Války bez konce
Jiří Kovařík
Římské války série
Války bez konce jsou druhým svazkem projektu o vojenské historii antického Říma, znovu plným příběhů o vojevůdcích a vojácích, o taženích, které prodělali, o vítězných či prohraných bitvách na souši i na moři, o pochodech, táboření, útocích, obranách, obléhání, o slávě a strádání za válek s Jugurthou v Africe, Mithridatem v Malé Asii a s invazí Kimbrů i Teutonů v Galii. Pojednávají ale i o tom, jak v krutých i neznámých letech občanské války mezi Mariem, Sullou, Cinnou braly za své vojenské ctnosti, místo nichž vystupovaly do popředí zrady, vraždy vlastních velitelů a přeběhlictví a dezerce. Přesto šlo o léta, v nichž se legie jako občanská armáda změnily v profesionální vojsko a takticky prošly reformami, nepřesně přisuzovanými Gaiu Mariovi. V nich se manipulární legie změnila v kohortovou. Druhý svazek Římských válek končí Crassovým vítězstvím nad Spartakem a třetí zahrne dobu triumvirátu, čas největší vojenské slávy Caesara, jeho boje v Galii i občanskou válku s Pompeiem. Bude pokračovat až do vítězství nad Caesarovými vrahy a do Octaviánova boje s Marcem Antoniem.... celý text
Co ke knize dodat, je to další skvělá práce pana Kovaříka. U některých období jsem si doplnil infromace a hlavně o Pompeiovi vím spoustu nového.
Několik lidí zde píše, že jsou knihy panem Kovaříkem podávány jako historický román a já musím jen souhlasit. Čtení je hovorovou formou a jako příběh se to čte skvěle. Co bych jako člověk zabývající se výzkumem a analitikou pozvedl je styl zpracování.
Pro zachování nestranného pohledu na věc pan Kovařík čerpá z více autorů najednou a vzájemně je porovnává, aby mezi nimi nalezl v souladu s novými poznatky nějaký konsenzus a vše je ozdrojované tak, jak by v odborné literatuře být mělo a to chválím nejvíce.
Koho zajímá starověk, antika a dějiny staré republiky, jednoznačně doporučuji.
Po prvním dílu další zajímavé popisy historie starověkého Říma, ve které se mísí antičtí autoři s lehkým a zasvěceným komentářem. Kniha se zabývá skutečně turbolentní dobou občanské války populárů s optimáty, která dala vzniknout nejen vynikající Římské armádě, ale také tyranům a obstojným nepřátelům říše, mezi kterými lze nálezt nejen nesympatického Yughurtu numiďana, ale také Sertoria, kterému bych úspěch celkem přál. Knížka krásně podává tehdejší morální šedost většiny nobility a rozehrává vztahovou hru, jejíž vyvrcholení v dalším díle si rozhodně nenechám ujít.
Původně jsem byl již před prvním dílem série skeptický stran použití výňatků z děl antických autorů při popisu děje, nicméně to docela funguje. Oproti Napoleonovým tažením naštěstí nezabíhá do příliš podrobného popisu výzbroje a výstroje vojska, možná pro příliš velký časový odstup, možná proto, že těžiště jeho zájmu bude asi v Napoleonově době, což neznamená, že by i tuto problematiku zcela pominul. Obě série jsou kvalitní, tato mi nicméně přijde lepší.
Opět poctivě odvedená práce při kompilaci klasických pramenů. Už se pomalu blížíme k mému oblíbenému období - principátu, zde tak můžeme sledovat postupný úpadek pozdní republiky - občanské války, mizerná morálka legionářů atp.. Velmi jsem si četbu užíval.
Kromě poměrně častých překlepů mi přišlo poněkud úsměvné, že autor (editor?) použil fotografii busty císaře Tiberia a přidal k ní popisek "Tiberius Gracchus".
Ve svém líčení vojenských dějin antického Říma se Jiří Kovařík tentokrát věnuje období, které je dost skoupé na spolehlivé prameny, to mu ale nijak nebrání pokračovat ve svém výkladu stejně čtivým i zevrubným způsobem jako obvykle. Někdy je nucen postupovat jako cimrmanologové při rekonstrukci hry Němý Bobeš, tedy snažit se z kusých a často odporujících si zmínek sestavit alespoň pravděpodobný obrázek o průběhu té či oné bitvy, ale možná právě v těchto případech je kniha nejpoutavější.
Druhý díl tak trochu válečné historie starověkého Říma. V 2. až 1. století př. l. se postupně stal Řím říší, která ovládla celé Středomoří. Své výsadní postavení musela neustále hájit nejen proti vnějším nepřátelům (např. nájezd barbarských kmenů Kimbrů a Teutonů), ale bohužel i proti vnitřním nepřátelům (vleklá a krvavá občanská válka). Že Řím toto období nakonec přežil a nevykrvácel, je téměř neuvěřitelné. Blíží se však konec republiky - silní generálové, kteří své legie už víceméně ovládají bez ohledu na římský senát, budou nyní bojovat o hegemonii v říši. Těším se na třetí díl a na mého oblíbeného Gaia Julia Caesara.
Kovařík opět podal výborný výklad dějin - pro mě navíc z období, které mě snad nejvíce baví. 90%
Tak ako som napísal chválu pri prvom diely.Ani tu mi nedá nenapisat,ako je táto časť nabitá informáciami,ktoré sú veľmi zaujímavo podané.Vrele odporúčam.
Výborná kniha, druhý díl zabývající další kapitolou římských legii. Čtenáře zabyvajicí se dějinami Římské říše, tato kníha potěší, je pro něj nutností! Vřele doporučuji
Autor nadále pokračuje ve vysokém tempu a nijak nesnižuje laťku z prvního dílu. Jen je tato historická epocha méně barvitá a více nepřehledná - za což samozřejmě autor nemůže. Vysoce oceňuji také časté citace antických autorů doplněné o komentář, výklad či autorův kvalifikovaný názor. Celkově výborná literatura.
2005 | Meč a kříž |
2005 | Co v učebnicích dějepisu nebylo |
2011 | Válka Řeků s Peršany |
2006 | Rytířská krev |
2013 | Ludvík XIV. - Život, doba a války krále Slunce |
Druhý díl historické pentalogie je ještě o kousek lepší, než díl první. Jak zmiňují i jiné komentáře, kniha je opravdu (vzhledem k žánru a tématu) hodně čtivá a přehledně napsaná. Děj knihy začíná válkou s Viriathusem v Hispánii a končí pádem Spartaka na sklonku Římské republiky. Jediné větší mínus je pár překlepů a chybek v textu.