Řeky Londýna
Ben Aaronovitch
Řeky Londýna (Peter Grant) série
Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh. Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý, jak býval.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2016 , TympanumOriginální název:
Rivers of London, 2011
Interpreti: Tomáš Kobr
Bohužel, slátanina. Jiné slovo mě nenapadá, a to jsem se opravdu snažila knihu dočíst až do konce, ke konci jsem už jednotlivé odstavce přeskakovala. Knihu jsem si, na základě recenze v iDnes, přála k Vánocům, první kapitoly ještě jakžtakž ušly, pak už se to motalo a motalo. Reklama - odkaz na Harryho Pottera je docela "přidrzlá", budí dojmem kvalitního čtiva, což toto dílo opravdu není. Není to čtivé, je to povrchní, divné. Osobně nedoporučuji.
Obal knihy mě velmi zaujal a když jsem odcházela z obchodu tuhle knihu jsem si prostě musela odnést, ale... Srovnání s Harry Potterem dle mého názoru není na místě. Nápad i celý děj nebyly vůbec špatné, jen jsem ke čtení potřebovala větší klid než obvykle a i tak jsem se občas ztrácela. V knize je dost nepodstatných informací, které ubíraly pozornost hlavní dějové lince.
Postavy... Hm, co k nim dodat, ke každé z nich odkážu přiřadit obličej nějakého herce, ale v psané podobě mi moc nesedly.
Tahle kniha je někde uprostřed - naláká, nadchne, začtete se,nudíte se, mezi tím se ztrácíte, opustit ji však nechcete. :-)
Mám ráda fantasy knihy, fantasy a sci-fi žánry obecně, ale přes tohle jsem se nějak nemohla dostat... bohužel jsem skončila někde u 60té strany a dál už to nešlo.. vtipné pasáže nechyběly, občas mě to i bavilo, ale jako celek jsem to musela odložit... třeba jindy...
No tak s tím Potterem pro dospělé to tak žhavý nebude... Ano, pobavila jsem se (narážky na chování Britů, popkulturu, atd. byly skvělé), mytologie vymyšlená taky jakž takž dobře (hlavně Otec a Matka Temže a jejich skvadra). Ale přiznám se, že mi během čtení přišlo, že místy nevím, jak se co stalo...
Aneb jak jsem zase naletěla. Proč je kvůli tomuhle "paskvilu" takový povyk? Vážně nechápu. Textu v modrém kolečku na obalu nevěřte už vůbec ;-)
Co o tom jinak říct? Postavy mdlé, snaha o jejich ozvláštnění se jaksi nevyvedla, hlavní hrdina se zajímá hlavně o poprsí, je to takový ten týpek s milionem otázek, co každému leze na nervy, ale dle náznaků to je fešák... děj zmatený, vtípky na mě bohužel nepůsobily vtipně, magie i magické bytosti mě zklamaly, musí se však nechat, že taková Matka Temže, pro mě byla novinka...
Hvězdičky dávám za rychlý skok do děje, škoda že se to pak zvrhlo v sáhodlouhé zbytečné popisy, začátek byl slibný.
Velmi čtivě napsaná, oddechová kniha o čarujících policistech v Londýně. Jelikož mám Anglii a Londýn, jejich humor a kulturu ráda, skočila jsem po této knize hned jak jsem ji viděla v prodeji. Začátek byl docela zajímavý a četl se skoro sám, pak mi ale kniha připadala nějaká dlouhá. A když mi ke konci zbývalo nějakých 30 stránek..říkala jsem si, jak to sakra asi dopadne, když mám jen takový kousíček k dočtení. Závěr byl takový sešup událostí. Velmi zajímavé rozuzlení.
Bohužel jsem se v knize místy maličko ztrácela. A trochu mě mrzelo, že "mistr" hlavního hrdiny je takový nemastný neslaný, není příliš propracovaný na můj vkus. Jsem zvědavá o to více na druhý díl, jestli se tam charakteristiky a vlastní příběhy postav trochu více rozvinou.
