trochu otrepaný, človek hneď uhádne ako sa to skončí, preto o hviezdičku menej.

bareva
02.04.2015 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Mám ji doma jak v české tak anglické verzi. Je škoda, že spousta lidí ji nedocení, protože si myslí, že je to obyčejná romantická kniha. Zatímco je v ní obsažena spousta ironie a sarkasmu.

Jenny3
31.03.2015 5 z 5

Pro mě nejlepší knížka od Jane Austen, klasika, která nikdy neomrzí a stále se k ní vracím. Příběh Elizabeth a pana Darcyho je nesmrtelný. Nádherná je i filmová verze z roku 2005, Keira Knightley a Matthew MacFadyen jsou nepřekonatelní.

lenule1086
31.03.2015 5 z 5

Naprosto úchvatná knížka. Mám doma staré vydání a i když jsem někdy musela přečíst větu třeba i 3x, abych jí pochopila, tak je prostě skvělá. Miluji i filmové zpracování z roku z roku 1995 s Jennifer Ehle a Colin Firth. Je to skvělý příběh.

Rooz
30.03.2015 5 z 5

Jiná doba, jiné mravy, jiné cíle i zvyklosti. Šlechta - nikoli ta nejvyšší - z pohledu žen na přelomu 18. a 19. století v Anglii. Je to fascinující část dějin, kde je s rezervou a nadsázkou nutno přijímat a soudit tehdejší velmi zvláštní společnost. Možná, že někteří z nás chápou onu dobu, přesto nás asi již nikdy nepřestane fascinovat pro svou afektovanost a krátkozrakost k životu samotnému a k do nebe volajícím malichernostem.

Pokud toužíte nahlédnout v obraz této doby, naskýtá se zde skvělá příležitost. Autorčin rukopis je čtivý, plný ironických odkazů či poznámek, zábavný, svižný, skvěle vykreslující archetypy doby.