Revizor
Nikolaj Vasiljevič Gogol
Revizor je satirická komedie ruského prozaika a dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola z roku 1836. Námět inspiroval Alexandr Sergejevič Puškin, který autorovi vyprávěl podobný příběh z vlastní zkušenosti. Hra v pěti aktech pojednává o jediném dni řadového úředníka Chlestakova na návštěvě v malém provinčním městečku, kde je čisté svědomí raritním jevem. Kritizuje zkorumpovanost, hloupost a nevzdělanost tehdejší ruské byrokracie. Po premiéře se Gogol nevyhnutelně setkal se silnou kritikou právě té části společnosti, o jejíž zkaženosti pojednává. Na tyto útoky reagoval úvodním mottem knižního vydání: „Nevrč, brachu, na zrcadlo, když máš křivou hubu.“ Revizor dodnes patří k nejvýznamnějším dílům světové dramatické literatury.... celý text
Úlevné zajásání úplatkáře, aktuální vždy a všude: "Sláva na výsostech! Bere peníze... Teď už to snad půjde hladce."
Doslov trefně cituje Gogolovu reakci na kritiky stěžující si, že takovým nepěkným zobrazováním společnosti by mohl lid dospět k pochybnostem o vykonavatelích státní správy: "Prý 'Lid asi začne mít špatné mínění o svých představených!' Lid asi uvidí své představené poprvé tady, v divadle - když ho doma nějaký bídák hejtman dostane do drápů, toho si lid samozřejmě nevšimne, to si uvědomí teprve, až když přijde do divadla. Zřejmě se domnívají, že lid je hloupější než kus dřeva."
Povinná četba. Příjemná satirická komedie, která pobaví. Nad většinou dialogů jsem se minimálně pousmála.
Sice jsem musela trochu skřípavě louskat překlad do staré češtiny, ale příběh je jedna z klasik, která mě bavila a nelitovala jsem výběru k maturitní četbě.
Trochu příliš ruské, na můj vkus. I když přijmu, že jde o satiru, tak postavy jednají tak imbecilně, že mi je za ně trapno a smích se nějak nedostavuje.
Další knížka z povinné četby. Nemůžu si pomoct, ale z tohoto dramatu mám smíšené pocity, občas se mi chtělo se smát, občas jsem se cítila dost stísněně kvůli mírně politickému tématu a občas jsem se topila v olejnatých řečech postav. Každopádně je toto dílo skvělé pro rozbor k maturitě díky hojnosti satirických jevů. Tedy alespoň podle mého názoru
Říkám si, že tohle nemůže být smyšlená předloha pro divadelní hru ale je to perfektní obraz společnosti v dané době a v daném místě.
Film s Vlastou Burianem v hlavní roli knihu nádherně kopíruje.
Děj knihy je velice trefný a nadčasový, ale přišel mi na tak ktátký příběh poněkud zdlouhavý.
Podle mého názoru děj tohoto dramatu nezačíná příliš zajímavě, naopak mi přijde trochu zdlouhavý. Avšak postupně se děj zajímavě rozvíjí a některé scény působí i vtipně. Myslím, že toto dílo je také nadčasové a to v tom, že i dnes lidé dělají vše jen pro své dobro a nestarají se o ostatní a když se něco stane, tak se rychle snaží vše napravit.
Taky jedna z mé povinné četby, ale nezapomněla jsem na ní, moc se mi líbila. A je nadčasová, stále aktuální.
Revisor je překvapivě nadčasová hra, jelikož principy, podle kterých je hra napsána platí dodnes. Některé pasáže jsou sice roztáhnuté a pomalé, přesto převažuje většinou část vtipných a humorných pasáží. Za nejpovedenější část považuji chvíli, kdy se snaží Chlestakov ostatním namluvit, že napsal Robinsona nebo Figarovu svatbu.
Klasika s výbornými postavami maloměstských úplatných a podvádějících úředníků a jejich dialogy. Nezapomenutelný je poštmistr, který ze zvědavosti rozlepuje a čte si dopisy, a když se mu nějaký obzvlášť líbí, tak si ho nechá. Vůbec se nedivím, že to v tehdejším Rusku vzbudilo tak bouřlivou kritiku.
"To už je takový nevyzpytatelný zákon přírody: vzdělaný člověk je buď ochlasta, nebo se šklebí tak, až se žaludek obrací."
Pro mě, skvělá komedie, plná humoru. Knížka mi ukazuje i osobnosti lidí, které i v této společnosti jsou. Podplácet vše co se dá..I když v knížce se to hlavním postavám moc nevyvedlo.
Viděl jsem na divadle a knížka je velmi podobná. Je to opravdu klasika s velkým S. Na nic si nehraje, nebo vlastně hraje, a to s námi se všemi.
Prostě omezenost nemá mezí. tady v tom případě je to obzvláště krásně vykresleno.
Všichni raději lezou do zadku někomu, kdo umí trochu mluvit a kdo vypadá jako pán. S tím je přece důležité se mít za dobře.
Takže z tohoto pohledu je to pěkná taškařice, která nás ukazuje ve svojí úplné nahotě. Ten přece pije, ten je nepoctiví, ale kdyby vašnosta dovolil, tak tady jsou švestičky z naší zahrádky.....
Nádherná klasika. Musím říct, že zpočátku jsem se toho trochu obával, ale dílo mě mile překvapilo.
zfilmováno ruská literatura bibliofilie, bibliofilství, knihomilství klasická literatura
1955 | Mrtvé duše |
2019 | Revizor |
1970 | Petrohradské povídky |
2010 | Ženitba |
1947 | Taras Bulba |
Revizor je klasická satirická komedie, kterou by měl přečíst/ vidět každý. Mně se moc líbila.