Řeka zázraků
Vladimír Kořen
Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka. S touto knihou otevřete vnitřní svět moderátora oblíbeného televizního pořadu Zázraky přírody Vladimíra Kořena. Dvanáct strhujících povídek Vás jako řeka provede padesáti lety života. Mění se kulisy, lidé i pocity. V detailech a s otevřeností, kterou nenajdete v bulvárních novinách, kterou nevidíte v televizních zprávách. Příběhy se rodí mezi domy lázeňských Teplic, mezi horami Českého středohoří, mezi skalami kokořínského a řepínského dolu. Projdete se velínem zpravodajství České televize i kanceláří říčanské radnice. Zažijete jízdu oranžovým trabantem nebo červenou škodovkou včetně nesčetných nehod. Dotknete se významných okamžiků naší historie od vítězství českých hokejistů v Naganu po útok na mrakodrapy v New Yorku. Ale budete také u narození čtyř dětí a též u mužského porodu. Zažijete drama šachových i životních partií. Hlavně se ale budete procházet po břehu nádherné řeky Ohře, která se během padesáti let osudově mění. Své příběhy si najdou maminky, babičky, rybáři, milovníci a ochránci přírody, šachisté, vášniví čtenáři i poklidní sběratelé poštovních známek. Je bohatá, jak jen může život být. Vždyť každý žijeme Řeku zázraků. Můžete ji vidět. Stačí otevřít.... celý text
Vladimír Kořen, jedna z těch osobností, jejíchž hlas poznáte během vteřiny, si dal ke svému životnímu jubileu knihu o svém životě. Nečekejte ale klasický životopis, čekejte velmi barvitě popsaný příběh člověka, který od malička miluje přírodu. I když to v knize nechybí, není to kniha prioritně o pořadu Zázraky přírody.
„Jsme vinni za skutky odehrávající se na druhé straně planety, protože o nich mlčíme. Přesněji, málo o nich křičíme. A tím tolerujeme utrpení na životě...“
Jedna z nejzásadnějších vět celé knihy, která dokládá to, že Vladimír Kořen je člověk, který si nehraje jen na domácím písečku, ale dokáže vnímat souvislosti v globálním měřítku, což je pro pochopení současného světa, nejen z hlediska ochrany přírody, velmi důležité. Tahle Řeka zázraků je inspirující životní pouť plná peřejí, klidných vod, vodopádů ale i zázraků.
Na tuto knížku jsem se moc těšila, a jsem ráda, že mohu jen chválit. Autor je známý hlavně z televizního pořadu Zázraky přírody, ale šíře jeho zájmů a aktivit je mnohem širší. Mimo jiné byl deset let starostou města Říčany, je to také nadšený rybář a také otec čtyř dětí.
Moc se mi líbilo jak dokázal s nadhledem a humorem zavzpomínat na své dětství, dospívání i milostná vzplanutí a hlavně na svou ženu. Jejich vztah si prošel i náročnějšími obdobími, ale je sympatické, že to ustáli a stále jsou spolu. To potěší v době, kdy nejen vztahy a i jiné věci a hodnoty mají jepičí život. Takže doporučuji nejen pro pobavení, ale také k zamyšlení nad stavem naší společnosti a přírody, která je pro Vladimíra Kořena stále zdrojem inspirace.
Smyslem života je tvoření krásného v krásném. Spojení s něčím trvalejším, možná věčným. V objetí, v pohlazení, ve slovech, v tazích štětcem, v melodiích i ve vášni milování… Právě v těchto okamžicích se obrazy světa prolnou do spirály barevných mlh a jiskřivých kapek plných žití.
Vladimíra Kořena znám z televize a je mi moc sympatický. Jeho knížka mě tedy rozhodně nemohla minout. A jedná se opravdu o krásné počtení, které bere za srdce - výpověď člověka, který má rád přírodu, zamýšlí se nad životem kolem sebe a snaží se konat dobro a dělat svět o trochu lepším místem.
Myslím, že autora netřeba představovat, snad každý z nás alespoň jednou viděl televizní pořad Zázraky přírody. V této povídkové knize se nám Vladimír představuje od dětství až po současnost.
O knize jsem už z několika stran slyšela, že je povedená, tak jsem se chtěla sama přesvědčit, že tomu tak skutečně je. A musím souhlasit, i já jsem z ní doslova nadšená.
Povídková kniha, kterou celou dobu propojuje řeka. Jak její krásy, tak i její osobní význam pro autora. Celá kniha je milá, úsměvná, dojemná a pohladí po duši. Ale zároveň je i vtipná a nejednou jsem se musela smát nahlas. Místy je i hodně osobní a nechává nás nahlédnout do myšlenek, tužeb i snů.
Do každé ze svých povídek zakomponoval autor přírodu. Je z textu znát, jak ji má rád, jak se o ni zajímá. Navíc to vede i k zamyšlení o tom, co po nás zbyde pro další generace. A celkově vás donutí zamyslet se nad svým životem.
Na knihu nespěchejte, nechte se jí unášet a prožívejte každičkou stránku. Jestliže tohle byla autorova prvotina, doufám, že bude pokračovat ve psaní a já se budu moc těšit na každou jeho další knihu.
Až někdy příště uvidím Zázraky přírody, budu se na Vladimíra dívat jinýma očima.
