Řeky Londýna

Řeky Londýna
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305946/bmid_reky-londyna-cHX-305946.png 3 1258 1258

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh. Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý, jak býval.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Argo

Rivers of London, 2011

BrozaM
09.08.2017 3 z 5

Já nevím, kniha se ve výsledku líbila, ale!.
Přišlo mi, že spousta věcí prostě nebyla úplně promyšlena a čtenáři vysvětlena, ztrácela jsem se. Myslím, že reklama odkazující na HP knize jenom sebrala, protože jsem od toho čekala něco jiného, každopádně ale splnila svůj účel, protože jsem knihu kupovala kvůli ní, takže vlastně palec nahoru.
Obal knihy je nádherný, ale bohužel je to to nejlepší z celé knihy.

Plavkyně
08.08.2017 3 z 5

Průměrná detektivka přibarvená magií. První polovina slabší, a nebýt toho, že jsem knihu četla během deštivého nedělního odpoledne, asi bych ji odložila. Druhá polovina začala mít spád, takže nakonec dávám tři hvězdičky. Srovnávání s Harry Potterem je vyloženě klamavá reklama.

msjadepaton
04.08.2017 3 z 5

Upřímně jsem od toho čekala víc, i když možná jsem to jen četla ve špatném období. Srovnání s Harrym Potterem mi přijde naprosto zcestné. Je to samozřejmě reklama, ale nutí mě to přemýšlet, jestli Diana Gabaldon tuhle knihu vážně četla nebo jí jen dali anotaci a požádali jí, aby napsala nějaký reklamní text. Popřípadě, jestli četla Harryho Pottera.
Líbil se mi svět, který Aaronovitch na pozadí Londýna vytvořil a jak občas zacházel do detailů (i když bohužel natolik, že to zpomalovalo děj - chtělo by to najít rovnováhu). Všechny linie příběhu byly sami o sobě velice zajímavé jenže většinu knihy zabíral popis světa. Jistě, u prvního dílu tu něco takového být musí a já mám v tomhle ohledu poněkud vyšší toleranci, ale tohle bylo trochu moc. Děj se v tom trochu topil. Asi bych to podala tak, že Peter Grant byl opravdu hodně ukecanej a ne vždy to bylo k dobru. Na to, kolik tam bylo mrtvol se toho vážně moc nestalo.
Dalším minusem byly vedlejší postavy (tedy všechny kromě Petera), ke kterým jsem si nedokázala vytvořit žádný (ani negativní) vztah. Prostě mě nijak zvlášť nezajímalo, co se s nimi stane. Bonus bych dala za to, že Peter není běloch a i když to na příběh nijak velký vliv nemá, není to zamluvené. Klišé se tam v tomhle směru sice našla, ale nepřišlo mi to nijak hrozné.
Po druhém dílu minimálně ještě sáhnu, ale pokud se nezlepší poměr mezi "telling" a "showing", zvlášť co se týče odhalování nadpřirozeného světa, nechám třetí už být.
Na závěr, abych jen nekritizovala, ještě vyzdvihnu Peterovu snahu o propojení magie a vědy. To byly opravdu skvělé části a pokud v tom bude pokračovat, těším se na výsledky. Oceňuji i to, že hlavní hrdina nebyl v pozici blbého, aby se mohlo vysvětlovat čtenáři. Naopak byl evidentně opravdu inteligentní a dokázat přispět do debaty i o tématech, o kterých toho moc nevěděl.
Překlad se také celkem povedl. Jediné, na co jsem narazila byl překlad fráze "Keep Calm and Carry On", kterou bych přeložila maximálně v závorce, protože v překladu se naprosto ztrácí veškeré historické a kulturní pozadí, které ta fráze má. A neřekla bych, že ji Češi neznají. Jinak ale kulturní narážky v knize na jedničku.
Takže prostě půl na půl. Nebylo to špatné, ale mělo to až moc much na to, abych to hodnotila víc než třemi hvězdami.

