Ragnarok – soumrak bohů
Villy Sørensen
Kapitoly ze severské mytologie. Severské mýty převyprávěné stručným, civilním jazykem s trochou nadsázky a ironie. Dánský spisovatel představuje mýty pohanské Skandinávie a jejich bohy a hrdiny současným, velmi stručným jazykem, polemizuje tak s romantickým pohledem na mytologii. Přibližuje severské báje modernímu čtenáři, ovšem trochu na úkor kouzla a fantazie, které se zde vytrácí.... celý text
Literatura světová Mytologie
Vydáno: 1998 , DauphinOriginální název:
Ragnarok, en gudefortælling, 1982
Mě se to překvapivě líbilo! Tahle stručná osekaná verze mi sedla. Nejdřív mi to přišlo divný a až moc úsečný, ale zase to bylo k věci. Samozřejmě mě nejvíc bavil Loki, napůl bůh, napůl veleobr! Super! A bohové se moc nevytáhli, nějak na mě neudělali dojem, asi to byl autorův cíl. Zajímavé
Moc pěkné a vtipné převyprávění severských mýtů. Vím, že se mi moc líbil příběh o Týrovi a Fenrim.
Kniha je krátká a čtivá. Pojetí Lokiho, který je napůl bůh a napůl veleobr, je nesmírně zajímavé. Věc, která mně osobně na Lokim vadila, byla pak jeho (na můj vkus a vzhledem ke kontextu celé knihy) až násilná kristianizace, což ovšem není vina autora. Nicméně, kniha dle mého názoru moc strohá. Sice se tak dají krásně zapamatovat všechny vazby, ale chybí mi tam něco, co by mě úplně pohltilo.