Vladimír Kořen vydal u Nakladatelství Kazda svou knihu Řeka zázraků, která vás pohladí po duši.
Hra slov a slovíček vás provází malebnou češtinou jeho životem od ranných vzpomínek až po nedávnou současnost.
Jeho příběhy se mě hodně dotýkali pro místa, kde žil. Ať už je to Řepín, který mám kousek od domova, přes Terezín a řeku Ohře až do jeho Říčan u Prahy, kde jsem prožila hezký rok před cca 20ti lety.
Jeho styl vyprávění je hravý a velmi dobře se čte. Občas jsem při čtení slyšela v hlavě jeho hlas, který mi předčítal některé pasáže, protože jeho hlas je nám všeobecně známí.
Jeho vzpomínky, které jsou mnohdy podobné těm mým a místa, které on navštívil, jsou důvěrně známá i pro mé oči a duši. Až jsem z toho byla občas překvapená, kolik toho spojil dohromady a já věděla, o čem píše.
Jak Vladimír Kořen potkal ryby... A taky řeku, přírodu, svou ženu, pracovní příležitosti, stěhování, šachy, starostování, rodičovství, autonehody, přátele, a hlavně všechny možné zázraky přírody. Jeho místy velmi otevřená, jindy v náznacích zastřená, ale vždy upřímná zpověď o cestě životem plyne jako ta milovaná řeka - chvíli klidně a poeticky, jindy hravě probublává mezi břehy, pak se zas žene jako bystřina, do cesty se jí staví balvany, jezy i téměř nepřekonatelné hráze. Ale stále plyne a teče dál, stejně jako běží lidský život.
Spíš, než klasické povídky tu najdete vzpomínky, glosy, drobné črty, úvahy, krásné popisy, stesky nad lidskou zlobou, nad frustrací ze zdevastované přírody i hledání naděje a cesty jak jít dál a nevzdávat se.
Tohle není na rychlé čtení, udělejte si na knihu čas, čtěte ji po částech, vracejte se k ní. Stojí to za to!
Při koupi knihy jsem narazila na plakát o autogramiádě, kterou jsem u nás v Brně po přečtení knihy taky navštívila. Pan Kořen byl veselý, příjemný, společenský, zkrátka tak jak ho známe ze Zázraků přírody. Hlavně je upřímný a na nic si nehraje. Tím se dostávám k jeho dalším polohám, které nám v knize odhaluje. Odvážně dost ze svého soukromí, což si cením a dále celou knihou prostupuje láska k přírodě, od mládí doteď. Vážím si ho, mimo jiné také proto, že on už něco pro naši přírodu udělal a stále se snaží. Rozhodně to stojí za přečtení.
Zpočátku jsem si trochu musela zvykat na styl psaní, ale jinak je to jízda :-). Chvíli smích, chvíli slzy. Prostě život . A krásná čeština k tomu, obrovský bonus, který zaslouží pochvalu.
Kniha poetická, veselá, smutná. Přesně jaký byl dosavadní život Vladimíra. Doporučuji v dnešní uspěchané době několikrát přečíst.
Kniha, která hladí a hřeje. V knize vás zaujmou příběhy, myšlenky i emoce. Velkým bonusem je hezká čeština a nemálo míst, který jsou formulována tak, že se k nim s potěšením vrátíte. Pro mne velká čtenářská radost.
Životní příběh autora, který začíná jeho narozením, zažíváme s ním dětství, dospívání a další život do 50let. Je to velice různorodý a velmi naplněný život. Z knihy je cítit poctivost, ryzost. To jak člověk negativně mění podmínky pro život kolem nás, příroda to někdy nezvládne. Hlavním motivem je zde řeka , která se prolíná celým příběhem a na jejím příkladu vidíme, co člověk způsobil svou bezohledností. Kniha je dojemná, místy smutná a přesto se autor snaží stále ve svém životě hledat radost a smysl. Jeho život je plný zajímavých událostí a změn, také nespravedlností, bojů za své cíle, za život, život , který stále dokáže brát jako krásný.
Jsem stejná generace jako pan Kořen, takže mnoho událostí pamatuju. Ale protože se na televizi nedívám, byl pro mě až doposud naprosto neznámý. Ale pro většinu čtenářů bude jistě hodně známý.
Kniha se krásně čte, je poetická a přesto opravdová. Může každému z nás dát mnoho podnětů k zamyšlení. Mě teda dala. Děkuji . A doporučuji úplně každému.
Nenechte se zmást nebo dokonce odradit označením, že se jedná o povídky, protože kniha je o životě, myšlenky autora jsou provázané, stejně tak, jako jeho životní příběh zachycený v této knize. Já si pod pojmem povídky představuji něco jiného a nejsou zrovna můj šálek kávy. Tato kniha je úplně jiná přestože zachycuje opravdový život jedné rodiny v naší malé republice.
Hodně mě zasáhla.
Hezky napsaná kniha převážně o přírodě.. člověk se při čtení zamyslí, jak moc velký vliv má působení lidi na přírodu.. ani by mě dříve nenapadlo myslet nad tokem řeky nebo pohybem ryb. Občas bylo popisování až dost, ale pro ucelený pohled to bylo potřeba. Ucenuji osobní zpověď autora, který mě tím velmi překvapil. Dosud jsem ho vlastně znal jen z ČT. Nejvíc asi pobavila povídka o Hubertovi :-) každopádně díky za tuto knihu