Luciluc
02.08.2017 1 z 5

Na Řeky Londýna jsem se moc těšila. Kniha mě na první pohled upoutala krásnou obálkou, zajímavým názvem a po přečtení komentáře na obálce "Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie." jsem si říkala, že tuto knihu nemůžu vynechat, ale..bohužel jsem skončila už na straně 70. A představa, že mě čeká dalších 200 stran..je mi to líto, ale po hodně dlouhé době odkládám knihu nedočtenou. Vůbec mi to nesedlo. Hodně špatně se mi to četlo, vlastně jsem se celou dobu nemohla začíst, nic mě na knížce "nelákalo", vždy jsem přečetla jen pár stran, pak knížku na dlouhou dobu odložila a pak se zase dlouhou dobu přemlouvala, abych ve čtení pokračovala, nemělo to spád, pro mě to bylo moc popisné, což mě místy až nudilo..možná jsem se do knihy pustila v nesprávný čas.. možná by mě to neoslovilo i někdy jindy..
Jedna hvězdička za obálku.

Nifredil
31.07.2017 2 z 5

Čekala jsem více. Hodně jsem podle reklam a anotací doufala, že to bude zábavné, bude to mít spád. Potvrdilo se jen to, že pozlátko reklamy je nepravdivé. Opravdu nejde o mix Harryho Pottera a Neila Gaimana. Ani náznakem. Spíše jde o velmi průměrnou detektivku okořeněnou fantasy prvky. Bohužel to ale nemá napětí a spád, čte se to tak nějak těžce a než se člověk zorientuje v ději, jménech a postavách je kniha u konce. A to vynechám to, že původ magických schopností vyšetřovatelů i práce s magií je vysvětlena tak nějak mlhavě a dost neúplně. Zůstává řada otázek. Za mě docela zklamání a promarněná šance. Další kousky autora si nechám ujít.

aannyy
12.07.2017 3 z 5

Bylo to čtivé, ale takové velmi zvláštní, občas to ani nedávalo moc smysl. Ještě si rozmyslím, zda se pustím do dalšího dílu.

Centurion.d
09.07.2017 4 z 5

Docela dobrý příběh, čtivé napsané. Těším se na další díly.
Malou chybou je to hloupé přirovnání k Harry Potterovi s kterým to nemá ani zdaleka co dělat a je zavádějící...

Kačí137
07.07.2017 4 z 5

Řekla bych, že poznávání hlavního hrdiny a samotného příběhu, je opravdu pomalé.Občas to je tak zamotané. Prolíná se tam hodně linií a zároveň se teprve učíte poznávat Peterovu práci.Vlastně jsem moc nepochopila, co bylo důležitější. Jestli vyšetření případu, nebo poznávání všech řek Londýna. Ale i tak je to zajímavá myšlenka a už jsem začala číst druhý díl.

Halka2
07.07.2017 2 z 5

Jenom jedna věta na hodnocení stačí. Jsem zklamaná!

jakub7525
07.07.2017 3 z 5

Knihu jsem dostal jako vánoční dárek, ale dlouho ležela v poličce. Fakt, že je na obalu přirovnání k Harry Potterovi mě zaujalo na tolik, že jsem se nakonec do knihy pustil. O to více mě pobavilo, že samotné postavy hned několikrát v podstatě říkají, že tohle NENÍ HARRY POTTER!
Každopádně první polovina knížky pro mě byla spíše chaos, jelikož jsem se částečně ztrácel v ději a velkém množství postav. Možná i proto jsem knihu na čas odložil, ale po zkouškovém jsem se k ní vrátil a druhá polovina už byla lepší. Děj konečně dospěl k finální podobě zápletky a dostal svižný spád. Vedlejší děj mi přišel zbytečný a nebýt sexuálního napětí mezi hlavním hrdinou a postavou z vedlejšího děje, tak i nezajímavý.
Celkově musím říct, že jsem se u knížky bavil, jelikož autor do děje zařadil i vtipné narážky na různá populárnější díla v žánru, avšak chaos nabarný v počátku děje přetrval. Potenciál to má, takže věřím, že Měsíc nad Soho bude vyzrálejší a naplní potenciál celého autorova nápadu.

