Řeka, která teče pozpátku přehled
Jean-Claude Mourlevat
Románový příběh dvou osamělých dětí. Tomek má jediného přítele, starého moudrého vesnického písaře, Hannah miluje svého žlutomodře zbarveného ptáčka, jedinou památku na zemřelého otce. Ti dva se nakrátko setkají v Tomkově krámku, kde chce Hannah koupit živou vodu z řeky Kžar… Tak začíná Tomkovo hledání řeky Kžar, a hlavně tajemné Hannah, která mu stále uniká. Moderní příběh čerpá z odvěkých zdrojů, ale i z dětské touhy po dobrodružství, mořích, pouštích, přátelství a lásce. Najdou se dvě dospívající děti? A co všechno jejich shledání předcházelo? Jean-Claude Mourlevat, původním povoláním učitel a divadelník, je jedním z nejzajímavějších autorů pro děti a mládež v současné Francii: inspiraci ke svým příběhům často čerpá z pohádkové mytologie, vypráví je však živě a současně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Řeka, která teče pozpátku. Přihlašte se a napište ho.
Nádherný příběh s krásným koncem. Má v sobě hodně věcí k zamyšlení nejen pro děti. Krásná poetika, fantaskní světy... Přečetla jsem na jeden zátah.
Příběh čtivý, imaginární, působí na všechny smysly. Autor čtenáři nabízí poznání množství minipříběhů a minisvětů, které v sobě nesou zajímavé, mnohdy filozofické myšlenky. Jde cítit inspirace pohádkami, mýty, což anotace knihy slibuje. Bavilo mě sledovat cestu hrdinů, i když celá druhá polovina knihy už nespěje k ničemu překvapivému. Bavilo mě, jak autor nastiňuje důležitá témata, i když je před čtenáře jen položí a už se běží zabývat nějakým jiným tématem. Ale dohromady na mě příběh působí jako první draft, nic mu nechybí, možná je v něm až příliš. Hrdinové putující malými uličkami už se nebyli schopní vrátit na hlavní cestu a z jednotlivých příběhů stvořit jeden svět, jednu myšlenku, jeden celek. Po dočtení jsem přemýšlela nad časovou osou a vlastně už se mi cesty obou hrdinů nechce spojovat... nechce se mi přemýšlet, jak cesta trvala dlouho a jak dlouho tedy ptáček musel čekat... Abych to shrnula: jako poklidnou exkurzi do světů fantazie doporučuju, nicméně cesta plná napětí to není.
Kniha Řeka, která teče pozpátku v seznamech
2016 | Řeka, která teče pozpátku |
2008 | Zimní bitva |
2016 | Dr@hý příteli |
2019 | Jefferson |
2023 | Jefferson dělá, co může |
(SPOILER) Pro mě zatím nejkrásnější dětská kniha. Nádherně napsaná, opravdu vás chytne za srdce, a těch dobrodružství, co se tam odehrává. Je určitě impulsem ke čtení u dětí 10+, doporučuji.
“Mám teď několik pokladů: dopis od svých adoptivních rodičů, buzolu od Jorima, pěnkavu od tatínka, voňavku od Pepigomy, prstýnek od Alizée. Ty jsi, Tomku, můj živý poklad. Proto jsem ti vyprávěla, tobě a nikomu jinému, svůj dlouhý příběh. Teď, jak jsem slíbila, už budu mlčet. Příběh skončil. Víc už není co říct. Ale napíšu ještě poslední slovo, já, která tak ráda mluvím, vyberu nejkrásnější slovo ze všech. Naučila jsem se ho v poušti. To slovo zní “ticho. “