Řeka, která teče pozpátku
Jean-Claude Mourlevat
![Řeka, která teče pozpátku Řeka, která teče pozpátku](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323029/mid_reka-ktera-tece-pozpatku-yY5-323029.jpg?v=1480699734)
Románový příběh dvou osamělých dětí. Tomek má jediného přítele, starého moudrého vesnického písaře, Hannah miluje svého žlutomodře zbarveného ptáčka, jedinou památku na zemřelého otce. Ti dva se nakrátko setkají v Tomkově krámku, kde chce Hannah koupit živou vodu z řeky Kžar… Tak začíná Tomkovo hledání řeky Kžar, a hlavně tajemné Hannah, která mu stále uniká. Moderní příběh čerpá z odvěkých zdrojů, ale i z dětské touhy po dobrodružství, mořích, pouštích, přátelství a lásce. Najdou se dvě dospívající děti? A co všechno jejich shledání předcházelo? Jean-Claude Mourlevat, původním povoláním učitel a divadelník, je jedním z nejzajímavějších autorů pro děti a mládež v současné Francii: inspiraci ke svým příběhům často čerpá z pohádkové mytologie, vypráví je však živě a současně.... celý text
![Kjetilka Kjetilka](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/12418/12418-RvL.jpg?v=1402040087)
Ano, nemohla jsem se odtrhnout. Nechtěla jsem ji odložit a myslet na jiné věci. Chtěla jsem vědět co bude dál. A když už nezbyla žádná další stránka, což ovšem neznamená, že tím příběh skončil, chtěla jsem se do toho světa odstěhovat. Do světa oplývajícím magičností a romantikou dálek. Do světa, kde jsou děsivé věci a umírá se tam, ale není to žádná tragédie, tak to prostě chodí.
![netrhovakaroli netrhovakaroli](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Snad nejkrásnější kniha, kterou jsem kdy četla! A ty ilustrace byly naprosto okouzlující.
Dobrodružný příběh, který vás pohltí tak moc, že nebudete chtít přestat číst. Alespoň u mě to tak bylo. Bylo mi tak hrozně moc líto, že to skončilo.
Pět hvězd je málo, protože ani na jeden moment jsem nepomyslela na nic jiného, než na děj v knize. Tomek i Hannah jsou nesmírně stateční a jdou si za tím, co chtějí a zažívají různé dobrodružství. Rozhodně to není kniha jen pro mladší čtenáře.
![souxie souxie](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Magický príbeh! Škoda ze sa naň nedá zabudnúť aby som mohla tie neobyčajné miesta navštíviť znova ako prvýkrát.
![Mojepočteníčko Mojepočteníčko](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171127/m_mojepoctenicko-Z9M.jpg?v=1666873838)
Léto - pro mě jednoznačně více času na čtení. Přestože se přikláním k názoru, že k němu patří spíše oddechová a nenáročná četba, ne vždy se v tomto proudu udržím. Dnes vám, ale představím knížku, která s tímto trendem jednoznačně splývá. A proč? Protože je pohádková...,
Tomek je sirotek, který vlastní kupectví po svých rodičích. Najdete v něm všechno potřebné a spoustu pokladů navíc. Otevřeno má permanentně, i když v krámku zrovna není. Nebojí se, že by mu lidé chtěli nějakým způsobem uškodit. Pokud někdo po něčem zatouží, vezme si co potřebuje a nechá na pultě peníze.
Išam je stařec, nahrazující Tomkovi prarodiče. Miluje nugát a Tomek si s ním chodí povídat. Přijde i tentokrát - to proto, že ho večer navštíví krásná dívka. Vypráví mu o řece Kžar a živé vodě, kterou potřebuje pro svého ptáčka. Je totiž tím jediným, co jí zbývá po otci. A Tomek se o této řece potřebuje dozvědět víc.
Po mnoha letech opouští rodnou ves a odchází hledat nejen dívku, do které se, jak si později uvědomuje, na první pohled zamiloval, ale i živou vodu, kterou touží věnovat právě Išamovi...
Vyprávění je vskutku pohádkové. Jde o klasický model, kdy hlavní hrdina absolvuje dobrodružnou cestu, tzv. odněkud někam, aby dosáhl svého cíle. Příběh je protkán magií, láskou, odvahou, dobrodružstvím, dobrem i zlem. Jednotlivé postavy mají dle mého názoru velice nápaditá jména, díky kterým si snadno zapamatujete, kdo hlavní hrdiny během jejich putování provázel. Další plus knize přikládám za grafické zpracování - nádherné ilustrace i brožovanou vazbu.
Jediné, co bych vytkla, jsou popisy záporných postav, jejich činů, bojů, či konkrétních zranění. Francouzské pohádky zavánějí v tomto ohledu syrovostí a krutostí. Jen si vzpomeňte na takového Modrovouse a popis místnosti, do které se jeho žena měla zakázáno podívat...
Knížka Řeka, která teče pozpátku je mým druhým tipem na letní čtení. Vraťte se s Tomkem a Hannah do doby, kdy neexistovaly sociální sítě, mobilní telefony, lidé si dlouhé večery krátili hraním deskových her a děti se prostřednictvím těch vlastních, smyšlených vydávaly za dobrodružstvím....
![vakkets vakkets](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26135/vakkets-dkm.jpg?v=1541881071)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha, která pohladí na duši. Doporučuju.
„Sbohem Étiennette. Spřátelily jsme se příliš pozdě...“
„Na to není nikdy pozdě,“ usmála se. „Kam se teď vydáš?“
„Hledám řeku Kžar. Znáš ji?“
![sadlo sadlo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Moc příjemné čtení. Tuto knihu doporučuji všem čtenářům spisovatele Fombelle T./Vango, Tobias Lolness, Dva životy pana Perla/.
Od Jeana Clauda Mourlevata stojí za přečtení ještě kniha Zimní bitva.
2016 | ![]() |
2008 | ![]() |
2016 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
Kniha byla pro mě jedním z mála spontánních nákupů, ale šel jsem tak trochu na jistotu, protože jí vydal Baobab a tam jsem zatím s žádnou knihou nesáhl vedle. Nejinak tomu bylo u Řeky, která teče pozpátku - milého fantaskního příběhu, u kterého se čtenář opravdu nenudí a nechá mysl odpočinout (nebo snad odletět) od starostí všechního dne. Velmi příjemné čtení a rád si přečtu i další autorovi knihy.