Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Jitka Rákosníková
Kuchařka je průvodcem pro neplýtvání všemi základními skupinami potravin: pečivem, masem, luštěninami, rýží a obilovinami, mléčnými výrobky, bramborami a zeleninou. Základem knihy je přes 40 velkých receptů z české i světové kuchyně – z autorčiny domácí zkušenosti i rodinných pokladů, z cest i z inspirace zahraničními kuchaři – a k tomu autorka sype z rukávu bezpočet užitečných variací a „metamorfóz“, díky kterým budete moci chutně a vtipně „zrecyklovat zbytky“ a ještě rozšířit svůj kuchařský repertoár. Věnuje se také správnému uchovávání a základnímu zpracovávání potravin a efektivnímu využití energií a zdrojů. Propojuje osvědčené postupy „hospodyňkovských“ (pra)babiček vařících pro velké rodiny, bohatou vůni orientálních dálek i znovuobjevované a dnes zcela moderní přípravy vlastních domácích produktů. To všechno přitom plyne s příjemnou lehkostí. Kniha je nabitá užitečnými informacemi, ale je zároveň vtipná, laskavá a veskrze autorčina. Můžete ji využívat jako zcela praktický návod, ale také se do ní začíst jako do osobního a vstřícného memoáru… u kterého jakoby mimoděk objevíte, jak snadno lze využívat jídlo naplno, s tvůrčí odvahou a beze zbytku. Knihu doprovází fotografie známé food fotografky Aleny Hrbkové.... celý text
Přidat komentář
Autorovy další knížky
2015 | Kuchařka první republiky - Od dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd |
2018 | Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové |
2011 | 100 nejkrásnějších receptů časopisu FOOD |
2007 | Polévky |
2009 | Česká domácí kuchařka - díl 1. |
Kuchařka má v názvu slovo recyklovaná, což je poměrně trefné, protože její obsah je pouhým recyklátem běžně známých tipů a praktických rad, jimiž se řídily již naše babičky. Pár receptů vypadá docela slibně (zeleninové pomazánky). Kniha stojí za přečtení i prolistování, kupovat ale nedoporučuji. Jedná se o vcelku zbytečnou investici...