Urban fantasy! Londýn! Čarující policeman! Tyhle všechny atributy předurčovaly Řeky Londýna k tomu, aby se mi líbily. Byl jsem na větvi z Gaimana a Renčína a tak jsem čekal, že i toto dílko schrupnu jako nic. A v první polovině knihy to tak skutečně vypadalo - slibně rozjetý začátek, popisy londýnských lokací, zkrátka docela přijemné čtení.
V druhé polovině se příběh ale začal chovat jako nabalující se sněhová koule, stále víc a víc popisů, víc a víc božstev řek a i hlavní příběh se rozkošatěl do takové šíře, že jsem se začal ztrácet. Někdy kolem třetí čtvrtiny jsem dokonce vážně uvažoval o tom, že knihu odložím. To se sice nestalo, ale dočtení proběhlo s utrpením a přeskakováním některých pasáží.
Snad byla na vině hlavní trochu potrhlá zápletka (hlavní zloduch totiž z nějakého důvodu trpěl nutkáním páchat své zločiny podle známých britských loutkových příběhů Punch and Judy),snad to, že si mě hlavní hrdina příliš nezískal svojí nevýrazností. Několik scén bylo sice nezapomenutelných (pronásledování zloducha historií Londýna), ale do dalších dílů asi nepůjdu. 50%
Výborná oddychová záležitosť, ak máte radi fantasy, Londýn a britský humor, táto kniha je jasná voľba. Výborne som sa pobavila, jediné, v čom trochu pokrivkáva je detektívna zápletka a jej rozkrytie. Napriek tomu som spokojná a teším sa na ďalší diel. Čo sa týka hodnotenia, dala by som tak 3,5 hviezdičky, pretože Aaronovitch má v tomto prípade ešte rezervy, ale zaokrúhľujem hore. :)
Příliš jsem nechápal. Žánr asi není pro mě. Nicméně detektivní zápletka udrží pozornost a knížku jsem dočetl.
Zhltla jsem ji jedním dechem. Moc se mi líbila. Hezká hra s jazykem, děj pěkně ubíhá... Naprostá spokojenost, těším se na další díl (dala jsem čtyři hvězdičky, protože byla na můj vkus trochu krátká ;-) na poslední stránce jsem nemohla uvěřit, že už je konec :-) )
Četl jsem pozitivní recenzi v dnes, tak jsem ji zkusil. Bylo to pro mně ale zklamání, asi spíš žánrem, než samotnou knihou, která pro vyznavače fantasy může být určitě originální.
Čekala jsem víc....Zkusím si ji přečíst v originále, mám pocit, že tam byl nějaký podivný překlad.
Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Knížku jsem měla rozečtenou 14 dní, což je na můj vkus příliš dlouho, jenže část knihy se nedala číst rychleji než jedna kapitola za den, protože ve větším množstvím stran bych se asi definitivně ztratila. Nicméně Peter je sympaťák, myšlenka není až tak špatná a konec byl ucházející, proto 4*.