Alenae
30.06.2017

Nedočteno. Dějová linka by možná nemusela být tak špatná, ale přehnané množství popisů a vysvětlování z knihy dělá nezajímavé čtení, do kterého jsem se ani po 150 stránkách nemohla začíst. Bohužel tedy nedočteno.

veru_nedvedova
26.06.2017 1 z 5

Nebavilo mě to. Nemohla jsem se ani začíst. Ale určitě si to najde svoje fanoušky.

kristkam
26.06.2017 1 z 5

Oddychovka, která mě nicmoc nenadchla.

Elis.n
31.05.2017 3 z 5

Řeky Londýna jsem si popravdě koupila kvůli tomu, že ji na obálce přirovnávají k dospělému Harry Potterovi-což je naprostá kravina!!! Nicméně i přesto jsem se pobavila a našla několik velmi zajímavých postav, se kterými se doufám setkám víc v dalších dílech, do kterých se hodlám pustit.

syslomil
31.05.2017 1 z 5

Jen asi dvakrát v životě jsem odložila knihu nedočtenou. A toto je další případ. Několikrát jsem knihu odložila a znovu se k ní vracela, ale prostě to nešlo. Nějak jsem se nemohla zorientovat v ději, připadalo mi to takové zmatené a místy nelogické. Přirovnávání k Harry Potterovi rozhodně není na místě.

Eliškam
27.05.2017 2 z 5

Málokdy se mi stane, že knížku nedočtu. Tohle byla výjimka. Nemůžu přesně definovat, v čem byl problém. Vtip příběhu nescházel, ale prostě mi to celé přišlo nějak zmatené a nepřehledné

Suziella
20.05.2017 4 z 5

Mám to stejně jako Arianne v komentáři pode mnou. Mučila jsem se s ní dlouho.. přes měsíc. Při výběru jsem se obávala zavádějícího.. Co by.. Potter.. Naštěstí tomu tak nebylo a s Potterem to nemá nic společného!

Arianne
03.05.2017 3 z 5

Z téhle knihy mám dost rozporuplné pocity. Na jedné straně mě uchvátil styl vyprávění, humor, nadsázka a přirozenost projevu. Čarodějův učeň je super film s Nicholasem Cagem, takže tahle linka příběhu byla v pořádku. Ale samotná detektivka se četla dost špatně. Příběh byl příliš složitý, příliš mnoho popisů, příliš mnoho událostí, příliš mnoho všeho. Vzhledem k tomu,kolik se toho v knize dělo, by si Peter zasloužil řešit daleko jednodušší případ, hrozne jsem se ztrácela mezi vší tou akcí stridanou dedukováním. Škoda.

Sim_Va
01.05.2017 4 z 5

Super nápad, který by asi v prvním díle zasloužil víc jak 300 stran, jelikož děj byl místy zmatený. Fajn kombinace historickho/současného Londýna a tajemna. Druhý díl si určitě zaslouží šanci na přečtení. Pro zaryté fanoušky HP musí být knížka velkým zklamáním, jediné co mají Řeky Londýna společného s HP je magie. Trochu nešťastný marketingový tah, který knize může jedině ublížit.

ji7967
25.03.2017 3 z 5

Probůh, ať hlavně nikoho nenapadne tuhle knihu zfilmovat. To by byla slátanina... Musím říct, že prvních 100 stran jsem čekala co z toho bude, další stovku jsem se modlila ať už je konec. Nevím proč, ale nešlo mi se tím prokousat. Kniha má poměrně zajímavou myšlenku a vlastně i zápletku, pár dobrých vtipů, ale jako celek to hrozně skřípe... Netuším z jakého důvodu je mezi bestsellery. Za mě dostává plus i za to, že má méně než 300 stran. Nepřesvědčila a další pokračování si s chutí nechám ujít. Na hvězdičky spíš tak 2,5.