Římsa

Římsa
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/553246/bmid_rimsa.jpg 3 13 13

Ledová trilogie série

1. díl

Odvážná dívka jménem Dawsyn byla náhodně vybrána za oběť a předhozena svým hrozivým pánům. Místo aby se osudu poddala, vydává na cestu za záchranou svého lidu z ledového vězení...Na místě známém jen jako Římsa je lidská civilizace uvězněna na kusu skály podél strmé horské stěny oddělené hlubokou Propastí. Nikdo nemá možnost ze zmrzlé pustiny uniknout, aniž by mu hrozila jistá smrt. O vnějším světě lidé nevědí nic, kromě toho, že za Propastí žijí Glaciané – polomytické, zákeřné okřídlené bytosti, které jim dopřávají skrovné příděly potravy výměnou za pravidelné lidské oběti.Dawsyn se dosud pravidelné sklizni vyhýbala, štěstí ji však tentokrát opustilo. Byla vybrána a unesena ze svého ledového domova, jediného světa, který zná. Nikdo netuší, co se s ní na druhé straně Propasti stane. Bude zavražděna? Zotročena? Čeká ji snad něco horšího?Dawsyn je hrdinnou bojovnicí a nebojí se sáhnout po noži či sekeře, aby protivníkům dokázala svou sílu, sama však proti přesile uspět nemůže. Naštěstí jí při útěku nabídne pomoc poloviční Glacian jménem Ryon, syn lidské ženy. Může ovšem věřit jednomu z tvorů, kteří jí dosud ztrpčovali život? Dokáží nalézt společnou řeč?První část nové, detailně promyšlené fantasy série populární tiktokerky Stacey McEwanové, okořeněná nezbytnou romancí, rozmáchlými tématy a dobrodružnými scénami, vás udrží v napětí až do samého konce.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)

Ledge, 2021

karolina259
31.12.2024

Pro mě velké zklamání. Podle anotace jsem se na to dost těšila, bohužel jak už tu slečna psala. Styl psaní - příliš jednoduché, hodně předvídatelné. V některých chvílích nezajímavé. Měla jsem co dělat, abych jí každou chvíli neodložila.

lena.o.knihach
18.11.2024 2 z 5

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

Dawsyn žije na Římse a z rodiny už ji nikdo nezbyl. Buď se vrhli do Propasti nebo je odnesli okřídlení Glaciané, kteří jako jediní mají k obyčejným smrtelníkům přístup.

Když jednoho dne vyberou hlavní hrdinku, jen tak se nepodvolí a rozhodne se utéct. Glaciané jsou ji ale v patách…

Tohle bylo jedno velké zklamání, ačkoli na začátku to tak vůbec nevypadalo. Autorka se sice nějakými detailnějšími popisy nezabývala, takže se nic moc do hloubky nedozvíte, ale zas příběh hodně utíkal.
Já bych ale o tom světě a magii chtěla vědět něco víc.

Hlavní hrdinové mě vůbec nezaujaly. Dawsyn byla jako každá jiná ženská postava, která si nenechá nic líbit a Ryonovi nestačila pouhá křídla, abych si ho oblíbila.

Římsu vystihuje slovo prvoplánový - nekomplikovaný, jednoduchý, předvídatelný. Žádný překvapivý zvrat, všechno jim šlo tak hladce, jak si naplánovali a je to škoda. Další dva díly si určitě nechám ujít, protože v tomto žánru najdu mnohem zajímavější a propracovanější knihy.