Rastliny hôr
Helga Hofmann
Táto publikácia ponúka odborný výber najdôležitejších kvitnúcich rastlín európskych pohorí približujúci všetky tie druhy, ktoré pravdepodobne uvidíte na potulkách horami. Pútavé krásne fotografie a prehľadné informatívne texty Vám pomôžu zorientovať sa v jedinečnom svete horských rastlín. Praktický príručný formát a odolný obal tohto sprievodcu prírodou sú ideálne na to, aby ste si ho mohli pribaliť so sebou na akúkoľvek horskú túru.... celý text
Další oblíbená ze Svojtkovské série příruček do terénu...kytičky řazeny a rozlišeny podle barvy květu - což je pro laika ideální že ano :)) kromě alpského výskytu jsou zmíněny i místa v ČR, kde dané rostlinky lze najít.
1997 | Kočičí desatero |
2009 | Co nám říká kočka? |
2013 | Jedlé bylinky a plody |
2015 | Stromy a keře - Naučte se znát nejdůležitější druhy |
2014 | Horské rostliny |
Krásná a velmi přínosná knížka z edice Průvodce přírodou německé autorky Dr. Helgy Hofmann v překladu Jiřího Dvořáka vydaná r. 2014 v nakladatelství Svojtka&Co.
Pojednává o horských rostlinách Alp a dalších evropských hor.
V úvodních kapitolách se čtenář dozví spoustu zajímavých informací o historii alpské květeny počínaje třetihorami, přes opakované doby ledové, o různých životních formách zde rostoucích rostlin. Poučí se o příčině vzniku barev květů rostlin a jejich vnímání lidským okem, o barevných kombinacích, jak vzniká bílá barva květů. Zopakuje si morfologii různých částí rostlin , především listů a jejich úlohy jako regulátorů vodního režimu.
Trochu zeměpisu o různých částech Alp, pár informací o zdejších horninách a vzniku půd s různou hodnotou pH.
A nechybí zopakování na sebe navazujících vegetačních stupňů
( můžeme si přetransformovat na naše Krkonoše). Adaptace rostlin extrémním podmínkám- příklady - fotografie.
Ještě pár slov o ochraně přírody a můžeme se začít kochat krásnými barevnými fotografiemi horskych rostlin ( pro snadnější orientaci řazeny podle barvy květů- červená,bílá a krémová, modrá a fialová, žlutá).
U každého taxonu vždy český a latinský
binomický název, údaj o ohrožení a zákonné ochraně!, charakteristika, výskyt, popis, upozornění ( u některých), podobné druhy,typické znaky, doba kvetení.
Fotografie celkového habitu i detaily květů.
Samozřejmě nechybí rejstřík a seznam autorů těch nádherných fotografií.
Na předsádce návod k orientaci na jednotlivých strankach průvodce , na zadním straně přebalu obrázky z morfologie listu a květů.
Rozhodně doporučuji nejen jako průvodce na horské túry, ale i pro potěšení oka a duše. A snad i poučení...