Ráno se smrtí
Luděk Staněk
Kriminální román se špionážními prvky, odvíjející se na začátku padesátých let v podhorském kraji na Moravě, vypráví o mladém příslušníku Bezpečnosti, který pronikl do party teroristů a v tragickém souboji se snaží přispět k jejímu zneškodnění.
23.07.2021
ztráta času
Absolutní ztráta času, sentiment se nekonal.
Nudná partyzánština pod taktovkou STB. Tomu nemohli věřit ani tehdejší soudruzi z Mladé fronty... (nevím, jak ti současní :-D)
Nevím, kde jsem k tomuto dílku přišla, ale nepůjde ani do knihobudky, tiše skončí ve tříděném odpadu...
Přineseno z knihobudky v očekávání svižné jednoodpolední detektivky. Ale po přečtení předchozího komentáře od knihovniceVS jsem přečtení brala jako výzvu.
Když budu knížku hodnotit po dějové stránce - dalo se to přečíst, sice první tři kapitoly šly ztuha, ale pak jsem se zorientovala v ději a postavách a naopak ke konci byl příběh i napínavý. Co se týká obsahu - takový Major Zeman :) , nedokážu posoudit v historickém kontextu, zda prozápadní odboj, zde komicky nazýván terorismus, v padesátých letech vypadal skutečně takhle nebo jde v knížce o komunistickou propagandu. Ale myslím, že tenkrát byli lidé obecně mnohem naivnější a důvěřivější než dnes. Zajímalo by mě, jestli měl ke knížce autor nějaký skutečný předobraz nebo jde plně o fikci.
Takže přečetla jsem to a újmu mi to nezpůsobilo. Spíše taková rychlá sonda do tohoto typu literatury poplatné své době.