Líbil se mi nápad, atmosféra, příběh, ale celkově se mi knížka těžko četla, chvílemi jsem ztrácela. Musím se připojit k dalším už uveřejněným komentářům - je to příliš překombinované a nepřehledné. Ale další pokračování si ráda přečtu
Byla jsem nadšená z obálky knihy. Ta je naprosto nádherná. Do půlky knihy jsem byla přesvědčená, že dám 4*, ale nakonec jsou to hvězdičky 3. Jak říkám, ze začátku se mi to hodně hodně líbilo, jenže pak to pro mě upadalo hlavně díky komplikovanosti. Prostě jsem se v tom ztrácela a dle mě se v tom ztrácel i sám autor. Vlastně tam střílel scénu za scénou aniž by vysvětlil, jak se k čemu přišlo. V knize jsem byla nadšená z vtipných řečí, které používám Peter, a taky z popisu Londýnských míst. Díky tomu jsem se opět procházela po londýnských ulicích:)
Každopádně motiv knihy se mi hodně zalíbil a vidím to tak, že si přečtu i další díl:)
Je pravda, že děj je dost překombinovaný. Ovšem styl psaní, hlavní postava, humor - to všechno mi neskutečně sedlo. A Molly je perfektní. ;)
"Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie".. věta, která se píše na obalu knihy, mně maličko znepokojila v tom, pro koho bude kniha vlastně určena...Naštěstí hned na prvních stránkách je jasně ukázáno, že do bradavic nepojedeme :-P Kniha je psána z pohledu Petera Granta, který pro vtipnou hlášku, popis nebo úsměvné přirovnání nejde daleko...díky tomu má kniha jakýsi pozitivní nadhled, ikdyž je místy příběh docela drsný a krvavý.... postavy jsou hodně fajn, ať už se jedná o různá božstva, čaroděje nebo obyčejné policejní důstojníky...někteří si neberou servítky a nejdou pro sprosté slovo daleko ;-) Příběh je od začáku zajímavý, rychle mě vtáhl a zajímalo mě vyšetřování, jak funguje magie atd...bohužel uprostřed se kniha stala docela překombinovaná a já se ztrácel v příběhu a postavách, ani pořádně nevím zda sem finální rozuzlení správně pochopil :-D Někdy mi vadilo, že hlavní postava, zbytečně odbočuje od příběhu a nechává se pohlcovat zbytečným popisováním, něčeho co mohl shluknout do jedné nebo dvou vět... kniha se četla příjemně a i přes některé nedostatky, mi autor ukázal zajímavý svět a ještě zajímavější postavy, u kterých se nemůžu zbavit pocitu, že o nich chci vědět mnohem víc ! :-) Btw. na netu jsem četl, že první kniha je nejslabší. Další díly kvalitou rostou..takže naschle u druhého dílu :-P Za mě silné tři hvězdy!
Na tuhle knížku jsem se těšila. Lákala mě fantasy ze současného Londýna.
A ano, jsou tu čarodějové, jsou tu známá zákoutí Londýna a jako bonus sympatičtí Peter Grant a Thomas Nightingale. A záhadná Molly. Pak tu je rozvětvená rodina matky, otce, dcer a synů Temže. Jsou tu upíři, duchové, odpadávající obličeje a zajímavá forma vyprávění. Dohromady to má grády, ale za mě je to trochu moc přehicovaný, překombinovaný a ujetý. Přesto si další díl obstarám a budu se těšit, co nám naservíruje Molly.
Zajímavá kniha i námět se mi líbil. Hlavní postavy jsou velmi sympatické a o některých bych se ráda dozvěděla víc hlavně o Molly. I přes tato pozitiva knihy jsem měla v určitých částech problém se začíst a mít chuť proniknout do děje. Každopádně další díl si ráda přečtu.
2015 | Řeky Londýna |
2016 | Měsíc nad Soho |
2016 | Šepot podzemí |
2017 | Prokleté domovy |
2017 | Záludné léto |
Při pohledu na obálku jsem si myslela , že to bude kniha pro děti i u toho jak se kniha prezentuje ,prý "dospělý Harry Potter" . Následovně jsem knihu začala číst a zjistila , že kniha tedy opravdu vhodná pro děti není. A začala si představovat kolik rodičů tuhle knižku koupilo dětem k Vánocům a zjistilo ,že konstábl Peter Grant velmi často popisuje svého "stojícího kamaráda".
K samotné knize mohu jen říct , že to není nic originálního až na Taťku a Mamku Temže.
Pokud je tohle vaše první fantasy kniha, bude se vám zdát originální. Pro někoho kdo četl cokoliv jiného o učních a mistrech (hraničářova učně, čarodějova učně, učně lovce duchů - všechny přečteny a lepší než tohle) vám tohle bude připadat jako zbytečné čtení.